Go to main content
Bilde av tenkende emoji og penger.
Foto og tekst av studentblogger Jakob Skjelbred.

Enten du er ny, erfaren eller fremtidig student, kan offentlige regelverk forvirre den beste. Som student er du likevel nødt til å forholde deg til Lånekassen, og da kan det være greit å ha en viss oversikt over hvordan systemet fungerer. Derfor har gjengen bak studentbloggen laget en enkel Lånekassen-guide for deg som lurer på hvordan dette egentlig fungerer.

Søke om studielån

Søknad om studielån sender du ganske enkelt inn via Lånekassens nettsider. So far, so good.

Hvordan får man pengene?

Pengene du låner blir utbetalt rundt den 15. hver måned. Den månedlige summen ligger på omtrent 8000 kroner. I august og januar er beløpet høyere enn resten av året - rundt 20.000 om du går på offentlig skole, og rundt 50.000 om du går privatskole. Hvis du går privatskole bør du være obs på at mesteparten av pengene du får i august og januar går med til å betale skolepenger.

PS: For å få pengene utbetalt i januar og august, må du huske å bekrefte utdanningsplan og registrere deg til eksamen for det kommende halvåret i StudentWeb.

Omgjøringsstipend

Fra og med undervisningsåret 2019/2020 er det nye regler for omgjøring av lån til stipend, for oss som tar høyere utdanning. Tidligere har det vært slik at 40% av basislånet blir omgjort til stipend hvis man består eksamen. Med de nye reglene er det slik at man må fullføre graden sin for å få det omgjort.

Når vi snakker om basislån, mener vi den summen som alle studenter kan få uavhengig av om de må betale skolepenger eller ikke. Med andre ord vil ikke det ekstra beløpet du får utbetalt fordi du betaler skolepenger, bli inkludert i dette regnestykket. Men uansett, så er 40 prosent av basislånet en betydelig sum. Om du trenger litt ekstra motivasjon for å bestå eksamen, burde dette være en god grunn. Underveis i studieløpet ditt får du tilbakemelding på studieprogresjonen din, og blir oppdatert når lån blir omgjort til stipend.

Bilde av post-it-lapp hvor det står skrevet 40% rabatt, som illustrerer omgjøringsstipendet til Lånekassen.
Når du består eksamen blir 40 prosent av studielånet ditt omgjort til stipend.

Skolepenger

Høyskolen Kristiania er en privatskole. Derfor betaler vi skolepenger. Når man gjør det, gir Lånekassen deg mulighet til å låne et større beløp. Med andre ord trenger du ikke å hoste opp skolepengene selv. Hvert semester kan du få et skolepenge-lån i tillegg til stipendet. Husk å legge inn at du betaler for skole, og hvor mye du betaler, nå du søker om støtte hos Lånekassen.

Inntektsgrenser

Hvis du jobber ved siden av studiene, bør du passe på å ikke jobbe for mye. Det er nemlig slik at andelen av basislånet ditt som blir omgjort til stipend reduseres om du går over Lånekassens inntektsgrenser. Heldigvis har denne økt litt de siste årene, og er så høy at det burde gå fint å ha en liten deltidsjobb ved siden av studiene.

Nedbetaling

Den kjipe delen av studielånet er selvfølgelig den dagen du må begynne å betale pengene tilbake. Tilbakebetalingen begynner omtrent sju måneder etter at du er ferdig å studere.

OBS: I månedene frem til tilbakebetalingen starter, blir det lagt renter på lånet ditt. Det vil si at lånet ditt kommer til å vokse i de fem månedene frem til nedbetalingen begynner.

Om du har mulighet til å begynne å nedbetale rett etter studiene, slipper du rentene.

Bilde av kalkulator og skrivesaker.
Pass på at du ikke jobber for mye, for da kan stipendet ditt reduseres.

Betalingsutsettelse

Når du er ferdig med å studere har du rett til å utsette lånet med inntil 36 måneder. Du trenger ikke oppgi grunn for utsettelsen, men når du utsetter betalingen kommer det ekstra renter på lånet i den perioden du utsetter nedbetalingen.

Rentefritak

Hvis du ber om betalingsutsettelse, finnes det likevel en mulighet for at du kan få slettet rentene på lånet. Om du er arbeidsledig eller har lav inntekt etter studiene, kan du søke om å få rentefritak.

Fordeler og ulemper

Fordelen ved å ta opp studielån er at det gir deg mulighet til å studere hva du vil. Med månedlige utbetalinger fra Lånekassen slipper du å finansiere studieløpet ditt helt på egenhånd. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hva et studielån innebærer. Du forplikter deg til å nedbetale lånet etter studiene. Studielån kan også ha innvirkning på hvor mye boliglån du får. Likevel er det viktig å huske på at studielån er et veldig trygt lån, og bankene kan faktisk til og med se på det som en fordel at du har en solid utdannelse. Det kan jo bety en godt betalt jobb. Så lenge du vet hva du går til, burde det gå bra. Nå har du jo lært deg litt om regelverket til Lånekassen, og det hjelper på.