Portrett av Andrea
Andrea studerer Visual Effects.
  • Navn: Andrea Hansen
  • Studerer: Bachelor i Visual Effects

Hvorfor valgte du å studere Visual Effects?

– Jeg har alltid interessert meg for film, og spesielt visuelle effekter. Når andre bare sitter og koser seg med en film, sitter jeg og analyserer den i hodet mitt og er veldig opptatt av om effektene ser ekte ut eller ikke.

– Jeg skulle originalt søke på Film og TV, men så møtte jeg programansvarlig for VFX, Hans Gunnar, på utdanningsmesse i Lillestrøm. Det var utrolig inspirerende å høre om alt han har vært med på og ikke minst selve studiet, som virket perfekt for meg. Jeg synes nesten det virket litt for godt til å være sant at dette studiet startet opp akkurat når jeg skulle søke på høyskoler. Det var enda bedre når jeg faktisk fikk beskjed om at jeg hadde kommet inn!

« Når jeg har sett dårlige visuelle effekter på film og tv har det kriblet etter å kunne fikse det og gjøre det bedre. Nå har jeg faktisk muligheten til lære meg å gjøre akkurat det! »

Hva lærer du?

– Vi lærer veldig mye forskjellig, fordi jobben til en VFX-artist er hovedsakelig å skape en verden i postproduksjon som ikke finnes, og ikke kan fanges på kamera. Det har vært stort fokus på at vi fra studiestart skal lære oss programmene og verktøyene som brukes i bransjen, så vi allerede kan det når vi skal ut i arbeidslivet.

– Vi har brukt en del tid på tegning, for å lære om blant annet proposjoner og perspektiv. Dette for å kunne lage storyboards så bra som mulig, og formidle ideene våre på en måte andre forstår. Green screen brukes mye innen visuelle effekter, så det må vi bli eksperter på. Vi må både kunne filme elementer på green screen, i tillegg til å kunne redigere bort green screen i etterkant.

– Vi er så heldige som akkurat har fått et helt splitter nytt green screen-rom, så det er (nesten) ingen grenser for hva vi kan lage!

Andrea i green room på Campus Brenneriveien.
Andrea i green room på Campus Brenneriveien.

Beskriv en typisk dag!

– Jeg vil si hverdagen min består av en god blanding av individuelt arbeid, gruppearbeid og ikke minst masse kule prosjekter! Alt varierer ettersom hvilket fag vi har.

– Det er stort fokus på samarbeid mellom de forskjellige studieretningene på høyskolen, og vi har nylig blitt ferdig med et utrolig kult prosjekt hvor vi lagde filmer i Grand Theft Auto med de andre førsteårsstudentene på Avdeling for film, TV og spill. Det gir oss verdifulle kontakter vi vil trenge senere, i tillegg til at det skaper bra samhold på skolen. Det kommer også til å bli flere spennende produksjoner fremover, der vi for eksempel skal ut på location og filme forskjellige ting som vi kan ta med tilbake til VFX-laben eksperimentere med.

– Vi har også en stor tilknytning til bransjen i form av mange flinke, inspirerende gjesteforelesere, men også i form av at vi drar ut og ser hvordan de gjør det i «den ekte verden». Vi har vært på besøk hos blant annet Qvisten Animation hvor vi fikk se VFX-breakdown av filmer som «Dyrene i Hakkebakkeskogen», og vi har også tatt turen til Filmparken på Jar.

– Vi har allerede begynt å ha møter og planlegge studietur, så hvis alt går som det skal flyr vi til California i 2018 for å besøke de store filmstudioene, og se med egne øyne hvordan de store Hollywood-filmene blir skapt!

Hva liker du best med utdanningen?

– Jeg liker godt at dette er et nytt studium i Norge, som gjør at jeg føler vi er ganske ettertraktet av bransjen. Foreløpig er det ikke er så stort marked for visuelle effekter her hjemme ennå, men jeg har absolutt ingenting imot å måtte dra til utlandet for å få meg jobb.

– Når jeg ser på studieløpet virker det som om vi kommer til å lære utrolig mye på kort tid, og det er motiverende å tenke på hvor flink man kan bli om man bare prøver! Jeg liker også at utdanningen gir meg mulighet til å jobbe med film og TV, uten at jeg nødvendigvis må gå Film og TV-studiet.

– Programansvarlig er verdens hyggeligste fyr, og tilrettelegger alt for oss, i tillegg er foreleserne er fantastiske. Det finnes veldig mye mer enn dette også, men det jeg digger aller mest er klassen min. Vi har blitt en utrolig sammensveiset gjeng på kort tid, vi tuller med hverandre og hjelper hverandre med innleveringer på én og samme tid. Å sitte igjen langt på kveld med skolearbeid finnes ikke ille, når man er omringet av disse menneskene (og når vi bestiller pizza så klart).