De som kjenner studentlivet best er studentene selv. Thomas, Jennie, Aleksandra og Signe er studenter på Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristiania – og har noen smarte tips på lager som kommer deg som ny student til nytte. 

Thomas Michelsen, 26 år 
Thomas Michelsen, 26 år 

Thomas Michelsen, 26 år 

Hva er ditt beste tips til nye studenter ved Høyskolen Kristiania? 

– Engasjer deg i studentforeninger, det er noe for enhver smak! Jeg meldte meg tidlig inn som medlem i Skjenkestua Studentbar hvor jeg fremdeles er medlem. Her har her jeg har møtt mange av det som har blitt mine beste venner og gode ressurser når det kommer til det faglige. I tillegg til det sosiale nettverket får jeg også erfaring som jeg kan vise til senere. 

Hvis du hadde fått muligheten til å være ny student igjen, hva ville du gjort mer av? 

– Meldt meg inn i flere studentforeninger. 

Hva er den viktigste lærdommen du tar med deg videre fra oppstarten? 

– Det første halvåret ved studiene handlet for min egendel veldig mye om å etablere gode rutiner for å lykkes best mulig med studiene, det var en tid for prøving og feiling.

Det er verdt å huske at dersom man får en dårlig karakter på en eksamen er det ikke verdens undergang.

– Det er noe man kan ta lærdom av, og man finner fort ut hvilke studieteknikker som fungerer og ikke fungerer for en selv.

Noe mer?

– Nyt studietiden! 

 Jennie Aas, 25 år
Jennie Aas, 25 år

Jennie Aas, 25 år  

  • Studerer: Grafisk design, 2. klasse 
  • Jobber i resepsjonen på Fagskolen Kristiania

Hva er ditt beste tips til nye studenter ved Fagskolen Kristiania? 

– Når du starter på Høyskolen eller Fagskolen Kristiania som student får du en studentmail, og her kommer det ofte viktige meldinger både fra skolen og lærere. Legg til denne studentmailen som en ekstra konto på din nåværende mail slik at du har mer oversikt. Legg til timeplanen din på kalender på mobilen eller pcen din, så du lettere kan sjekke når neste forelesning er. Last ned canvas-appen! Canvas er en plattform dere kommer til å bruke mye. Det er her dere får skoleprosjekter og leverer dem inn. Her legger lærerne ut forelesninger og gir beskjeder.  

Hvis du hadde fått muligheten til å være ny student igjen, hva ville du gjort mer av? 

– Bruke utstyrsrommene og utstyret skolen tilbyr enda mer! På Fagskolen har vi flere spesialrom der du kan printe ut klistremerker, laserkutte nøkkelringer, printe ut 3D-figurer og masse mer! Du kan også låne iPader med apple pen eller tegnebrett. Man kan altså lage masse kult både til skoleprosjekter eller til sideprosjekter utenom skolen.  

Hva er den viktigste lærdommen du tar med deg videre fra oppstarten? 

– Det kan være vanskelig å vite om man har valgt det rette studiet og være litt usikker de første ukene. Jeg selv erfarte at jeg stod mellom to forskjellige studier da jeg begynte på Fagskolen Kristiania. Etter å ha gått to uker på mitt førstevalgte studiet, ombestemte jeg meg og følte at studiet jeg hadde som andrevalg var mer rett for meg. Skolen hjalp meg med å bytte studiet, og jeg er ikke lenger usikker på valget mitt.

Så ikke fortvil om du blir litt usikker etter hvert. Skolen har flere flotte ansatte som vil hjelpe deg mest mulig.

Noe du vil legge til?

– Lag en felles Facebook-gruppe for klassen din. Her kan dere stille hverandre spørsmål, diskutere og bli bedre kjent. På den måte kan dere både snakke om faglige og sosiale ting selv når dere ikke er på skole. 

Aleksandra L. H. Hoel, 24 år
Aleksandra L. H. Hoel, 24 år

Aleksandra L. H. Hoel, 24 år

  • Studerer: Hotelledelse, 3.klasse
  • Nestleder i Studentunionen  

Hva er ditt beste tips til nye studenter ved Høyskolen Kristiania? 

Mitt beste tips til nye studenter er å bli kjent med skolen og alt skolen har å tilby.

Det er ett stort nettverk at aktiviteter, sportslag, barer, utvalgsgrupper, foreninger og utvalg man kan bli en del av. Dette gir store nettverks- og utviklingsmuligheter som vil være med å hjelpe til underveis i studiene og være gode erfaringer å ta med seg videre i arbeidslivet.  

Hvis du hadde fått muligheten til å være ny student igjen, hva ville du gjort mer av? 

– Om jeg hadde vært ny igjen hadde jeg tatt bedre utnytte av de gode tilbudene og muligens blitt med på en sport. Kanskje volleyball, det hadde vært gøy! 

Hva er den viktigste lærdommen du tar med deg videre fra oppstarten? 

– Du er aldri ferdig med å bli kjent med skolen. Plutselig blir finner du en ny lesekrok, ett fint kollokviested,  en ny utfordring, en ny gruppe å være med i og nye venner å bli kjent med.    

Andre tips?  

Engasjer deg! Det er mange muligheter som venter deg her på Høyskolen og Fagskolen Kristiania, gled deg og velkommen skal du være! 

Signe Marie Cleveland, 27 år
Signe Marie Cleveland, 27 år

Signe Marie Cleveland, 27 år

Hvis du hadde fått muligheten til å være ny student igjen, hva ville du gjort mer av? 
 
– Engasjert meg mer fra starten. Jeg skulle ønske jeg hadde involvert meg mer i Studentunionen, og satt meg mer inn i hva de driver med og hvilken betydning de har for både Høyskolen og Fagskolen. Noe er veldig studentpolitisk, men det meste går på egne interesser, så det er noe for alle - og alt angår alle studenter på Kristiania i forskjellig grad. 
 
– I ettertid føler jeg at jeg har gått glipp av mye sosialt, det er mye som skjer hele tiden, eventer i forskjellige størrelser og innenfor forskjellige interesser og fagområder. En super plass for å bli kjent med nye folk og delta på ting man interesserer seg for. Jeg føler også jeg har gått glipp av mye faglig utvikling, da de fleste rollene i Studentunionen kan knyttes direkte til forskjellige linjer på skolen. Ved å engasjere seg utvikler man også sine personlige egenskaper, noe som kommer godt med når man skal ut i arbeidslivet.

Alle kan ikke engasjere seg i alt, men det er fint å engasjere seg i noe, da er det lettere å føle en form for motivasjon gjennom studietiden. 

Hva er ditt beste tips til nye studenter ved Høyskolen Kristiania? 
 
– Ta ansvar for deg selv og din studiehverdag ved å oppsøke informasjon. Det er mye som skjer og det er ikke alltid lett å få med seg alle beskjeder. Det aller meste av informasjon du kommer til å trenge ligger allerede på Canvas og nettsiden, så bruk litt tid på å bli kjent med innholdet, men om du ikke finner det du leter etter er dette mine go to's:

Signe Maries GO-TOs

Foreleser: Kan svare på alt relatert til sitt emne.  

Resepsjonen: Kan svare på det meste når det kommer til campus, åpningstider og studentbevis, etc. 

Avdeling for studentoppfølging: Kan svare på det meste som har med studiehverdagen å gjøre, og tilbyr kurs, veiledning og rådgivning for å takle studiehverdagen.  

Tillitsutvalget: Dette er alle tillitsvalgte fra alle klasser og alle trinn på din School. Sammen finner de ut av problemer de forskjellige klassene har, og blir enige om endringer de vil gjennomføre om noe ikke fungerer eller kan forbedres. Siden det er en miks av forskjellige klasser, er dette et supert sted å dele og diskutere de forskjellige utfordringene klassene opplever. 
 
Om ingen av disse vet de ikke svaret, vet de som regel hvem som kan svare eller finner ut av ting for deg. 

Hva er den viktigste lærdommen du tar med deg videre fra oppstarten? 
 
– Deltagelse er viktig, selv om man ikke føler man er den mest ekstroverte typen. Man trenger ikke delta på alt i fadderuken, men man bør delta på noe sånn at man har noen kjente fjes i første forelesning. Delta på alle forelesninger, selv om de ikke er obligatoriske, så lenge du ikke er syk. Ikke bare er det faglige viktig og du betaler en god slant med penger for denne utdanningen, men i starten er det også her man blir kjent med både medstudenter, forelesere, skolen og systemet.  

Noe du vil legge til?
 
– Å ta utdanning er som en berg-og-dalbane; det går treigt i starten, før det plutselig føles som du slippes utfor et stup og skal dø, det går rundt x-antall ganger og før du vet ordet av det er det hele over. Klisjé som det er, men det er faktisk sant. Ta vare på tiden du er student, og ta ansvar for din egen studiehverdag. Og spør heller en gang for mye enn en gang for lite.