8933088

Amerikaneren Tom Brittingham så verdien av å knytte bånd mellom de skandinaviske landene og USA, og mente at internasjonal forståelse oppnås ved å bygge personlige relasjoner mellom mennesker. The Scott and Ella Viking Scholorship deles årlig ut til en norsk student for å fortsette studiene i USA. Vi snakket med årets vinner, Ragnhild om hvordan hun ser for seg oppholdet, og hvordan hun har hatt det som student på Kristiania.

Å studere på et amerikansk college har vært en drøm siden barndommen.
Portrett foto av Ragnhild Traaseth.
  • Navn: Ragnhild Traaseth, 22 år
  • Kommer fra: Lillehammer
  • Studerer: PR og samfunnspåvirkning, med bedriftsøkonomisk analyse som valgfag.

Aller først, gratulerer! Hva slags stipend har du fått?

Stipendet heter “The Scott and Ella Viking Scholorship” og er et helårstipend til å studere på Madison-Wisconsin University. Stipendet dekker skolepenger, bo, reising og grunnleggende levekostnader, og vil gi meg friheten til å velge fag både på bachelor og masternivå. Etter året er omme vil vi bli en del av deres alumni-nettverk, og bli invitert på årlige arrangement i regi av The Brittingham Vikting Orgnization, som er paraplyorganisasjonen til stipendet. I USA vil jeg bo i et hus sammen med to andre, fra Danmark og Sverige, og vi fungerer som ambassadører for hvert vårt land. Jeg ser frem til å bli bedre kjent med USA og besøke andre medlemmer i organisasjonen.

Hvordan fant du dette stipendet?

En dyktig foreleser vi har, Nils Apeland, var selv stipendiat på 90-tallet og postet stipendmuligheten på klassens Facebook-gruppe. Foreleserne pleier jevnlig å poste faglige nyheter, arrangementer og jobbmuligheter til oss der, noe vi setter stor pris på. Jeg hadde nok aldri funnet ut om stipendmuligheten hvis det ikke var for han, og er ikke den eneste studenten som har fått utbytte av forelesernes engasjement for gi studentene attraktive muligheter. Nils Apeland fortalte at han hadde lagt inn et godt ord for meg i søkeprosessen, noe jeg tror illustrerer verdien av å ha små klasser og nærhet til foreleserne på en god måte.

Hva gleder du deg mest til?

Å få studere på et amerikansk college har vært en drøm siden barndommen, og noe jeg ville gjort etterhvert uansett. Madison-Wisconsin University har høyt akademisk nivå med 19 nobelprisvinnere på merittlisten og 4700 fag å velge blant. Her vil jeg kunne fordype meg i fag jeg synes har vært spesielt interessante på Kristiania. I tillegg gjør universitets sportslige prestasjoner og den kommende presidentvalgkampen det ekstra kult å bli student der til høsten. Det jeg likevel setter høyest er nok å bli tatt inn i varmen av en så godt etablert organisasjon i Skandinavia og USA og få tilgang til et nettverk med utrolig spennende mennesker. De jeg har blitt kjent med så langt tror jeg vil gjøre overgangen fra de gode vennene jeg har fått på Kristiania til USA myk. 

Hvorfor tror du de valgte nettopp deg?

Det er et spørsmål jeg selv stiller meg. Det har ikke har gått opp for meg enda. Men jeg tror jeg kan takke erfaringen jeg har fått gjennom verv som fagansvarlig i Studentunionen for å i det hele tatt bli innkalt på førstegangsintervju.

I utlysningen sto det at erfaring fra leder- og frivillige verv var fordelaktig, noe Studentunionen og Kristiania har gitt meg i høyeste grad.

I løpet av mine snart tre år her har jeg vært fagansvarlig, som innebærer å være leder for tillitsutvalget, leder for læringsmiljøutvalget, studentrepresentant i høyskolekollegiet og undervisningsutvalget, samt representant i Studentunionen sitt hovedstyre. Jeg har også vært tillitsvalgt på PR-linja, samt teamleder under fadderuken Into Campus. På intervjuet ble jeg blant annet spurt om å synge og holde tale på engelsk. Her tror jeg verken sangstemmen eller kvaliteten på talen var viktig, men det å vise at man tar utfordringen og har takhøyde for å by på seg selv.

Gjorde Kristiania noe for deg i denne søkeprosessen?

Flere av foreleserne har erfaring med å ansatte folk selv, og har stadig gitt oss tips og innblikk i hvordan man bør skrive en CV og søknad. I tillegg tror jeg de har vært gode eksempler på hva vi bør strekke oss etter av kunnskap-og ambisjonsnivå. Det skal jeg ikke ta for gitt, og kan ha vært vesentlig for at jeg i det hele tatt tenkte jeg var kvalifisert til å søke.

Jeg husker besøkene fra alle gjesteforeleserne spesielt godt

Helt til slutt. Hva synes du om bachelorstudiet i PR, er det noe spesielt du vil trekke fram?

Det er vanskelig å plukke ut en ting som er det beste med mitt studium. Jeg tror det er kombinasjonen av flere mindre faktorer som utgjør den store forskjellen. Små klasser hvor hver og en student blir synlig, dyktige forelesere med relevant arbeidserfaring, Kristianias sentrale beliggenhet og medstudenter som jeg har trua på at kan bli venner for livet. I tillegg har fagene på PR og samfunnspåvirkning vært midt i blinken for meg. De har blitt gjort relevante ved å bruke dagsaktuelle caser i for eksempel eksamensoppgaver. Jeg husker også besøkene fra alle gjesteforeleserne spesielt godt. De kom gjerne fra næringslivet og presenterte ekte caser og scenarier for oss. Da ble vi utfordret på å sette teorien vi hadde lært ut i praksis. Det er vel en av fordelene ved å gå på en utdanningsinstitusjon som er naboen til Stortinget og forelesere med gode kontakter.

  Foto: Frida Marie Grande