Bildet er todelt og viser til venstre side Karoline i portrettbilde. Det andre delen av bilde viser Karoline som sitter og jobber i et studio.
  • Navn: Karoline Fjugstad Wendelborg
  • Studerte: Bachelor i lyddesign
  • Jobber som: Freelance lyddesigner og har jobbet for bla. Storyline, Shortcut, Uhørt, OPC Megaphon, Filmbling/Christian Schaanning, NRK (Foley med Erik Watland), Teknopilot og Lydhodene
  • Hjemmeside: karolinewendelborg.com

— Hvorfor valgte du å studere Lyddesign?

— Det er egentlig skummelt tilfeldig. Jeg gikk jo der da min del av skolen fortsatt het NISS, så vi  «delte» linje med musikkproduksjon.

— Jeg hadde sang og låtskriving som hobby fra tidlig alder og hadde hatt et provisorisk hjemmestudio fra tidlig alder, og valgte derfor musikkproduksjon.

— Jeg hadde gått medier og kommunikasjon på videregående og interesserte meg veldig for klipp, nettopp fordi jeg likte lydarbeidet så godt. Og når jeg oppdaget hva de som gikk lyddesign skulle drive med, og innså at jeg kunne jobbe med både lyd, film og musikk samtidig, så klaffa plutselig alt, og jeg byttet linje. Jeg føler derfor at jeg (litt tilfeldig) ble dytta i riktig retning.

— Hva jobber du med?

— I dag jobber jeg som freelance som lyddesigner, og har jobbet mine lengste perioder hos Uhørt og OPC Megaphon, og har også jobbet hos bla. Storyline, Shortcut og Lydhodene. Jeg jobber med alt av lydetterarbeid, lyddesign til spillefilmer, TV-serier, dokumentarer og reklamefilmer.

— Beskriv en typisk dag eller uke

– En typisk arbeidsdag er aldri 9-4, og de er heldigvis varierte. Gjøremålene kommer helt an på hvilke prosjekter jeg jobber på. En hektisk uke vil være en god blanding av lydlegging til spillefilmer og lyddesign på reklamefilmer og kortfilmer. Og hvis vi ikke finner akkurat de lydene vi trenger til prosjektene våre i lydarkivet, drar vi gjerne ut i verden for å gjøre lydopptak også.

— Har du noen tips til studentene?

— Gi litt ekstra hele tiden, uansett om det er på sett eller i etterarbeid, jobb eller under utdannelsen. Da blir du husket, og spurt igjen. Kast deg ut i ting, så du får erfaring og blir kjent med bransjen. Og ikke minst, ta vare på kontaktene du får underveis, nettverk er superviktig. Husk at alle du treffer underveis kan være en fremtidig arbeidsgiver.

— Og sist men ikke minst, aldri vær redd for å mase på folk. Før jeg fikk en av mine første jobber, så ringte jeg sjefen hver dag(!) i to uker.