Kristianiafrokost: Har ultraprosessert mat skapt en folkehelsekrise?
Hva vet vi egentlig om ultraprossessert mat? Vi dykker ned i fersk kunnskap på området, og inviterer til paneldebatt.
Dato: tirsdag 13. januar
Tid: 08.30-09.30 (frokost og registrering fra kl. 08.00)
Sted: Kirkegata 24, Ernst Hage
Påmelding: Meld deg på her
(Arrangementet blir ikke streamet, men det vil bli gjort opptak)
Vi spiser stadig mer ultraprosessert mat, og mange er bekymret for utviklingen. Etter lanseringen av The Lancet Series on Ultra-processed Foods and Human Health i november 2025, har diskusjonen for alvor nådd Norge: Hva gjør dagens matproduksjon med kroppen vår – og hvem har egentlig ansvaret for utviklingen?
Hva vet vi – og hva vet vi ikke – om ultraprosessert mat og menneskers helse? Hvilke politiske, økonomiske og strukturelle grep må til for å stanse og reversere dagens utvikling?
I denne Kristianiafrokosten møter du tre norske forskere som presenterer noen av nøkkelfunnene fra Lancets artikkelserie. I panelet samler vi forskere, myndigheter og næringsliv rundt et stadig tydeligere kunnskapsgrunnlag som peker på sammenhenger mellom ultraprosessert mat, økt sykdomsbyrde og store samfunnskostnader. For hvordan bør industri og myndigheter handle i lys av funnene i Lancet-rapporten?
I panelstamtalen spør vi: Hvordan bør industri og myndigheter handle i lys av funnene i Lancet-rapporten?
Velkommen!
Program:
08.00–08.30: Registrering og enkel frokost
08.30–08.35: Velkomstord v/ Kristi Bache, prorektor forskning, Kristiania
08.35–08.45: Hva vet vi om ultraprossessert mat og menneskers helse? v/ Marit Kolby, høyskolelektor, Oslo Nye Høyskole
08.45–08.55: Hvilke tiltak må til for å reversere økningen i produksjon, markedsføring og forbruk? v/ Marianne Molin, professor, Kristiania
08.55–09.05: Mot en global innsats mot ultraprossessert mat v/ Simon Dankel, professor, Universitetet i Bergen
09.05–09.30: Panelsamtale: Hvordan bør industri og myndigheter handle i lys av funnene i Lancet-rapporten?
Paneldeltakere:
- Dorte Gill Brudvik, direktør egne merkevarer, Coop Norge
- Erik Arnesen, seniorrådgiver, Helsedirektoratet
- Marit Kolby, høyskolelektor, Oslo Nye Høyskole
- Annette Dragland, lege og podcastvert
Ordstyrer: Marianne Molin, professor, Kristiania
Om innledere og paneldeltakere:

Marianne Molin

Marit Kolby

Erik Arnesen

Dorthe Gill Brudvik

Annette Dragland

