Foto av mann i en park.
Foto av håndbok for flyktninger.
Omslaget på boken «En håndbok for flyktninger». Omslaget er laget av Aslak Gurholt.

Student på Tekst og skribent, Vegard Sæteren, debuterte med diktsamlingen ”Håndbok for flyktninger” denne uken. Diktsamlingen startet som et eksamensprosjekt i første klasse og er nå utgitt på Flamme Forlag.

Gratulerer med bokdebut Vegard, hvordan føles det?

– Takk! Det føles ganske bra, og litt skummelt. Nå lever jo boka av seg selv der ute. Men det er spennende, da.

Hva handler boken om?

–Kort fortalt handler den om flyktningers møte med et ukjent Norge. Hvilke normer og regler er det som gjelder? Hvem er folka som bor her? Og hva er egentlig den norske kulturen? Mange av diktene tar utgangspunkt i erkenorske fortellinger, som for eksempel folkeeventyr og barnesanger. Som egentlig er ganske forvirrende. Kanskje handler det litt om vår egen fortreffelighet? At flyktninger bare bør tilpasse seg oss, og være takknemlig for at de får komme hit i det hele tatt. Problemet er at de har med seg en bagasje det er litt problematisk og overse. Forlaget sier at boka er morsom.

Hvordan har prosessen vært?

–Jeg sendte inn et manus på ca. 20 sider til Flamme Forlag i juli i fjor. De var positive og ville ha mer, og så, ja, så skrev jeg mer. Etter det har jeg vært gjennom en del runder med redaktøren, jobba ut fra tilbakemeldingene derfra, og tilslutt ble det en bok.

Boka begynte som en del av eksamensprosjektet i emnet ”Kunstorienterte tekster”, hvordan har teksten utviklet seg siden da?

–Teksten har forandra seg mye, både i form og innhold. Grunnen til dette er at den første teksten var skrevet i et kortere format, og jeg fikk ikke den opprinnelige formen til å fungere ettersom teksten ble lengre. Det første manuset var preget av at store deler av teksten var klippet inn fra andre tekster. Nå er det mindre av det, selv om mange av tekstene fortsatt peker tilbake på kjente fortellinger. Det eneste som står igjen fra førsteutkastet er vel egentlig tittelen.

Foto av mann ved en bokhylle som viser frm en bok.
Debutant Vegard Sæteren med boka "En håndbok for flyktninger".

Om man selv ønsker å gi ut en bok, hvordan bør man gå frem?

–Det som fungerte for meg var at jeg fikk en idé som jeg følte at jeg kunne skrive på. Et momentum. I starten tenkte jeg ikke så mye på hva det skulle bli, jeg bare skrev det jeg hadde lyst til. Men på et tidspunkt må man jo sende det inn til noen for at noe skal skje. Det i seg selv var for min del en terskel. Men da Flamme viste interesse var det jo så klart veldig motiverende.

Hva er det viktigste du har tatt med deg fra Westerdals så langt?

–Det viktigste er vel egentlig at jeg har lest mye og skrevet mye, i forskjellige sjangre. Og kanskje at jeg har blitt tvunget til å vise frem det jeg skriver til andre. Da forstår man bedre hva som fungerer og hvorfor. Man skriver jo mye dårlig, men innimellom så blir det bra. Det er litt fint å vite. (Utdrag fra diktsamlingen)

kanskje dere kan dra tilbake dit dere kom fra?

det er litt vanskelig for oss også  

Tekst og foto: Kaja Kirsebom