Foto av Tevje Akero som lener på ett gelender.

Mange unge blir tutet ørene fulle med at de må ta et smart valg. Men hvordan gjør man egentlig det?

– Skaff deg nok informasjon til å ta valget som er riktig for deg, sier Dennis Haffner. Han er studieveileder ved Høyskolen Kristiania, og i denne videoen deler han sine fem beste råd til deg som er usikker på valg av studium:

Forbered deg på en ny fremtid

Portrett foto av Kitt Marthinsen.

Karriereveileder og rådgiver Kitt Bendix Marthinsen i Østfold fylkeskommune forteller at det viktigste du kan gjøre er å brette opp ermene og gjøre en ordentlig jobb med å sette deg inn i ting. – Elevene må skjønne at de må bruke litt tid på å investere i sin egen fremtid. Jeg vil også oppfordre foreldre til å bruke tid med barnet sitt. Det er altfor mye å velge mellom, og du må være klar over konsekvensene av valget du tar, sier hun.

Allerede bestemt deg?

For bare få år siden fantes det mange yrker som ble ansett som trygge, og utdannelser som skulle sikre deg jobb i fremtiden. Slik er det ikke lenger, ifølge karriereveilederen. Hun mener det smarteste du kan gjøre er å forberede deg på en fremtid som endres raskt.

Sett deg mål

På Høyskolen Kristiania har vi egen studentoppfølgingsavdeling, som jobber med å få deg gjennom utdannelsen på best mulig måte. Sosialrådgiver Tevje Akerø jobber med studenter hver dag. Han hjelper gjerne til med å sette konkrete mål for veien videre.

– Det er noen viktige spørsmål du bør stille deg når du skal velge utdannelse: Hva er jeg god på? Tenk på mer enn hva du har lyst til å kalle deg, eller hvor mye du vil tjene. Det valget du tar nå skal være med på å forme resten av livet ditt. Altfor mange velger ut fra status eller hva de tror de har lyst til. Jeg tror det vil gå bedre hvis du velger noe du trives med. Det er ofte noe du er god på. – Men det er jo ikke alt du kan være god på før du har begynt å studere? – Nei, men for å bli god til noe trenger du en grunnleggende motivasjon og et genuint ønske om å bli flink i det du studerer. Hvis du er glad i mennesker og kan tenke deg å jobbe med det, bør du kanskje ikke velge revisjon eller en annen teoretisk kontorjobb, råder han.

Velg selv

Tevje har inntrykk av at mange unge lytter til råd fra venner og familie når de er usikre på hvilken vei de skal velge videre. – Det bør være med på vektskålen, men det bør ikke være avgjørende. De kjenner evnene dine, men det er ikke sikkert de har de samme intensjonene som deg.

Se alle våre studier