numedal5

Førstelektor John Magne Kalhovde og høyskolelektor Sigmund Apold-Aasen har en tradisjon utenom det vanlige. Hvert år tar de med seg andreårsstudentene på Bachelor i fysisk aktivitet og ernæring til Numedal folkehøgskole. Hvorfor? For å skape gode opplevelser og samhold.

Alle studenter på Institutt for helsefag har fellesundervisning første studieår. Dette fordi alle skal gjennom grunnleggende emner i anatomi, fysiologi og sykdomslære. Det er først på andre studieår at fordypningen starter og studentene deles opp.

Vi vet hvor viktig det er med god dynamikk i klassen, og ønsker å raskt skape den gode klassefølelsen. Derfor drar vi på tur sammen helt i starten av semesteret.

– Erfaringen viser at vi skaper noe positivt som varer gjennom resten av studietiden. Gjennomgangstemaet for studieturen er fysisk aktivitet, som også er sentralt i studieprogrammet. Det skjer noe ”magisk” i løpet av den uken vi er sammen, og studentene reiser hjem både fornøyde og slitne.

numedal2

Fysiske og sosiale aktiviteter på timeplanen

John Magne jobbet lenge med å finne et egnet sted, som var stort nok, og både inneholdt bo-muligheter, undervisningslokaler og gode treningsfasiliteter. Valget falt på Numedal Folkehøgskole, som også kalles Idrettsskolen. Et internat i nærheten av Numedalslågen, et par timers kjøretur utenfor Oslo. Her er alt inkludert; reise, opphold og fire måltider hver dag. Fra mandag til fredag. Med idrettshall, svømmehall, fotball- og volleyballbaner og fantastiske turmuligheter. Siden det er første gang studentene er samlet som en klasse arrangeres også flere sosiale aktiviteter.

– Mange av aktivitetene handler om å jobbe godt i grupper. På den måten blir vi godt kjent med studentene – og de med hverandre. Et samhold som varer studiet ut, forteller John Magne.

Han merker at turen har god effekt på klassemiljøet. 

– Vi merker helt klart at dynamikken i klassen forandrer seg fra første dag og utover uken. Dette drar vi nytte av videre gjennom resten av studiet.

Dette er noe alle studieløp burde arrangert, tilpasset de enkelte studieløpene.

Programmet i år bestod blant annet av beachvolleyball-turnering, fjelltur og Amazing Race -  en lagkonkurranse med ulike poster som kanopadling, balanse på slakk line, luftgeværskyting, dans og pil og bue.

– Gruppene koreograferte en dans som ble framført senere på kvelden foran et dommerpanel. Mange utfordret sine egne komfortsoner her, noe de likevel har trukket fram som positivt i etterkant. 

Et årlig arrangement

Høyskolen Kristiania har en langtidskontrakt med Numedal Folkehøgskole og John Magne kan ikke tenke seg et bedre sted å arrangere «kick off» for studentene. For å gjennomføre turen fikk han hjelp av tredjeårsstudenter, som selv har deltatt på campen året før.

– De har bistått med planlegging, logistikk og gjennomføring for å få ting til å fungere optimalt. Vi kunne ikke klart det uten deres hjelp. Studentene på sin side får mye verdifull erfaring, både innenfor planlegging, gjennomføring og kommunikasjon med andre mennesker.

John Magne mener dette er viktige ferdigheter de trenger når de skal ut i arbeidslivet.

– Det er populært å være med og studenter søker om plassene. De får en attest i ettertid, som ser bra ut på CV-en.

numedal6

Ble bedre kjent med klassen

En av årets faddere er tredjeårsstudent Mari Hole. Hun er veldig klar på hvorfor hun selv valgte å være med som fadder i år.

– Jeg hadde en helt fantastisk tur da jeg selv gikk på andre året. Det å få sjansen til å bli med en gang til var noe jeg ikke kunne la gå fra meg!

marihole

– Jeg sendte inn en søknad til John Magne der jeg beskrev hvorfor jeg ville være med, hva jeg kunne bidra med og litt om meg selv.

Og det fikk hun.

– Oppgavene var veldig varierte og vi ble dirigert rundt av John Magne og Sigmund, som begge er fantastiske forelesere. Vi fikk ansvar for reisen, var aktivt med i planlegging av dagene, og vi fikk ansvar for ulike gruppeaktiviteter. Vi hadde møter hver dag der vi evaluerte hvordan dagen hadde gått og planla neste dag. 

Etter turen til Numedal sitter Mari igjen med mange gode erfaringer og kunnskapen som trengs for å arrangere turer med mange personer involvert. Hun har blitt kjent med nye studenter, og blitt enda bedre kjent med de andre fra sin egen klasse som også var med som instruktører.

– Neste år skal en ny gruppe arrangere en lignende tur for studentene i trinnet under, og jeg ser faktisk ingen grunn til å ikke være med. Du får oppleve en uke fylt med fysisk aktivitet og mye sosialt. Du vil garantert kose deg, samtidig får du en utrolig bra attest med deg videre som ser bra ut på CV-en, avslutter hun.

Ønsker du å studere fysisk aktivitet og ernæring? Les mer om vår bachelorgrad her!