Selvhjelp til digital-detox

– Medier er engasjerende og berikende, men tar også mye tid. Mens det tradisjonelt har vært medieinnhold som vold og pornografi som har skapt bekymringer, er det i dag ofte tidsbruken i seg selv folk som bekymrer folk, forteller Faltin. Medieprodusentene konkurrerer i dag om brukerens tid, og det utvikles stadig nye måter å tiltrekke seg brukernes oppmerksomhet på. Noen av disse medfører så mye distraksjon og tidsbruk, at brukerne utvikler motstrategier, og dette fører til en slags stillingskrig.

Selvhjelp til digital-detox

Faltin har forsket på selvhjelpsstrategier for at mediene i mindre grad skal ta over i livet ditt, sammen med Trine, en tidligere kollega IMK på Universitetet i Oslo. Sammen skrev de artikkelen «You Can´t Smell the Roses Online – Intruding Media and Reverse Domestication«, der de undersøker Wikihow.com. Nettstedet inneholder artikler ofte bestående av syv-tolv punkter med tips. Disse systematiserte guidene hjelper deg til alt fra å lage juletrær av maiskolber, til hvordan du kan se om hunden din er deprimert. Faltin og Trine har tatt utgangspunkt i blant WikiHow-artikler som:

Selvhjelp til digital-detox

Samlede detox-tips til jul, fra WikiHow:

  1. Skru av notifications! Definisjonen på disse varslingene er «the action of notifying someone or something» – eller, som Faltin kaller det: en forretningsmodell som bygger på å stjele oppmerksomheten til folk i korte intervaller. En måte å kjempe seg vekk fra tidstyveriet er derfor å skru av varslinger på samtlige av appene dine.
  2. Ta tiden på hvor mye tid du bruker på for eksempel et sosialt medium eller et dataspill. Prøv å senk tidsbruken med én time (halv time?) av gangen, helt til du er nede på et fornuftig nivå.
  3. Velg fysisk plassering: hvor stor fysisk plass lar du TV, telefon og internett ha i livet ditt? Gjør det mindre attraktivt å se på TV, få den ut av stua, gjerne helt ut i garasjen, og ha et ubehagelig møbel å sitte på, foreslår Wikihow.
  4. Gjør det vanskeligere å game mye. Få noen til å gjemme spillene dine! Da må du bruke mer tid på å finne dem, og kanskje, forhåpentligvis, du ikke gidder å lete.
  5. Ikke la deg lure av lurt design! I online-spill er det vanlig å bruke lojalitetsprogrammer, for å få folk til å holde seg til deres produkt. Enten belønnes brukerne ved å bruke mye tid på spillet, eller brukerne kan bli straffet hvis de ikke logger inn hver dag. Det ligger ofte kyniske kalkulasjoner bak slikt design, så ha en bevissthet rundt hva spillene vil at du skal gjøre.
Selvhjelp til digital-detox

Hva skjer hvis man følger rådene denne julen?

– Hvis du følger alle rådene, vil du garantert få mindre distraksjoner i livet. Men, man må huske at det i julen også er flere positive opplevelser knyttet til medier. TV-tradisjoner som «Tre nøtter til Askepott» og Disneys julekavalkade kan være et samlingspunkt for store og små i familien. Julen er en tid du møter folk ansikt til ansikt, drar på julemiddager, og vennetreff, så dette er en prioritering av offline-liv i seg selv, forteller professor Karlsen.