Dato: tirsdag 13. januar 

Tid: 08.30-09.30 (frokost og registrering fra kl. 08.00) 

Sted: Kirkegata 24, Ernst Hage 

Påmelding: Meld deg på her 
(Arrangementet blir ikke streamet, men det vil bli gjort opptak)

Vi spiser stadig mer ultraprosessert mat, og mange er bekymret for utviklingen. Etter lanseringen av The Lancet Series on Ultra-processed Foods and Human Health i november 2025, har diskusjonen for alvor nådd Norge: Hva gjør dagens matproduksjon med kroppen vår – og hvem har egentlig ansvaret for utviklingen?  

Hva vet vi – og hva vet vi ikke – om ultraprosessert mat og menneskers helse? Hvilke politiske, økonomiske og strukturelle grep må til for å stanse og reversere dagens utvikling?  

I denne Kristianiafrokosten møter du tre norske forskere som presenterer noen av nøkkelfunnene fra Lancets artikkelserie. I panelet samler vi forskere, myndigheter og næringsliv rundt et stadig tydeligere kunnskapsgrunnlag som peker på sammenhenger mellom ultraprosessert mat, økt sykdomsbyrde og store samfunnskostnader. For hvordan bør industri og myndigheter handle i lys av funnene i Lancet-rapporten? 

I panelstamtalen spør vi: Hvordan bør industri og myndigheter handle i lys av funnene i Lancet-rapporten?    

Velkommen! 

Program:   

08.00–08.30: Registrering og enkel frokost  

08.30–08.35: Velkomstord v/ Kristi Bache, prorektor forskning, Kristiania  

08.35–08.45: Hva vet vi om ultraprossessert mat og menneskers helse? v/ Marit Kolby, høyskolelektor, Oslo Nye Høyskole   

08.45–08.55: Hvilke tiltak må til for å reversere økningen i produksjon, markedsføring og forbruk? v/ Marianne Molin, professor, Kristiania   

08.55–09.05: Mot en global innsats mot ultraprossessert mat v/ Simon Dankel, professor, Universitetet i Bergen  

09.05–09.30: Panelsamtale: Hvordan bør industri og myndigheter handle i lys av funnene i Lancet-rapporten? 

Paneldeltakere:

  • Dorte Gill Brudvik, direktør egne merkevarer, Coop Norge   
  • Erik Arnesen, seniorrådgiver, Helsedirektoratet  
  • Marit Kolby, høyskolelektor, Oslo Nye Høyskole  
  • Annette Dragland, lege og podcastvert 

Ordstyrer: Marianne Molin, professor, Kristiania 

Om innledere og paneldeltakere: 

Marianne Molin

Marianne Molin er professor i folkehelse ved Høyskolen Kristiania og underviser ved mastergradsprogrammet i anvendt folkehelsevitenskap. Forskningen hennes er innen kosthold og ernæring, kritisk tenkning om helse, og helsekompetanse. 

Marit Kolby

Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og jobber til daglig som høyskolelektor og forsker ved Oslo Nye Høyskole. Hun er medforfatter på en av artiklene The Lancet Series on Ultra-processed Foods and Human Health, som ble lansert i London i november 2025. Kolby har etablert seg som en frittalende og nytenkende stemme i den offentlige ernæringsdebatten.
Erik Arnesen

Erik Arnesen

Erik Arnesen er seniorrådgiver i Helsedirektoratet med doktorgrad i ernæring fra Universitetet i Oslo. Han har bred erfaring fra forskning og formidling innen kosthold og forebygging av hjerte- og karsykdommer, og har bidratt til de nordiske ernæringsanbefalingene. 
Ansatt bilde av Dorthe Gill Brudvik

Dorthe Gill Brudvik

Dorthe Gill Brudvik er direktør for egne merkevarer (EMV) i Coop Norge. Brudvik har solid erfaring fra innovasjon og produktutvikling i dagligvarebransjen og spiller en sentral rolle i å forme Coops merkevareportefølje i det norske markedet. 

Annette Dragland

Annette Dragland er lege, forfatter og driver podcasten Leger om livet. Hun har  erfaring innen forebyggende medisin, undervisning og foredrag. Hun har fordypet seg i søvn og helhetlig helse, med vekt på mat, bevegelse, relasjoner, stress og søvn som grunnpilarer. 

Simon Dankel

Simon Dankel er professor ved Universitetet i Bergen. Hans forsker innen energimetabolisme, ernæring og livsstilssykdommer. Dankel leder flere forskningsprosjekter innen kosthold, og er del av Mohn senter for diabetes presisjonsmedisin  som er støttet av Trond Mohn Stiftelsen. Han sitter også i Helsedirektoratets Nasjonalt råd for ernæring.