vfx Fra venstre: Markus Dahlstrøm, Lars Henrik Knapper Lunde og Markus Eiken i greenscreen-rommet på campus Brenneriveien.
Fra venstre: Markus Dahlstrøm, Lars Henrik Knapper Lunde og Markus Eiken i greenscreen-rommet på campus Brenneriveien.

– Shit, hva har jeg gjort?!

Gutta på VFX-studiet fikk en e-post tikkende inn i e-posten en helt vanlig dag. Det var, Hans Gunnar Brekke, programansvarlig for studiet i Visual Effects. Han sa at at det at var en mulighet for praksisplass. Ikke fikk de vite hvor – bare at det var oppstart uken etter. 

– Det var førstemann til mølla, og vi var de tre første som søkte. Da vi fikk mail et par dager senere om at vi skulle til Expanse, forteller Lars Henrik Knapper Lunde.

– Jeg var ekstremt nervøs, siden vi er så ferske i faget. Så kom jeg på at når de spør etter studenter vil det være rom for å prøve og feile. Dette vil gi oss masse erfaring, sier Markus Eiken.

expansecrewsightseeing.jpg

Plutselig praksis

Markus D., Markus E. og Lars Henrik var akkurat i ferd med å fullføre sitt første studieår på den nye bachelorgraden i Visual Effects da tilbudet kom, og oppstarten av praksisen overlappet med den siste uka før sommerferien.

– Vi var i innspurten på den siste hovedleveringa da vi skulle starte hos Expanse, så det ble en hektisk uke.

Markus E. forteller at de hoppet rett i det, og lånte med seg skjermer fra høyskolen for å kunne stille opp med bra utstyr hos Expanse. De droppet også det meste av sommerferieplanene for å ta jobben på kort varsel.

vfx
Greenscreenrommet på campus Brenneriveien ble det nærmeste gutta kom til syden i år.

Ofret sommerferien

– Det er helt vanlig med "kort varsel" i vår bransje. Kunder og deadlines venter ikke, så skal man være med er det bare å henge på, sier Fredrik Fottland fra Expanse.

– Jeg skulle egentlig være leder på leir og dra med familien min til Spania. Men det var ikke noe vanskelig valg, sier Markus E.

Markus D. skulle egentlig til Hellas med kjæresten, men ofret alt når muligheten til å få praksis hos Expanse bød seg.

– Blir man populær hos kjæresten sin da?

– Jeg tror hun skjønte det. Vi får det det igjen senere. Det ble ikke så mye sommerferie i år ass, sier han og ler. 

«Musikkfabrikken» var et av prosjektene som guttene jobbet på hos Expanse.

– Lilletåa innenfor bransjen

De mener at dette var det beste som kunne ha skjedd dem, og forteller om en veldig bratt læringskurve. 

– Det å få jobbe tett på et såpass lite team og jobbe ved siden av de som er profesjonelle, gjør at man lærer ting helt sinnsykt fort! De hadde folk der som var vanvittig flinke, og noe av det morsomste de vet er jo å vise det de kan. Så med en gang man viser interesse så viser de deg alt du vil, sier Markus D. med et glis. 

– Det var absolutt verdt å droppe ferieplanene. Nå føles det som om vi har lilletåa innenfor bransjen. Det er ikke så mye, men det funker, sier Markus E.

– VFX-bransjen i Norge er så liten, så bare noen få kontakter når en lang vei, sier Markus D.

– Bare det å ha noen navn å henvise til videre hjelper masse. Inntrykket mitt er at jobbmuligheter kommer mest igjennom kontakter. Våre muligheter blir så gode fordi bransjen er interessert i dette studiet, og det er på grunn av Hans Gunnar, sier Markus E.

vfx
Det er ikke lov å ha på sko i greenscreenrommet, og som dere kan se er guttene våre lovlydigere typer.

Nyter godt av stort kontaktnettverk

Det er altså takket være kontaktene til programansvarlig Hans Gunnar Brekke at denne praksisplassen dukket opp.

– Vi kjenner Hans Gunnar fra tidligere, og tenkte oppgavene vi hadde på «Musikkfabrikken» ville egne seg godt for en gruppe studenter på Visual Effects-studiet, forteller Fredrik fra Expanse.

– Det føles som bransjen ofte henter fra klassen vår. Masse kred til Hans Gunnar, han er veldig flink til å selge oss, sier Markus D.

– Hans Gunnar har kontakter over alt og selger oss inn til bransjen. Takket være ham får vi gjort morsomme prosjekter og hatt det gøy under studiene. Samtidig som studiet er veldig profesjonelt og vi blir pusha ut i bransjen, sier Lars Henrik.

– Vi får veldig store muligheter her på grunn av kontaktnettverket og ryktet som høyskolen har. Men da er det jo desto viktigere at vi leverer, sier Markus E. 

Imponerende effektive

Guttene har inntrykk av at Expanse var fornøyde med dem.

– Når vi leverte ting var responsen ofte «hæ, er dere ferdig allerede?» så det virket i hvert fall som om de trodde at vi skulle bruke mer tid enn det vi gjorde, sier Markus E.

– De var nok litt usikre på oss som nye og ga oss noen fail-safe oppgaver i begynnelsen, sier Markus D.

– Mengdetreningen vi fikk på den type oppgaver gjorde jo at vi ble flinkere jevnt over. Siden vi jobbet så effektivt så fikk vi muligheten til å gå videre på det vi jobbet med og ferdigstille det, sier Markus E.

expanse vfx

Høye forventninger

Fredrik Frottland i Expanse forteller at Hans Gunnar hadde gitt dem høye forvetninger til studentene. 

– Da var det hyggelig å se at det studentene svarte til forventingene, sier Fredrik Frottland.

– De ble kastet rett ut på dypt vann og gjorde en super jobb. Vi utfordret de nok utenfor førsteårspensum, men de var flinke til å samarbeide og tilegne seg ny kunnskap så det var ikke noe problem, forteller han.

– Hva tror du om jobbmulighetene til studentene som var hos dere?

– Vi noterte oss at de ofret deler av sommerferien for å jobbe hos oss. Dette viser at de har riktig holdning for å komme noen vei. Det er en bransje i vekst, og med mange prosjektjobber er det viktig å bygge et nettverk for å få en jevn strøm med jobber, sier Fredrik.

Frottland og resten av gjengen håper på å få flere praksisstudenter fra Høyskolen Kristiania. 

– Så lenge vi har prosjekter med oppgaver som egner seg for studenter så ønsker vi det. Jeg tenker det er positivt for begge parter. Vi som arbeidsgivere holder oss oppdatert og etablerer kontakt med morgendagens ansatte. Studentene på sin side skaffer seg viktig produksjonserfaring, showreel-materiell og en gyllen mulighet til å bygge nettverk i bransjen.

Foto av 3 mennesker foran en green screen.

Nøkkelen er samarbeid

VFX-studentene synes det er viktig med et godt studiemiljø. 

–  Vi løfter hverandre opp, vi er et dreamteam! For selv om det var bare var vi som fikk praksismulighete tar vi det med oss tilbake til resten av klassen. Vi lærte svært mye og vi bruker en hver anledning til å lære det bort til klassekameratene våre, sier Lars Henrik.

– Man lærer jo enda mer av å lære bort. Det miljøet vi har i klassen er utrolig bra! Vi pusher hverandre og gjør hverandre bedre, sier Markus D.

– Selv om det er en bransje med høy konkurranse, er samholdet det viktigste for oss, sier Markus E.