Go to main content
En gutt som ser utover havet. På bilde står det: Hvor skal jeg bo i høst?

Solen pryder himmelen over hele landet og sommerferien er i full gang. Dette betyr to ting; først og fremst vet du kanskje hvilket studie du har kommet inn på nå, og for det andre vil det si at høsten er rett rundt hjørnet.

Det medfører at mange er på boligjakt akkurat nå!

Med andre ord er du ikke alene om å finne deg et nytt sted å bo før studiestart. Jeg har vært i dine sko, og vet hvordan det er. Derfor tenkte jeg å dele noen tips med deg, slik at boligjakten blir litt lettere:

Slik begynner du

Begynn søket tidlig - da danner du deg en bedre oversikt over beliggenhet, pris og tilgjengelighet. Jo trangere leiemarkedet blir, jo høyere blir prisene på de gjenværende boligene. Så et skippertak for å finne bolig vil av erfaring ikke være den beste løsningen.

Et annet tips er å lage klar en tekst hvor du skriver om deg selv, og eventuelt de du skal bo med. Ut fra denne teksten kan utleier danne seg et inntrykk av deg, allerede før dere møtes. Derfor er det lurt å tenke igjennom hva en skriver. En bør si noe om hvor og hva man skal studere. I tillegg bør en sette av plass til eventuelle spørsmål. Det kan også være lurt å spørre om visning allerede ved første henvendelse.

Følg med!

Boligmarkedet endrer seg fort, og før du vet ordet av det kan den perfekte boligen være leid ut. Så følg godt med på for eksempel finn.no og hybel.no. Det kan også være greit å sette på varslinger. Disse varslingene oppdaterer deg når interessante boliger blir tilgjengelig. Dette forenkler søket, og kan spare deg for mye tid.

Følg også med på e-post dersom du har sendt melding på en leilighet. Det er fint å kunne svare raskt, slik at du ikke går glipp av en leilighet du trolig kunne fått. Dersom du finner noe interessant – ta kontakt med en gang og ikke la mulighetene gå fra deg.

Bruk ulike digitale søkeportaler riktig

Søk etter boliger til leie på plattformer som Finn.no og hybel.no, samt sjekk ut studentboliger på studentsamskipnadene i Bergen (Sammen) og Oslo (SiO) sine nettsider. Filtrer også søket på for eksempel  pris, antall soverom, beliggenhet/område, utstyr og om du vil ha det møblert eller umøblert. Det kan også være greit å sjekke om leiligheten inkluderer hvitevarer – dersom den ikke gjør det kan det bli en stor kostnad.

Spør venner eller bekjente

Du er nok ikke alene om å flytte hjemmefra. Forhør deg derfor med venner eller andre bekjente om å flytte sammen, eller om de har tips til hvor du burde bosette deg. De man bor med har mye å si for egen trivsel, samtidig som man sparer penger om man bor sammen.

Dra på visning

Det kan kanskje virke vanskelig å dra på visning om man ikke bor i byen man skal studere i, men det viser seg at å dra på visning har en langt mye større verdi enn man skulle tro. Først og fremst får du se boligen, dens størrelse og standard med egne øyner, i tillegg til at utleier får møte deg – noe som kan komme i din favør når utleier skal bestemme seg.

Ikke vær naiv - vær forsiktig!

Alle utleiere er ikke nødvendigvis like ærlig, og boforholdene stemmer ikke alltid overens med egne forventninger eller priser. Les derfor kontrakter nøye, sørg for at leiligheten står til de standardene man skal kunne forvente og sørg for at alle formaliteter (slik som oppsigelsestid, depositum og depositumskonto) er på plass før du signerer noe.

Lykke til!

Tekst av: Edvard Båtnes Molvær

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.