Film-og-TV-student-Babatunde-Adam-Oluwalana
Film og TV student Babatunde Adam Oluwalana

– Hvorfor valgte du å studere Film og TV?

– Jeg har så lenge jeg kan huske vært interessert i film. Film har jo en slik stor påvirkningskraft på oss mennesker. Lenge funderte jeg på om jeg skulle gå fult inn for å studere film. Etter mye prøving og feiling så greide jeg som 24-åring å tvinge meg selv til å forsøke.

– Jeg ville helst studere i Oslo. Da jeg fant ut at Høyskolen Kristiania hadde film og TV-bachelorprogram bestemte jeg meg for å begynne å løse opptaksprøvene. Jo nærmere datoen for svaret på prøvene kom, jo mer sikker og gira var jeg på at dette var retningen jeg ville gå i livet mitt. Det var ingen tvil lenger, og dersom jeg ikke hadde kommet inn ville jeg nok ha blitt knust.

– Hva lærer du på film og TV?

– På skolen lærer jeg alt fra historiefortelling i kortfilmformatet, TV-serie formatet, dokumentarformatet, og reklamefilmformatet. Det er lite fokus på spillefilm, da skolen har et fokus på gode idéer og reklame. Dette kommer mest sannsynlig til å forandres litt nå, med nye spennende spesialiseringer som manus.

– På film og TV så gjør vi det meste selv fra start til slutt på filmene våre, og som student kan du prøve deg på forskjellige ting som å være fotograf, manusforfatter, regissør, klipper, produsent eller jobbe med opptakslyd og lyddesign.

– Det legges mye opp til deg selv å lære mye om disse forskjellige retningene, da høyskolen ikke legger opp undervisning for alt. Så du kan med andre ord nesten velge å jobbe med hva du vil. På denne studieretningen blir du som en god potet. Du lærer litt av alt som du kommer til å møte bransjen.

– Beskriv en typisk dag eller uke!

– Vi har skoletid fra klokken 9 til 15 hver dag, men med mye gruppearbeid er denne tiden bare en antydning. Du kan sitte til langt på kveld og også bruke tid i helgene på skoleprosjekter. Det er mange skoleprosjekter. Veldig mange.

– Forelesninger er som regel fra 9 til 15. En hel uke kan for eksempel være en produksjonsdel av et større prosjekt, eller det kan være en uke med forelesninger som er forberedende teori for den praktiske delen av prosjektet.

– Hva er liker du best ved utdanningen?

– Det nest beste er vel at du får være kreativ og kan gjøre nesten hva du vil. Men, det aller beste ved denne utdanningen er de gode vennene du får, de samarbeidene som det vennskapet produserer og det nettverket du da kommer til å ende opp med etter endt studium.

– Du blir knadd og gnudd gjennom tre lange år, og etter de årene vet du mest sannsynlig hva du ønsker å jobbe med når du er ferdig, og ikke minst hvem du ønsker å jobbe med. Fordi gruppearbeid er ikke alltid lett, det er mye gnister og krangling, men til syvende og sist også mye glede.