Kvinne sitter på kjøkken og jobber med PC.

Om det blir for mye å både slutte i jobben, flytte og bli heltidsstudent, kan studier over nett være en løsning. Her er alt du lurer på om nettstudier og videreutdanning – og litt til. 

Mange er helt i villrede

Portrett foto av Alexander.

Hver måned får Alexander, Carla og de andre som jobber med kundeservice i avdelingen for nettstudier på Høyskolen Kristiania over 1000 henvendelser. Det er telefoner, e-poster, meldinger, og mange titter også innom kontoret på høyskolen, som ligger midt i Kvadraturen i Oslo sentrum.

– Vi merker særlig et trykk nå, det er mange som synes det er vanskelig å bestemme seg for hva de skal gjøre videre, sier Alexander Hansen. Han er teamleder og har ansvar for rekruttering og veiledning av alle nye nettstudenter.

Carla Akerø har jobbet med rådgivning ved siden av studiene på skolen, men nå er hun fulltidsansatt. Studenterfaringen er gull verdt når hun får telefoner fra unge folk som er helt i villrede over hva de skal studere.

– Det er smått og stort og et bredt spenn i hva samtalene handler om. Noen spør helt konkret, andre har mer åpne spørsmål, sier Carla Akerø.

Dette er spørsmålene som oftest går igjen:

Hvilke fag kan jeg studere?

– Alt mulig! Her på Høyskolen Kristiania har vi nesten 200 ulike kurs, knyttet til 28 ulike fagområder. Økonomi, regnskap, HR og ledelse, salg og markedsføring, kommunikasjon og PR, helse, ernæring og trening og pedagogikk er de ulike studieretningene vi tilbyr på nett, sier Alexander.

Hvilke grader kan jeg oppnå?

– Vi tilbyr studier på alle nivåer. Du kan ta videregående og yrkesrettede fag. Vi har studier på fagskolenivå og studier på bachelornivå. Du velger selv hvor mange fag du vil ta, og kan bygge en bachelorgrad over mange år, dersom du ønsker det, sier Alexander.

Kan jeg studere hvor jeg vil?

– Du kan studere akkurat hvor du vil. Det eneste du er avhengig av er å kunne logge deg på et nett. Når du melder deg på et fag får du tilsendt en nettpakke med lyd- og videoforelesninger og oppgaver. Alle oppgavene må være sendt inn og godkjent før du går opp i eksamen, sier Alexander.

– Noen av våre eksamener krever fysisk oppmøte, men du trenger ikke komme til Oslo. Vi samarbeider med folkeuniversiteter og andre institusjoner. Er du i utlandet kan du ta eksamen på ambassader, sjømannskirker og konsulater. Vi legger til rette for deg der du er, sier Carla.

Når kan jeg starte på videreutdanning?

– Det fine med nettstudier er at du kan starte akkurat når du vil. Vi har opptak hver dag, hele året. Mange tror at de må begynne enten i august eller januar, men slik er det ikke her, sier Carla.

– Alle må likevel forholde seg til eksamensperioder. Enten går du opp rett etter jul eller før sommeren, men det er opp til deg selv hvor lang tid du vil bruke på studiene før du tar eksamen. Det eneste kravet vi stiller er at du har gjennomført og bestått innleveringsoppgavene, sier Alexander.

Hvor vanskelig er det å få plass?

Portrett foto av Carla.

– Vi har ikke plassbegrensning. I og med at forelesningene foregår på nett. Siden vi ikke bruker fysiske klasserom har vi plass til alle, sier Alexander.

– Vi har heller ikke krav til karaktersnitt her, men for å ta høyere utdanning må du enten ha generell studiekompetanse eller nok arbeidserfaring.

Må man ha generell studiekompetanse?

– Skal du ta videregående fag eller yrkesrettede fag er det ingen opptakskrav. For å ta fag på Fagskolen Kristiania eller på bachelor- og masternivå må du i utgangspunktet ha generell studiekompetanse, men har du tilstrekkelig med arbeidserfaring og alderstillegg trenger du ikke det. Vi kaller det erfaringsbasert kompetanse, sier Alexander.

– Det lønner seg å ringe oss dersom du er usikker på om du har rett på plass. Det er mye som teller med av både arbeid, folkehøyskole, militæret og annet. Mange blir positivt overrasket, sier Carla.

Hvordan fungerer undervisningen?

– Siden nettstudenter ikke får den undervisningen de på campus får, spiller foreleserne inn egne forelesninger på video. I alle kurs er det også lagt inn øvingsoppgaver, slik at du selv kan sjekke om du har fått med deg det vesentlige. I tillegg er det flere innsendingsoppgaver. Disse må du bestå, før du kan gå opp i eksamen.

– Styrken med nettstudier er at alle får en personlig veileder. Har du faglige spørsmål har du krav på svar innen 24 timer. Alle får også konkret tilbakemelding på oppgavene de leverer inn, sier Carla.

Hva skjer om jeg ikke fullfører?

– Når du melder deg på et kurs har du 18 måneder på deg til å fullføre. Det skal være tilstrekkelig med tid for ett enkelt fag, sier Alexander.

Hva koster det?

– Alle kurs koster, og prisen er tydelig merket på nettsidene. Mye av det vi tilbyr får du støtte av Lånekassen til. Vi har også avbetalingsordninger for dem som ønsker det, med opptil fem avdrag, sier Alexander.

Hjelp – hva skal jeg studere?

– Mange er i tvil om hva de skal studere, og det er ikke uvanlig at folk ringer inn og spør om råd.

– Noen lurer rett og slett på hva de skal gjøre med livet. Det er ikke ofte – men det er gøy når det skjer. Det kan være folk som ikke har utdanning fra før, eller som tok en utdanning for lenge siden, og som lurer på hva de nå kan gjøre. Jeg prøver alltid å bruke tid når folk er usikre og ikke vet hva de vil og jeg klarer ofte å nøste opp i et par ting. Vi vil gjerne at folk tar riktige valg, sier Carla.

  • Trenger du råd fra Alexander, Carla eller en av de andre nettekspertene på høyskolen? Her er kontaktinfo!

Flere unge studerer på nett

Høyskolen Kristiania har mange års erfaring med nettstudier. Tidligere var det stort sett godt voksne som tok studiene hjemme. Nå ser høyskolen en ny trend.

– Det har vært en sterk økning av unge de siste årene. Flere tar nettstudier som sin første utdannelse. Det var ikke vanlig før. Nå er cirka halvparten av våre nettstudenter mellom 20 og 29 år og halvparten er over det, sier Alexander.

Om du har lest deg igjennom hele denne saken og fortsatt lurer på om nettstudier kan være noe for deg, har du mulighet til å bli nettstudent for én dag, helt gratis.