Go to main content
Studentblogger Tina sitter i en sofa.

Er du en av dem som skal flytte ut for første gang i august? Du har fremdeles et par måneder på deg, men det er på tide å titte etter et krypinn. For hvor og hvordan ønsker du å bo? 19 år gamle meg hadde store tanker om dette, men det viste seg raskt at en toroms leilighet midt på Majorstuen med stukkatur i taket ikke lå i kortene (eller kontoen) til en 19 år gammel student. Les også: Slik bor studentbloggerne.

Checklist

Sjekkliste over ting i leilighet.

  

Realitycheck

Finn-annonse med 12 kvm rom til 7700 kr.

Senk forventningene (og forvent å betale en del)

Det mamma prøvde å si til meg, kan jeg nå dele videre: Senk forventningene! Med mindre du har et femsifret beløp tilgjengelig til å bruke på leie hver måned, er sannsynligheten stor for at du må gå med på noen kompromisser. Jeg fikk krysset av noe på listen, men absolutt ikke alt. Og vet du hva; det går helt fint! Jeg bor nemlig fremdeles samme sted, nesten fem år etter.

Får du krysset av alle punktene på listen, og det hele virker litt for godt til å være sant? Vær forsiktig!
Utfylt sjekkliste over ting man ønsker i en leilighet.
Halvparten av kravene ble tilfredsstilt, ikke verst bare det! Har funnet ut at man lever helt fint uten stukkatur.

Jeg hører stadig om de som skal flytte til Oslo, og ser for seg å betale under 5000 kr i måneden for en leilighet i sentrum. Hate to break it for you, men det kommer ikke til å skje. Får du krysset av alle punktene på listen, og det hele virker litt for godt til å være sant? Vær forsiktig! Jeg har hørt om de som endte opp med 10 grader i leiligheten sin gjennom hele vinteren.

Virker noe for godt til å være sant er det som oftest det.

Hva er viktigst for deg?

Vi er alle ulike og har ulike behov når det gjelder bosted. Trives du best i selskap vil du mest sannsynlig føle deg ensom hvis du velger å bo alene. Vil du bo alene kan (vil) det gå på bekostning av eget soverom. Er det best med studentbolig eller "vanlig" hybel? Vil du betale mer for å bo sentralt? Er det viktigst med nyere kjøkken eller nyere bad? Bruker du mye tid hjemme, eller er du som oftest på farten? Les også: Joakims blogginnlegg om hvordan man kan bo.

Studentblogger Tina sitter i en sofa.
For meg var det viktigst å bo alene, og å ha et sted jeg kunne føle meg hjemme. Og det fant jeg!

Hvis du analyserer deg selv litt før du leter etter et sted å bo vil det bli lettere å finne ut hvilke kompromisser man kan leve med i lengden. PS: Du må absolutt ikke bo midt i sentrumskjernen, bosetter du deg litt på utsiden av Oslo vil du kunne sjekke av mange flere punkter på lista – mot en togtur som ikke nødvendigvis tar lenger tid en trikketuren jeg bruker til skolen. Jeg anbefaler på det sterkeste å sjekke ut kollektivtrafikken før du bestemmer deg.

Balkong med stol, bord, plante og tente lys.
Jeg kan krysse av balkong på lista, men ville definitivt byttet den ut mot oppvaskmaskin. Jeg vasker opp hver dag, mens balkongen brukes hovedsakelig til å ta bilder på 17. mai.

Prøv å se muligheter

Uansett hvordan du velger å bo, kommer du ikke til å ha overveldende mange kvadratmeter å boltre deg på. Det trenger ikke å bety at du må føle at du bor i en skoeske! Sjekk planløsningen, den er alfa og omega. Med litt smarte løsninger for oppbevaring og møbler som passer inn har du brått skapt deg ditt eget lille hjem.

Flytte til Oslo? Studentblogger Tina i sin leilighet.
Jeg startet med skyhøye forventinger, men lærte at man ikke trenger å ha alt for å være fornøyd.

Her kan du finne et sted å bo!

Jeg visste ikke at det fantes andre steder å lete enn på Finn.no, men det gjør det faktisk. Her har du en liste med sider du kan finne studentboliger og hybler på:

 

La boligjakten begynne!