Kvinne med hund som hviler ved et bål

Får du lyst til å forsvare deg når jeg spør deg om du hviler riktig?

Altså, hvem klarer vel ikke å hvile, liksom? Slenge seg på sofaen og ta en blund, er jo ikke verre enn det? Vel... Det må litt mer til! Når du studerer er du mest sannsynlig ganske «på» store deler av dagen, spesielt nå rundt eksamenstider.

Hjernen jobber intenst, og sannsynligheten for at du stresser er stor.

Når du først bestemmer deg for å hvile, gjør du lurt i å hvile riktig – så du får maks utbytte av tiden du ikke bruker på studier. Da kan du nemlig lade opp skikkelig, sånn at du jobber bedre med studiene dine. Og det vil vi jo!

Ung kvinne som scroller på en iPhone

Hvile uten mobil?

Du slenger deg ned på sofaen etter en lang dag, scroller gjennom Facebook. Instagram. Snapchat. Facebook igjen. Du legger ned mobilen. To sekunder etterpå sjekker du Insta på nytt. Lyder det kjent? Da er det i så fall et tydelig bevis på at du ikke hviler ordentlig. Legg mobilen vekk fra hvilestedet ditt, lad den eller lag en liten «stasjon» for den når du skal hvile.

Hva spiser du når du hviler?

Drikker du Cola og tar en Snickers? Disse eksemplene kan være gode å ha under en eksamen, når man trenger et energikick. Men for å holde konsentrasjonen i løpet av en dag med studier, og i tillegg hvile skikkelig, bør du unngå for mye sukker, tilsetningstoffer og koffein. Kos deg med frukt, bær – eller kanskje grønnsaker og dipp? Du vil merke forskjell, jeg lover!

Roer du ned?

Hva tenker du på når du hviler, før du tar en powernap eller dupper av på sofaen? Lær deg å stresse ned, og puste godt med magen. Dette får man ofte høre, men gjør du det egentlig i praksis? Pust godt inn og ut, og tell til 60! Prøv å slippe alle tanker, bare registrer hva som er rundt deg og at kroppen din slapper av. Hvis du trenger noe å tenke på, kan du flytte fokus fra de forskjellige kroppsdelene dine, og fokusere på at de skal slippe taket. Det høres for enkelt ut til å funke, men jeg råder deg til å prøve dette en gang om dagen. Gjør du dette ofte, vil kroppen din automatisk huske hvordan den skal hvile, og du lager deg gode vaner? Lykke til med hvilingen!

– Silje Reistad, nettstudent