numedal5

Førstelektor John Magne Kalhovde og høyskolelektor Sigmund Apold-Aasen tar hvert år med seg 2. klassingene på Bachelor i fysisk aktivitet og ernæring til Numedal folkehøgskole for å skape den gode klassefølelsen.

– Alle studenter på institutt for helsefag har fellesundervisning 1. studieår. Dette fordi alle skal gjennom grunnleggende emner i anatomi, fysiologi og sykdomslære. Det er først i 2. klasse at fordypningen starter og klassen blir fordelt på studieretninger.

Vi vet hvor viktig det er med god dynamikk i klassen, og ønsker å raskt skape den gode klassefølelsen. Derfor arrangerer vi en studietur helt i starten av semesteret.

– Erfaringen viser at vi skaper noe positivt som varer gjennom resten av studietiden. Gjennomgangstema for studieturen er fysisk aktivitet, et svært sentralt tema i studiet. Det skjer noe ”magisk” i løpet av den uken vi er sammen. Jeg kan love det er fornøyde og slitne studenter som setter seg på bussen fredag.

numedal2

Fysiske og sosiale aktiviteter på timeplanen

John Magne jobbet lenge med å finne et egnet sted, som var stort nok, og både inneholdt bo-muligheter, undervisningslokaler og gode treningsfasiliteter. Valget falt på Numedal Folkehøgskole, som også kalles Idrettsskolen. Et internat i nærheten av Numedalslågen, et par timers kjøretur utenfor Oslo. Her er alt inkludert; reise, opphold og fire måltider hver dag. Fra mandag til fredag. Med idrettshall, svømmehall, fotball- og volleyballbaner og fantastiske turmuligheter. Siden det er første gang studentene er samlet som en klasse arrangeres også flere sosiale aktiviteter.

– Mange av aktivitetene handlet om å jobbe godt i grupper. På den måten blir vi godt kjent med studentene – og de med hverandre. Et samhold som varer studiet ut, forteller John Magne.

– Vi merker helt klart at dynamikken i klassen forandrer seg fra første dag og utover uken. Dette drar vi nytte av videre i dette emesteret, men også gjennom resten av studiet.

Jeg mener dette er noe alle studieløp burde arrangert, tilpasset de enkelte studieløpene.

Programmet bestod av blant annet beachvolleyball-turnering, fjelltur og Amazing Race -  en lagkonkurranse med ulike poster som kanopadling, balanse på slakk line, luftgeværskyting, pil og bue, og ikke minst dans!

– Gruppene skulle koreografere en dans som ble framført senere på kvelden foran et dommerpanel. Mange utfordret sine egne komfortsoner her, noe de likevel har trukket fram som positivt i etterkant. 

Et årlig arrangement

Høyskolen Kristiania har fått en langtidskontrakt med Numedal Folkehøgskole og John Magne kan ikke tenke seg et bedre sted å arrangere «kick off» for studentene. For å gjennomføre turen fikk han hjelp av 3. klassestudenter, som selv har deltatt på campen året før.

– De hjelper oss med planlegging og gjennomføring. Det er store klasser og mye logistikk for å få ting til å fungere optimalt, vi kunne ikke klart det uten disse studentene. Det er imidlertid en vinn-vinn situasjon. Studentene på sin side får mye verdifull erfaring, både innenfor planlegging og selve gjennomføringen av ulike aktiviteter. Vel så viktig er verdifull erfaring i god kommunikasjon med andre mennesker. Alt dette er viktige ferdigheter de trenger når de skal ut i arbeidslivet. Det er populært å være med og studenter søker om plassene. De får en attest som ser bra ut på CV-en.

numedal6

Har blitt bedre kjent med klassen

En av årets faddere er 3. klassestudent Mari Hole. Hun er veldig klar på hvorfor hun selv valgte å være med som fadder i år.

– For det første var det min egen interesse. Jeg hadde en helt sinnssyk bra tur da jeg selv gikk i 2. klasse. Det å få sjansen til å bli med en gang 

marihole

 

- Jeg sendte inn en "jobbsøknad" til John Magne der jeg beskrev hvorfor jeg ville være med, hva jeg kunne bidra med og litt om meg selv. Oppgavene var veldig varierte og vi ble dirigert rundt av John Magne og Sigmund (fantastiske forelesere). Vi fikk ansvar for reisen, var aktivt med i planlegging av dagene, samt at vi fikk ansvar for ulike gruppeaktiviteter. Vi hadde også møter hver dag der vi diskuterte neste dag og vurderte hvordan dagen hadde gått slik at forbedringer kunne avdekkes og gjøres bedre neste år.

Etter turen til Numedal sitter Mari igjen med mange gode erfaringer, utrolige minner og kunnskapen som trengs for å arrangere turer med mange personer involvert. Hun har blitt enda bedre kjent med de andre fra sin egen klasse som også var med som instruktører, samt mange nye.

– Neste år skal en ny gruppe 3. klassinger arrangere lignende tur for studentene i trinnet under, og jeg ser faktisk ingen grunn til å ikke være med. Du får oppleve en uke fylt med fysisk aktivitet og mye sosialt om igjen, bare denne gangen er du en del av ledertroppen. Uansett hvilken person du er vil du garantert kose deg, samtidig får du en utrolig bra attest med deg videre som ser bra ut på CV-en, avslutter hun.

Ønsker du å studere fysisk aktivitet og ernæring? Les mer om vår bachelorgrad her!