Bilde av Marit som sitter hjemme i sofaen sin
Marit Andreassen elsker å leke med farger og interiør. I tillegg brenner hun for formidling og er ansvarlig for fagskoleutdanningen i interiør på Kristiania. Foto: Kristiania/Jonatan A. Quintero

Marit Andreassen er ansvarlig for fagskolestudiet Interiør og innredning på Kristiania og tidligere studierektor ved Westerdals. Hun har også skrevet læreboken Retail Design, som brukes av mange studenter.

Med blant annet studentene som inspirasjonskilde snur og vender hun på det meste i hjemmet sitt. 

– Da jeg begynte å undervise ble jeg så inspirert av studentene, at jeg til slutt var nødt til å roe meg kraftig ned. Hvis ikke hadde jeg gjort om alt hjemme altfor ofte, og ikke minst brukt for mye penger, sier Marit mens hun danderer blomster i store vaser.

Utdanninger innen kunst og design

Liker du å skape noe visuelt og uttrykke deg kreativt? Lev av interessen!

Hun bor i Lørenskog i et hus fra 1974, et oppussingsobjekt hun og samboeren kjøpte i 2005. Det er utsikt mot natur fra alle husets vinduer, og under ett minutts gåtur unna ligger et badevann. Der tar hun ofte morgenbad før jobben – og henter inspirasjon. 

Noen av rommene i huset får en fornyelse minst annethvert år.

Bilde fra huset til Marit Andreassen
Da Andreassen skulle velge farger til kjøkkenet, lot hun seg inspirere av naturen rett utenfor vinduet. Foto: Jonatan A. Quintero

Ta naturen inn

Kjøkkenet hennes var nytt i 2019, og det er nettopp naturen hun ser fra kjøkkenvinduet, som har inspirert fargevalget.  

– Jeg tenkte også på sort kjøkken med sorte og hvite fliser på gulvet, men da jeg så denne grønnfargen, følte jeg at den gjorde meg så glad. Det er en deilig farge, som gjør det godt å være i rommet, sier hun og legger til:

– Om sommeren sitter vi mye ute på terrassen med døren åpen. Når hekken er helt grønn, smelter fargene sammen, og dermed føles inne og ute som et helhetlig rom.

Bilde fra huset til Marit Andreassen
På veggen henger et bilde av Henning Andreassen, interiørekspertens sønn. Fargene harmonerer med de blå veggene og den okergule entreen.Foto: Jonatan A. Quintero

Marit kommer med en oppfordring:

– Før du skal male et rom, er det lurt å tenke godt gjennom omgivelsene fargene skal opptre i. For eksempel har "bildene" i rommets vinduer stor påvirkning, og husk også at fargene endrer seg med lyset, årstidene og omgivelsene generelt. 

Da hun skulle finne riktig farge til kjøkkenet, var hun opptatt av at den skulle komplementere kjøkkeninnredningen. 

– Jeg malte først veggene og taket med en blank, hvit maling, men etter en stund bestemte jeg meg for å prøve en dus blågrønn farge i stedet. Det kan godt hende jeg maler over den også, men jeg synes det fungerer godt, forteller Marit. 

Bilde fra huset til Marit Andreassen
Det enkleste og billigste du kan gjøre for å forandre et rom totalt, er å male. Da Andreassen malte entreen okergul, ble det fort et av de mest spennende rommene i huset. Foto: Jonatan A. Quintero

Liker å leke med farger og trender  

Bruken av farger har gått i bølger for Marit. En periode var hun inspirert av den britiske designeren Tricia Guild, som er kjent for å bruke både mønstre og farger flittig i sine interiører.

– Da hadde jeg himmelblå vegger i stuen og grønn sofa. Sammen med sort og hvitt synes jeg det var både lekent og lekkert. Etter det ble det en lang hvit periode. Da var alle vegger hvite og også store deler av interiøret. Men jeg måtte ha inn noe farger og løste det med en minimalistisk og terrakottafarget sofa.

Bilde fra huset til Marit Andreassen
Andreassen forteller at ulike farger vekker ulike assosiasjoner og påvirker hvordan vi oppfatter verden. Fargene kan dermed virke som et eget språk. Foto: Jonatan A. Quintero

Som en kontrast hadde Marit på denne tiden sorte bilderammer og lampeskjermer. Hun var storfornøyd med stilen, men etterhvert ble det riktig for henne å gå for mer farger:

– De siste årene har jeg begynt å teste ut farger igjen, men det er mest av de dusere tonene. Jeg synes det er behagelig å være i rom med farger. Og det er jo viktig.

Marit er ikke upåvirket av trender og synes det er fint med skifter:

– Trender går heldigvis i bølger, og akkurat nå er det farger som gjelder. Vi har vært inne i en lang hvit periode, og noen er oppvokst i helt hvitmalte hjem og trenger tid på å lære seg å bruke farger, sier hun og fortsetter: 

– Men jeg ser at det helhvite og beige allerede er på vei tilbake igjen, så om det er det man liker best, vil det være trendy igjen snart. Men når man først begynner med farger, er det veldig morsomt, da!   

Bilde fra huset til Marit Andreassen
Husets frekkeste farge heter Cerise, en intens nyanse som på norsk kalles kirsebærrød.Foto: Jonatan A. Quintero

Jakter sommerfølelsen med farger og design

Med møbler, objekter og farger jakter Marit sommerfølelsen, og hun er spesielt inspirert av lyse, grønne drivhus. 

– Men det er ikke lenge siden både entreen og peisen var kullsort. Det var absolutt stilig det, altså, men så ville jeg ha det lysere og lettere.

Marit omtaler entreen som husets navle. Der ville hun ha en skikkelig farge, og valget falt på okergult.

– Jeg hadde en okergul periode. Det er en spesiell farge som krever litt, men som også er veldig deilig, sier hun og legger til:   

– Det er akkurat som om hele huset har løftet seg litt opp fra bakken etter at jeg malte her. Det gjør noe med meg å komme inn i dette rommet. Det er viktig å huske på at maling er det enkleste og billigste du kan gjøre for å forandre et rom totalt.

Trender går heldigvis i bølger, og akkurat nå er det farger som gjelder.

Bildet fra huset til Marit Andreassen
– En farge kan gjøre deg glad og få deg til å føle deg varmere eller kaldere – og det er ganske rart å tenke på, sier Andreassen.Foto: Jonatan A. Quintero

Ta opp veggenes farger i interiørdetaljer

På den ene veggen i entreen har Marit familiebilder fra gulv til tak:

– I en periode var trenden at man ikke skulle ha familiebilder fremme, men jeg har alltid hatt en sånn vegg. Jeg synes det er koselig. Når den går helt fra gulv til tak som her, blir det en statement også. Bildene skal synes.

I oppholdsrommet ved siden av entreen har to lampeskjermer den samme kraftige fargen. Hun har også puter i samme fargenyanse.  

– Det er lurt å ta opp fargen på den måten fremfor å male alle veggene i samme farge. Det kan fort bli for mye. I dette rommet har jeg valgt en dus og rolig blå tone sammen med mye hvitt interiør og hvitmalt tak. Fargene kan spille på hverandre som en slags fargesymfoni.

De dagene hun er lei av okergult, velger hun heller å sette frem en knallblå pute. På veggen i dette rommet er det hennes egen sønn, Kim Henning Andreassen, som står for kunsten. Han er billedkunstner og masterstudent ved Kunstakademiet i Oslo. Fargene i bildet harmonerer både med blåfargen på veggen og den okergule entreen.   

– Jeg synes blåfargen er sommerlig og fin. Den har en beroligende effekt på meg. 

Husets frekkeste farge

Rett over gangen fra gjesterommet har Marit malt huset sterkeste farge: cerise, en intens nyanse som på norsk kalles kirsebærrød.

– Det er en frekk farge. Jeg synes dette rommet fikk noe marokkansk over seg med denne fargen. De originale linoleumsflisene ser også marokkanskinspirerte ut.

Marit har også valgt å ha speil i alle rom, dette for å gi inntrykk av større plass. 

Stuas vegger har fått en beige farge som er tilpasset okerfargen i entreen. Peisen har tidligere vært både svart og gullfarget, men nå har den samme farge som veggene. Her er det utsikten som setter farge, i hvert fall når det ikke er snø. 

Det er så mye vakkert i verden, og om vi tenker oss om, er det ofte fargene som gjør at vi synes ting er vakkert! 

Lunt soverom

Soverommet til Marit ligger i husets underetasje og har fått en lys rosafarge på både vegger og tak.

– Før var dette rommet også hvitt, men det ble så kaldt. Det er et kaldt rom rent temperaturmessig også fordi vi pleier å ha vinduet oppe året rundt. Derfor var det deilig å få inn en lun farge her. På sengeteppet og putene har jeg valgt terrakotta. Det er farger som går godt sammen, synes jeg. 

Både det terrakottafargede soverommet og det okergule rommet rett over er kanskje, bevisst eller ikke, inspirert av Marits store drøm: 

– Det er å bo i Italia ett år. Kanskje Firenze eller et deilig sted ved havet. Samtidig er jeg så takknemlig for å være født i Norge med alle grønnfargene om sommeren, de sterke høstfargene og også den hvite vinteren. Det er så mye vakkert i verden, og om vi tenker oss om, er det ofte fargene som gjør at vi synes ting er vakkert! 

7 gode fargetips

  • Tenk over om du liker kalde eller varme farger best.
  • Hvilke farger ser du ut av vinduet? Kan det være en inspirasjon?
  • Å bruke en fargeskala som harmonerer, gjør hjemmet helhetlig.
  • NCS-fargekodene forteller deg hvilke farger som passer sammen. Spør gjerne de som jobber i malingsbutikken om råd.
  • Kjøp en liten boks med maling først og mal en testvegg. Husk at fargen forandrer seg etter lyset. La testveggen stå et døgn og se på testen både på morgenen, midt på dagen og på kvelden.
  • Ta alltid fargeutgangspunkt i noe du har fra før, så du ikke må kjøpe alt nytt.
  • La hjemmet ditt være ditt, ikke en kopi av andres.