Batteridreven mote

Kristine Sundt (23) har alltid likt å lage ting med hendene. Hjemme har hun et eget hobbyrom fullt av ting man kanskje ikke umiddelbart assosierer med en masterstudent i Applied Computer Science – Software Integration, nemlig malesaker, hekleutstyr og symaskin. Gjennom et skoleprosjekt sydde hun en smartjakke, med arduino-teknologi. 

Batteridreven mote

I løpet av to uker hadde hun transformert en vanlig Westerdals T-skjorte og en blazer fra H&M, til et unikt LED-antrekk. Det mest utfordrende var å kombinere teknologien med klærne, som allerede har en klar funksjonalitet.

– Det var jo litt vanskelig å forholde seg til produktet som klær, at man skal kunne gå med jakken uten å få et batteri stikkende i ryggen!

Man må forholde seg til den opprinnelige funksjonen, at det skal være klær man kan gå med. Ideen om å lage en LED-jakke, fikk hun i et fag hun hadde på bachelorstudiet, der hun skrev en oppgave om wearables. Kristine innrømmer at hun syns teknologi-delen var morsommere å jobbe med enn moten og klærne i seg selv.

Batteridreven mote
Folk reagerer på prosjektet fordi klær er intimt, og de er redde for å ha teknologi så tett på kroppen. Jeg mener selv at det gir oss større mulighet til å uttrykke oss gjennom klær.

Gjennom både bachelorstudietidet og nå masterstudiet har Kristine vært involvert i mye. Hun har vært aktiv i Studentsamfunnet, og oppgaven hun skrev i forbindelse med smartjakken, 

«Sensors in your Clothes: Design and Development of a Prototype», ble presentert på en konferanse i Wien. Du kan lese mer om konferansen her. På konferansen deltok Tor-Morten Grønli, Dekan på Avdeling for teknologi. Han sa at prosjektet skapte oppsikt, ved å være et konkret eksempel på bruk av teknologi til å løse samfunnmessige utfordringer.

– Jeg presenterte Kristines og mitt paper, som innholdt jakka som et case/studieobjekt i artikkelen om wearable computing. Det skapte stor interesse at produktet var «hands on», konkret og en fungerende løsning. Wearable computing er et område i rask vekst og prosjektet følger trenden av at teknologi blir usynlig, men integrert i miljøet rundt oss, sier Tor-Morten.

Batteridreven mote

Kristine har stort sett stått for alle sine prosjekter selv, og fått hjelp av forelesere og høyskolen når hun har trengt det:

– Ingenting jeg har gjort har kommet gratis. Men, det er ikke noe problem å gjøre det man har lyst til, så lenge du har en plan og tar på deg ansvaret selv!

Hvis du tar ett skritt selv, er høyskolen heldigvis velvillige til å hjelpe deg tre skritt til på veien videre. Kristine forsikrer at det ikke er tilfeldig at hun har valgt å sy «teknologi-bølgen», i den tidligere Westerdals-logoen.