Tre studenter sitter i en trapp.
Det er mange viktige forskjeller på å være elev, og det å skulle studere selv. Her finner du noen av de viktigste forskjellene som du må være klar over.Foto: Kristiania/Jonatan A. Quintero

Etter 13 år med fast skoleprogram kan du nå velge hva du vil gjøre med livet ditt. Du kan studere alt fra biomedisin til film, flytte ut av hjembyen, få nye venner og leve livet på egne premisser. Men hva er egentlig forskjellen på elev og student? 

Du er ansvarlig for egen læring  

Som elev ville læreren din passe på at du hang med i timene, og at du hadde begynt på oppgavene dine. Slik er det ikke som student. Som student er du selv ansvarlig for egen læring og utbytte. Nå må du selv passe på å stille foreleseren din spørsmål, kontakte eksamenskontoret, følge med på tidsfrister og at alle innleveringer inneholder alt du må ha med.  

Du bestemmer over egen tid 

På videregående var det et opplegg hver dag fra morgen til ettermiddag. Slik er det ikke som student. Etter forelesningene kan du gjøre hva enn du vil, mange forelesninger er det faktisk opp til deg om du vil gå på. Du kan altså sove 12 en onsdag til tross for at du har forelesning klokka ni om morgenen. Men pass på! Denne friheten kan bli din største fiende – det vil nok gå ut over karakterene dine!

Du må kjøpe pensum  

En annen stor overgang du vil merke, spesielt på lommeboka, er innkjøp av pensum. Som student er du selv ansvarlig for å kjøpe pensumet til hvert enkelt fag. I løpet av et semester kan dette bli så mye som 10 til 15 bøker. For å forsikre deg at du får alle pensumbøkene før de blir utsolgt, bør du kjøpe pensum så fort som mulig. 

Tjenestedesign-23.jpg

Du må passe på at du har adgang til skolen 

Om det ikke var nok med ansvar for egen læring, tid og pensuminnkjøp, har du også ansvar for å faktisk få tilgang til selve skolebygget. Dette fikser du ved å gå til en av skolens resepsjoner, og få adgangskort med pinkode. Husk å be om semesteroblater – og last ned studentbevis-appen på mobilen. Dette beviser at du er aktiv student, og gir deg tilgang til flere studentrabatter rundt omkring! 

 Du må holde styr på lommeboka 

For mange blir økonomi en av de største utfordringene i hverdagen. Som student vil du få flere utgifter enn du har hatt før. Pensumbøker, skoleutstyr og kanskje en semesteravgift vil merkes på lommeboka. I tillegg vil du kanskje måtte flytte hjemmefra og betale leie og depositum for å bo i nærheten av studiestedet. Noen løser dette ved å ta seg en deltidsjobb, men det må du vurdere selv. Studiene er tross alt det viktigste.

Foto av kvinnelig student i Kristiania-genser.

Noe du lurer på?

Snakk med en av våre hyggelige studieveiledere her!

Våre beste tips 

Nå som vi har listet opp de største forskjellene fra elev til student, er det også greit å gi deg en liste med tips og triks for hvordan du kan håndtere overgangen som en proff student.  

Møt opp i forelesninger  

Det desidert beste (og enkleste) tipset er å møte opp i forelesninger. Det høres kanskje selvsagt ut, men noen dager frister det nok mer med noen ekstra timers søvn enn å høre om forskningsmetoder åtte om morgningen. Men om du møter opp i forelesningene slipper du å lese deg opp på egenhånd, være redd for å ha gått glipp av viktig informasjon – og du møter medstudentene dine. 

Kjøp brukte pensumbøker før studiestart 

Pensum blir fort utsolgt, og er veldig dyrt. For å spare deg selv for stress og penger bør du kjøpe brukte pensumbøker så fort pensumlistene blir publisert. Dette kan du gjøre ved å bruke Finn, Bookis, eller spør fadderen din om de, eller noen i vekdommenes klasse, selger sine gamle bøker. Og vipps! Så har du spart noen tusenlapper.  

Lag en leseplan  

Foreleseren din tar ikke hensyn til at du henger bak i pensumlesing. Så her må du selv gripe tak i kalenderen – for du må lage en leseplan. På denne måten slipper du å ta skippertak til eksamen, og du vil kunne henge med i forelesningene uten å måtte stille sidemannen hundrevis av spørsmål.

Start en kollokviegruppe 

Det å lese pensum, holde oversikt over tidsfrister og skrive på oppgaver kan til tider være ganske kjedelig og demotiverende. Vårt beste tips er å starte en kollokviegruppe med noen i klassen! Her kan dere fordele kapitler mellom hverandre, lage morsomme presentasjoner, passe på at alle husker innleveringsdatoer, idémyldre om oppgaver og bidra til et bedre studentmiljø!  

Lykke til! Dette klarer du!