Programmering-Anders Mikkelsen

– Hvorfor valgte du å studere programmering?

– Jeg har alltid vært interessert i teknologi, spesielt data og elektronikk. Jeg begynte tidlig å sette sammen PCer, å utforske operativsystem. Jeg er nysgjerrig på hvordan og hvorfor ting fungerer.

– Jeg tror alle som er teknisk interessert og har en logisk forståelse syns at programmering er gøy. Du lærer av å gjøre feil, for det gjør man hele tiden. En PC er jo stokk dum, så om du gjør noe galt krasjer den og du må finne ut av problemet, så det er et veldig utfordrende studieprogram. Du må ha litt tålmodighet i starten.

– Du kan absolutt ta programmering uten å ha drevet med det før. Det er flere som ikke har noen erfaring i det hele tatt og de klarer seg men må nok jobbe litt mer.

– Hva lærer du på programmering?

– Mange forskjellige språk, operativsystemer og plattformer. Applikasjoner på mobil og web, og embedded – små brikker som kan gjøre alt fra å få små lamper til å lyse til å styre en telefonkiosk, som eksempel.

– Mobil apputvikling går mer i retning av design og interaksjon, og spillprogrammering er mer matte og fysikk og AI. Men, du blir en veldig god programmerer av det også. Du kan si at bachelorstudiet i programmering gjør deg til en generalist.

– Hvor mye du lærer er avhengig av hvor mye energi du legger i det. Følger du minimumsnivået vil du kunne lage webapplikasjoner, kanskje en enkel app til android. Legger du mye energi i studiet, kan du lage hva som helst!

– Kan du beskrive en typisk dag på studiet?

– Førsteåret har du stort sett forelesninger hver dag, samt felles øving. Da er veileder til stede som kan hjelpe deg. Du får en veldig tydelig rutine og da er det lurt å møte opp tidlig så du får forberedt deg til timen, ha øving, og så sitte på skolen til du er ferdig. Klarer du å bygge inn den rutinen tidlig, så har du knekt koden, hehe.

– Andreåret har du et helårsprosjekt hvor en bedrift gir masse prosjektoppgaver, som man så jobber med i grupper gjennom hele året, før det presenteres for kunden. Arbeidet du gjør her kan fort føre til at du får sommerjobb, eller at det du lager faktisk blir brukt av kunden.

– Sisteåret jobber du i bedrift et halvt år og lager noe som blir realisert, det er veldig motiverende.

– Hva liker du best ved utdanningen?

– Det jeg er mest glad for er faget i seg selv. Det er akkurat så utfordrende som du vil at det skal være. Du kan alltid “raise the stakes”, det er alltid noe nytt å lære, det er alltid nye caser og ingen prosjekter er like. Alle språkene viderutvikles og du er aldri utlært, noe som appellerer veldig til meg.

– Samtidig er alle lærerne veldig engasjerte. Jeg har sendt mail til min foreleser sent på kvelden og fått svar med en gang. De er veldig tilgjengelige og ønsker virkelig at du skal lære!

– Sosialt er det mange forskjellige personligheter her, nerder i alle former og fasonger, og jeg er en av dem. Det gjør at alle kan være den de vil. Alle som kommer hit, så lenge de engasjerer seg og snakker med andre, har muligheten til å utfolde seg i henhold til sin egen interesse. Og det er virkelig ikke vanlig, jeg har aldri opplevd et slikt miljø noe annet sted!

– Har du noen tips til nye studenter?

– Etabler gode rutiner. Se på studiet som en jobb: start tidlig og bli der til middagstider. Ta lunsj i kantina og knytt nettverk! Det er mye gruppearbeid i løpet av studiet, så det er smart å finne folk du jobber bra sammen med.

– Det er ingen av bøkene du leser første året som lærer deg å kode. Det er bare en måte å lære å bli en god programmerer på: du må sitte og taste, lage kode. Du lærer av feilene du gjør og hva som ikke er bra. Så må du ta en kaffepause, og prøve igjen. Og når du da til slutt skjønner det, åpner det seg en verden av muligheter der kun fantasien setter grenser.