Foto av Pedro som sitter foran noen tegninger.

– Hvorfor valgte du å studere Lyddesign?

– Jeg ønsket meg mer dybdekunnskap og det var Westerdals Oslo ACT som tilbød det jeg lette etter. En spesialisert utdannelse som retter seg direkte mot fagfeltet.

– Jeg hadde sittet lenge i hjemmestudioet mitt og lurt på om det kunne gå an å bli enda bedre. Om jeg kunne studere det som er min lidenskap. Kanskje gjøre det til et levebrød og utvikle meg videre.

– På den tiden jobbet jeg mest med musikk, og jeg jobber fortsatt med det. Men det har selvsagt blitt mye mer filmjobbing etter at jeg begynte her. Det er definitiv relevant å jobbe videre med musikkproduksjon, selv om jeg har valgt Lyddesign på Film og TV. Man bruker mye av de samme redskapene.

– Hva lærer du?

– Du lærer å bygge deg opp en god verktøykasse, som du kan ta med ut i bransjen for å møte alle utfordringene. Du lærer programvare, mikrofonteknikk, metoder og måter å tenke på.

– Vi bruker hovedsaklig ProTools til lydarbeidet, det er vår viktigste arbeidsstasjon eller DAW,. Systemet  var nytt for meg, men med dette grensesnittet har du mulighet til å gjøre det aller meste innen lyd. Også bruker vi Ableton, som sikkert mange kjenner til. Det bruker jeg til mer generell lyddesign. Systemene har mange likheter, og jeg føler at jeg står friere når jeg behersker forskjellige verktøy.

– Både ProTools og Ableton er flaggskip, som brukes profesjonelt i bransjen.

Du lærer å bygge deg opp en god verktøykasse, som du kan ta med ut i bransjen for å møte alle utfordringene. Du lærer programvare, mikrofonteknikk, metoder og måter å tenke på.

– Beskriv en typisk dag eller uke?

– Det første året skal klassen samkjøres og komme på samme nivå, for å kunne ta til seg videre kunnskap. Så først er det mye vanlig undervisning og tekniske oppgaver. Men så er det lagt opp til mye egenarbeid og prosjekter. Skolen oppfordrer til at vi skal jobbe med egne prosjekter i tillegg, for å få mengdetrening. Det kan være både film og musikkvideoer. For min del har det vært mest film; kortfilm, reklamefilm.

– Alt du ser på, enten det er på kino, tv eller nett, som det er lyd på, har noen vært involvert i. Og de involverte, det er oss! Lyden skal høres og bli bedre.

– Hva liker du best ved studiet?

– Muligheten til å lage nettverk og samholdet, miljøet – både i klassen og på skolen. Det å ha ikke bare flinke lærere, men også flinke medstudenter, som du kan spille ball med. Det scorer denne høyskolen veldig høyt på, det har jeg merket selv gjennom disse tre årene. Det er prima!