Programansvarlig-Aase-Lund-Mathisen
Studieprogramleder, Aase Lund Mathisen på Bachelor i maske- og hårdesign.

– Hva slags bakgrunn har du?

– Jeg tok først en ettårig makeup-artist utdannelse i Danmark. Deretter gikk jeg på Oslo Frisørskole. Frisørfaget er noe jeg anbefaler alle som vil drive med maske-og hårdesign – før de begynner her. Etter frisørskolen fikk jeg lærlingplass som maskør på Nationaltheatret. Svennebrevet tok jeg i 1997. Etter det jobbet jeg på Trøndelag teater, Nationaltheatret og en rekke andre teatre. Jeg har og vært hospitant på Drak teateret i Hradec Kralove i Tsjekkia. Der lærte jeg å lage marionettedukker.

– Jeg jobbet på min første spillefilm i 2000, Jeg er Dina, en stor og internasjonal produksjon. Siden den har jeg jobbet på rundt tjue filmer og TV-serier.

– Jeg begynte å undervise på NISS i 2008, som skolen het da. Først som lærer, så avdelingsleder og nå som studieprogramleder for Bachelor i maske- og hårdesign. Jeg har lært mye av å undervise. Jeg føler meg både tryggere og sterkere faglig. Når du underviser tvinges du til å bli mye mer bevisst de valgene du gjør i arbeidsprosessene og med designet.

– Det er fantastisk at vi har utviklet et bachelorgradstudium innen maske- og hårdesign. Det betyr at vi nå har tid til å gi studentene innføring i håndverket, i tillegg til den kulturelle og historiske innsikten de trenger for å skape troverdige karakterer.

– Hvordan jobber dere på Maske- og hårdesign?

– Studiet er svært praktisk og du lærer å skape og utføre egne design i sminke, hår/parykk og spesialeffektsminke. Du lærer både håndverk, teknikker og teorien du trenger for å skape gode karakterer. Du får en innføring i film- teater og kunsthistorie. Du lærer også om entreprenørskap.

– I løpet av studiet vil du jobbe tverrfaglig med studenter fra de andre kunstfagene på blant annet konserter, teater og filmer. Fra første stund bygger du opp en portefølje, en mappe med arbeidene dine. Slik får du yrkespraksis hele veien og bygger nettverk, noe om er superviktig får å få jobb.

– Det siste året velger du spesialisering mot enten film, teater, foto , dummy eller fantasi. Bacheloroppgaven din er både praktisk og teoretisk. Velger du for eksempel å spesialisere deg mot filmproduksjon, vil din bacheloroppgave kunne være å designe alle karakterene i et filmprosjekt, og begrunne valgene du har gjort skriftlig.

Dersom du er åpen, og forstår at du kan gjøre en ting på mange måter, og at du alltid kan lære deg en teknikk til, vil du gjøre det bra her. Teknikker kan alltid mikses og utvikles.

– Hvem studerer her og hvem lykkes?

– De som er nysgjerrige! Dersom du er åpen, og forstår at du kan gjøre en ting på mange måter, og at du alltid kan lære deg en teknikk til, vil du gjøre det bra her. Teknikker kan alltid mikses og utvikles.

– Du må kunne planlegge godt og dokumentere det du gjør. Det er viktig å være god til å samarbeide og kunne snakke folk. Du må kunne formidle idéene dine, og ta til deg andres idéer. Alle designene og valgene skal begrunnes. Du lager ikke noe fordi det er pent, men fordi det har en funksjon, det sier noe om karakteren du skaper.

– Hvorfor studere Maske- og hårdesign?

– Fordi du vil jobbe innen kunst og kultur, og være med og fortelle - og ikke minst forme historien. Du må like å skape uttrykk og fordi du liker å jobbe med hendene, rett og slett.