Midtøsten i flammer: Krig, konflikt og allianser
Hvorfor handler statene og gruppene i Midtøsten som de gjør? Hvem er på lag med hvem – og hvorfor? Og hvem er egentlig Israels fiender? Velkommen til innledninger og debatt!
Sted: Høyskolen Kristiania, Kirkegata 23-25, Rom D402
Dato: 14. mai 2025
Tid: 16.00-18.00 (mingling 15.30-16.00)
Meld deg på her!
Midtøsten preges av kriger og konflikter. Et terrorangrep fra Hamas 7. oktober 2023 utløste den siste runden med krig, hvor over 50 000 palestinere er drept og deler av nordlige Gaza er ødelagt. I september 2024 vendte Israel sin krigsmaskin mot Hizbollah i Libanon og fortsetter å bombe mål i Syria. Iran og Israel har angrepet hverandre, med Iran som støtter Hizbollah og Hamas og flere andre aktører. USA støtter Israel, mens Saudi-Arabia og andre sunnimuslimske stater er skeptiske til Iran. Konflikten er en del av en større geopolitisk kamp med komplekse allianser, hvor religiøse, politiske og strategiske interesser kolliderer. Hvorfor handler disse statene og gruppene som de gjør? Hvem er på lag med hvem – og hvorfor? Hvem er egentlig Israels fiender?
Program
Kl. 16.00: Professor Hilde Henriksen Waage (UiO/PRIO): «Det regionale spillet i Midtøsten – hvem er på lag med hvem, og hvorfor?»
Kl. 16.30: Historiker Eirik Kvindesland «Israel-Iran Relasjonen: Historiske Røtter og Moderne Dilemmaer»
Kl. 16.40: Professor Sharam Alghasi (Kristiania): «Hvor står iranere i konflikten mellom Israel og den islamske republikken?»
Kl. 16.50: Benstrekk
Kl. 17.10: Panelsamtale med innlederne.
Moderator er Elisabeth Eide, professor emerita ved OsloMet
Om deltakerne
Hilde Henriksen Waage er forsker og historiker med Midtøsten som spesialfelt. Hun har som forsker vært særlig opptatt av konflikten mellom israelerne og palestinerne, samt Norges utenrikspolitikk overfor Israel. Waage er professor ved Universitetet i Oslo og ved Institutt for fredsforskning. https://www.hf.uio.no/iakh/personer/vit/historie/fast/hildehen/
Eirik Kvindesland er historiker som spesialiserer seg på det moderne Midtøsten, spesielt Palestina/Israel og Persiabukten. Hans arbeid inkluderer arkivforskning på tvers av flere land og språk, og han har publisert studier om jødiske nettverk og historiske hendelser i Persiabukten. Hans siste bok er Iran og Israel, Gamle venner, nye fiender. https://kvindesland.net/
Sharam Alghasi er mediesosiolog med fokus på medier og immigrasjon. For tiden jobber han med boka Fragments of Iranianness: A journey through competing ideologies in modern Iran and the global diaspora (Cappelen Damm). Han er styreleder for Det iranske solidaritetsforum, støttet av Høyskolen Kristiania og Fritt Ord.
Elisabeth Eide er medieforsker, journalist og forfatter. Hun er professor emerita ved journalistutdanningen ved OsloMet – storbyuniversitetet, og har gitt ut en rekke bøker om internasjonale forhold, spesielt om Afghanistan, India og Pakistan, samt om mediemarginalisering og konfliktjournalistikk.