Stortingspresidenten på Westerdals Oslo ACT

Lunsjforedrag med stortingspresidenten

– Demokratiet er ikke en ressurs vi fisker frem, noe vi bare kan vedta. Det er noe som har blitt kjempet frem, og i Norge har vi brukt 200 år, fortalte Thommessen. Stortingspresident Olemic Thommessen illustrerte hvor til tider latterlig diskursen mellom de to amerikanske presidentkandidatene var, og ba publikum tenke seg hvor absurd det ville vært om vi la ordene til Trump og Clinton, i munnen på Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

Hva betyr tillitssamfunnet for oss?

Tillitssamfunnet handler blant annet om i hvilken grad velgerne kan stole på at politikerne holder sine løfter, og vil befolkningens beste. Mediene skal gjøre sin jobb, og borgerne skal bruke sin stemmerett ved valget. Stortingspresidenten snakket om forskjellen på et samfunn med høy, lite eller fraværende tillit, og brukte Ukraina som eksempel. Der er forskjellene store mellom befolkning og parlamentariske ledere, mellom «dem og oss», og det er vanlig «de» kjører store svarte dyre biler. Slik er det heldigvis ikke i Norge, vi kan tross alt møte Statsministeren i Nordmarka en søndag.

– Jeg tror at i et tillitsfullt samfunn er vi mer kreative. Det er fordi vi er modigere, og kan ta sjanser uten å bli angrepet, sier Thommessen.

Stortingspresidenten på Westerdals Oslo ACT

 Olemic i møte med nåværende Statsminister i Ukraina Volodymyr Groysman.

Å opprettholde tillit er lettere enn å gjenvinne tapt tillit.

Det er viktig å ha tillit til sine folkevalgte, fordi når man mister tilliten til de folkevalgte går valgdeltagelsen ned. Norge er et av landene med høyest valgdeltagelse, noe vi absolutt vil bevare. Så hvordan skal vi klare det, i en verden som blir stadig mer polarisert og man har en tendens til å bruke kilder og nyheter som i stor grad er enige med en selv?

– I Norge er det befolkningen som krever anstendighet av debatten, og man må være anstendig som politiker. Ellers blir man ikke valgt. I Norge har vi ikke mange politikere med veldig smale interesser, store bokstaver, armer, ben og show. Men, vi har en kritisk presse som gransker oss, og på Stortinget blir vi sett i kortene hele tiden. Det er alltid presse som ber om innsyn i telefonregninger, reiseregninger og pensjonssystemer. Det er veldig krevende, men veldig nødvendig og fint at det er sånn.

Stortingspresidenten på Westerdals Oslo ACT

Vil du ikke stemme, kan du ikke klage

– Det er befolkningen som gir kvalitet til stortinget og demokratiet, og befolkningen får de lederne de fortjener. Ved å ikke stemme ved valget, har du heller ikke rett til å klage på utfallet, mener Thommessen. Selv om Stortingspresidenten sitter på andre siden av bordet, er stemmeretten det som gir deg muligheten til å ha en deltakende plass i samfunnet. Det er i et samfunn der alle tenker at man utgjør en forskjell, at man får et vellykket demokrati. Det er befolkningen som gir kvalitet til stortinget, politikerne og til slutt demokratiet. Til høsten er det valg, og det er ditt ansvar, å ta ansvar.