Ni studenter sitter i en sofa utenfor et NRK-studio

Natt til tirsdag 27.september gikk tidenes mest omtalte president-debatt på lufta og mange valgte å ta en våkenatt for å følge med. Dette gjaldt også for studentene på Bachelor i PR og samfunnspåvirkning som fikk bli med Kjell Terje Ringdal til NRK Nyheter og Kulturnytt for å bistå med innspill til debattanalysen hans. Etter en natt med jevnt påfyll av koffein og analyser, møtte studentene opp klokken 06.15 på Marienlyst, klare for å diskutere nattens duell mellom de to minst populære presidentkandidatene gjennom tidene.

Tidvis fjern teori inn i reell kontekst

Bilde fra visittkortet til PR-student Celina Arntzen Iversen

PR-student Celina Arntzen Iversen forteller om en spennende og lærerrik økt, der de fikk knyttet pensumteori opp mot et svært relevant og aktuelt case. Retorikk og debattopptredner er nemlig høyaktuelt for studentene, som denne høsten har kurset Retorikk og argumentasjon. - Vi forsøkte å avdekke hvilke retoriske virkemidler kandidatene tok i bruk for å overbevise velgermassen. Dette innebar alt fra valg av antrekk, til kroppsspråk, ordvalg og helhetlig atferd. Her fikk vi virkelig satt teori (som tidvis kan virke litt fjern) inn i en reell kontekst. For det er ingen tvil om at denne debatten inneholdt elementer for analyse, forteller Celina. Kjell Terje så på dette som en unik mulighet til ytterligere læring om retorikkfaget. - Jeg ønsket å koble NRK-besøket og analysen opp mot kurset de har nå, der vi jobber med akkurat dette.

Det er en kjempefordel for meg å ha med dyktige studenter som har masse friske meninger og innspill.
↳ Kjell Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania.

Den beste formen for læring

Etter å ha fulgt TV- og radiointervjuene med Kjell Terje satt studentene igjen med en større forståelse av hvordan radio- og tv-produksjoner forberedes og gjennomføres. - Det var veldig interessant å se hvordan vi som studenter, og Kjell Terje som foreleser, møttes fra å ha sett akkurat samme debatt, men allikevel trekke ulike slutninger. Vi fikk se hvordan debattanalyse kan kokes ned til korte, men meningsfulle resonnementer som egner seg for ulike mediekanaler, forteller Celina videre.

Jeg vil absolutt anbefale studenter å kaste seg på lignende muligheter – praksis er uten tvil den beste formen for læring.
↳ PR-student Celina Arntzen Iversen

- Clinton vant 10-0

Kjell Terje Ringdal skjermgrabb.jpg
Kjell Terje Ringdal på NRK

 Kjell Terje Ringdal ga sin dom over debatten som han mener Clinton gikk seirende ut av. - Den rutinerte politikeren vant over forretningsmannen. Clinton er mer polert, mer veloppdragen, og hun klarte å hente fram noen blendende smil og sjarm, i mye større grad enn en lett aggressiv og defensiv Trump som jeg tror liker dårlig å debattere med sterke kvinner, fortalte Kjell Terje. Om Clintons debattseier gir henne flere valgstemmer i november, er derimot Ringdal ikke så sikker på. - Det man vet, er at politiske valg foretas fra magen og oppover, og i beste fall ender det i fornuften hvor man rasjonaliserer det man egentlig føler. Det er der Trump henter sin kraft. Han er i stand til å mobilisere og målbære den forlattheten som middelklassen i USA føler. Han scorer på det å ikke være politiker, sier Ringdal til NRK.