Programmering-programansvarlig-Per-Lauvaas
Faglig studieleder, Per Lauvås

- Hvem er du?

– Jeg heter Per Lauvås. Jeg har jobbet som utvikler i en del år, før jeg fikk drømmejobben her! Jeg syns det er kjempespennende, faget utvikler seg hele tiden, også er det veldig samfunnsnyttig.

– Jeg er ikke en av dem som alltid har sittet på gutterommet og programmert. Jeg tok lærerutdannelse, og havnet så ved en tilfeldighet på et tverrfaglig informatikkstudium. Der ble jeg hekta og endte med å ta hovedfag i informatikk. Etter studiet jobbet jeg flere år som utvikler bl.a. i Mintra, før jeg kom hit i 2013.

– Jeg jobber for at vi skal kunne bli et internasjonalt forum for kunnskapsdeling innen programmering. Jeg vil at studentene gjennom studiet skal bygge seg opp en portefølje, hvor de gjennom youtube-videoer eller blogger kan vise frem løsninger de har laget.

- Hvordan jobber man på programmering?

– Førsteåret er felles for alle som går på Avdeling for teknologi. Her er studiene praktisk rettet, og du får erfaring med å jobbe i team gjennom hele utdannelsen. Som student her jobber du med reelle caser. Under tredjeåret jobber du mye av tiden med et konkret prosjekt ute hos en kunde.

– I undervisningen bruker vi de samme verktøyene, metodene og språkene som de gjør i industrien. Du får en grundig innføring i Java, og lærer også å programmere med for  eksempel C#, Ruby on Rails og C.

– Vår spesialisering er å kunne bygge og videreutvikle store IT-systemer. Derfor lærer du Enterprise-programmering. Store, robuste IT-systemer skal vedlikeholdes over tid. Det innebærer krav til automatisert testing, som er en forutsetning for å lage store systemer.

– Når du leverer kode her skal den derfor ha testedekning. Testene skal bekrefte at koden fungere slik den skal til enhver tid. Dermed må du skrive god kode som lettere kan testes. Dette driller vi studentene i å lage gjennom to år, noe som bygger på vår nærhet til industrien. Jeg kjenner ikke til andre utdannelser i Norge som gir studentene så mye trening i dette. Når du kan vise til at du allerede har skrevet automatiserte tester i to år, vil du få et stort konkurransefortrinn når du skal søke jobb.

– Hvem studerer her og hvem lykkes?

– Det å lykkes her, er å jobbe med noe du interesserer deg for. Du kan ikke lese deg til å bli en god programmerer, du må sitte og programmere. Og liker du ikke å gjøre det, er selvsagt ikke dette studiet for deg.

– Du må på ingen måte ha programmert fra før av for å lykkes. Men, programmering treffer noen og det blir som en hobby for dem. Arbeidet blir da ikke et ork.

– For å bli en god programmerer må du jobbe mye. Da kan du ikke se på det å sitte og programmere i timevis som et ork. Det må være lystbetont, en aktivitet du syns er spennende.

– Hvorfor skal jeg studere dette?

– Jeg vil ikke anbefale noen å ta programmering bare for å “få en god jobb”. Men, liker du å programmere, og ser på det som noe som er morsomt og interessant, så blir du sannsynligvis en god programmerer. Og gode programmerere er det alltid bruk for!

– Hvis du ikke har programmert tidligere, så vil jeg anbefale å prøve det! Vi krever som sagt ingen erfaring. Har du derimot programmeringsbakgrunn åpnes mange dører innen IT. Programmering er en av de vanskeligste bitene av IT, og kan du det er veien kort til andre typer IT-jobber. Ikke bare er det en utfordring å lære seg å programmere, du kan alltid utvikle deg videre.