Frykten for å bli glemt
Helle Løken Gilje og Håvar Bøckmann i Hanna Solstad sin enakter «Dans på roser».

Samtidsdramatikkprosjektet er et samarbeid mellom andre år manus, første år skuespill og første år prosjektledelse kunst og kreativ næring. De tolv manus-studentene har skrevet hver sin scenetekst som har blitt til tolv blodferske enaktere. Disse har de selv har regissert med skuespill-studentene i rollene og prosjektledelse som produksjonsledere og inspisienter. Dette er et pilotprosjekt som kjøres for første gang i år, men som forhåpentligvis blir fast i timeplanen fra neste år. Temaet for årets samtidsdramatikkprosjekt har vært athazagoraphobia, som betyr frykten for å bli glemt, ignorert eller erstattet.

Inspisienter for første gang

Dette prosjektet har gitt studentene på prosjektledelse kunst og kreativ næring muligheten til å prøve seg som inspisienter. Anja Smehus har hatt rollen som produksjonsleder og inspisient, Sofie Benedicte Nilsen har vært prod.ass. og inspisient, mens Therese Baer og Line Rørvik har også fungert som inspisienter. Deres veileder har vært Bjarne Stensrud fra Oslo Nye Teater.

– Inspisienten er regissørens partner i forhold til praktiske og tekniske ting, forklarte Bjarne når han introduserte inspisient-rollen for studentene. Bjarne har hele 50 års erfaring som inspisient, så det har vært nok av erfaringer som studentene har kunnet høste av ham.

Andreas Nonaas og Anette Dørmænen i enakteren «Alt du er og alt du har», skrevet av Mina Juni Stenebråten.
Fra venstre: Manus-studentene Hanna Solstad og Mina Juni Stenebråten

Har skrevet dag og natt

Hanna Solstad og Mina Juni Stenebråten er to av manus-studentene som har skrevet manus for teater for aller første gang.

– Det har vært så gøy! sier Mina.

– Det er veldig annerledes enn å skrive filmmanus, men vi bare kastet oss ut i det. Det har vært en måned der vi bare har skrevet og skrevet, forteller hun. Jentene liker også at prosjektet har innebåret samarbeid med andre avdelinger.

– Det har vært veldig morsomt å jobbe med de andre linjene! Vi har ikke jobbet med hverken prosjektledelse eller skuespill før, så det har vært flott å bli kjent med folk man ellers aldri ville ha møtt, sier Hanna. Dette er også første gang manus-studentene får ta regissør-rollen. Noe de har klart på strak arm, med hjelp fra kyndige veiledere.

– Vi har noe helt fantastiske lærere! Siri har vært som en mor for oss i denne perioden, sier Mina. Siri Senje har vært prosjektleder for dette pilotprosjektet og fagansvarlig fra manus sin side. Med på laget som veiledere har hun hatt skuespillerne Trine WiggenEspen Løvås og Martin Lotherington.

Frykten for å bli glemtAndreas Nonaas og Anette Dørmænen i enakteren «Alt du er og alt du har», skrevet av Mina Juni Stenebråten.

Gripende enaktere

Enakterne ble godt tatt i mot av publikum. Hannas stykke «Dans på roser» skildrer en ensom dame, spilt av Helle Løken Gilje, som bestiller blomster til seg selv for å få selskap av leveringsgutten, spilt av Håvar Bøckmann.

– Vi tenkte på forhånd at teater er mer abstrakt enn film, men det har blitt mer og mer konkret jo lenger vi har jobbet med det, forteller Mina. Hennes stykke, «Alt du er og alt du har», ga et tankevekkende innblikk i et dysfunksjonelt forhold. Andreas Nonaas spiller en lidenskapelig mann som faller for fargerike Idun, spilt av Anette Dørmænen. Han gjør alt i sin makt for å vinne Iduns gunst, men i lengden holder han ikke ut at hun invaderer livet hans.