Citona og Malin er norgesmestere i prototyping

Konsept og prototype på under tre timer

– Man får velge en workshop når man deltar på Yggdrasil, og vi valgte LittleBits prototyping. Det gikk ut på å bygge en fysisk prototype og et konsept, sier Citona Marie Rygg.

Alle workshop-deltakerne ble delt inn i grupper. Våre Interaktivt design-studenter Malin og Citona var på gruppe med to andre, Igor Dekovic fra Bouvet og Gina Dalen, som er interaksjonsdesignere til daglig. Sammen sikret de seieren.

– På tre timer skulle man komme på et konsept, helt fritt og åpent. Så skulle man lage det konseptet og vise det frem med dette prototypeverktøyet. Så måtte man stå og “selge” det til alle som var på konferansen etterpå, og sanke stemmer, forteller Citona.

Behagelig badevann for babyer

– Vi lagde et system som skulle måle temperaturen i badekaret, sier Malin. – Hvis temperaturen ble for lav eller for høy, så gikk det av en alarm, og så ble det sendt varsel via en app på telefonen. Enten til pårørende, foreldre, eller hjemmehjelp, for eksempel.

– Løsningen var mest med tanke på spedbarn, eller små babyer, fordi de skal ha veldig spesifikk temperatur på badevannet. Jeg husker selv fra da søstra mi var liten at vi hadde en manuell temperaturmåler i badekaret, og det var vanskelig å treffe på den riktige temperaturen.

Så tanken var at dette skulle være innebygd i badekaret, så du slapp å styre med det. Og så kunne man også bruke det i basseng og boblebad, forteller Citona.

Vårt slagord var at vi kunne redde liv med denne prototypen.  De andre løsningene var mer av det morsomme slaget, mens vi løste et konkret problem. Citona Marie Rygg, student ved Interaktivt design

Publikum avgjorde vinneren

– Det var publikum som stemte oss frem og avgjorde konkurransen. Vårt slagord var at vi kunne redde liv med denne prototypen. De andre løsningene var mer av det morsomme slaget, mens vi løste et konkret problem. Og de fleste var veldig enige, det var mye småbarnsforeldre der – som syntes at dette var kult, forteller Citona.

Brukte metoder fra studiet

– Vi driver jo mye med utvikling av konsept på Interaktivt design, og får ofte åpne oppgaver når vi skal lage ting på skolen. I workshopen brukte vi metoder for idégenerering som vi har lært på skolen, i tillegg til konseptutvikling, selvfølgelig, sier Citona.

– Vi lærte en ny metode for idégenerering der også. Gina, som vi var i team med, foreslo at vi skulle spille «Post-it-Poker». Da skriver man masse ideer på forskjellige Post-it-lapper, og så kombinerer man dem med andre ideer. Det gir helt absurde scenarier som man kan lage løsninger for, forteller Citona.

En pult fylt med komponenter til innovasjonen
LittleBits: Slik så arbeidsbordet til Malin Glosli Haugan (25) og Citona Marie Rygg (24) da de vant NM i prototyping.

Morsomt verktøy

De to Interaktivt design-studentene visste ingenting om LittleBits fra før.

– Men nå har vi lært at det er et morsomt verktøy til å lage prototype med til Internet of Things, sier Malin.

Betyr mye å vinne

– Det morsomme er jo at vi får lov til å dra tilbake til neste år, det er kjempegøy! Ikke minst så får vi jo ansiktet vårt ut, bedriftene ser oss og folk blir litt mer åpne for å snakke med oss etter dette. Det er veldig gøy. Så for framtiden tror jeg det har mye å si, forteller Malin.

– Og så er det kult at vi var de eneste studentene som var på workshopen og så vant vi! Mot alle andre som er ute i arbeid og som har de jobbene vi egentlig vil ha, avslutter Citona.

Kul konferanse med høy nerdefaktor

– Yggdrasil samler alle som er opptatt av digitale brukeropplevelser. Tema er alt fra hardcore design og koding til kommunikasjon, forteller høyskolelektor Christine Calvert.

Hun har deltatt på konferansen i flere år som foredragsholder og verkstedarrangør.

– Flere studenter ville absolutt hatt stor glede av å delta. I år var vi en liten gjeng på 8 som var på konferansen i Sandefjord. Noen av studentene fra Digital markedsføring jobbet som frivillige, en annen student var i praksis og noen var deltakere. Her ser man helt andre folk på scenen enn man er vant til på slike konferanser, og det er mye caser. Yggdrasil er en veldig inkluderende og koselig konferanse, understreker Calvert.

Calvert ble for øvrig rangert som beste foredragsholder av samtlige under fjorårets konferanse, og ble dermed invitert tilbake i år for å holde foredraget «Går språket til #Hælvette?».

Citona og Malin er norgesmestere i prototyping
Citona og Malin studerer Interaktivt design og er norgesmestere i prototyping. Her med høyskolelektor Christine Calvert i midten.