Kvinne som sitter i sofa med en pc.
Studere eller jobbe hjemmefra? Da gjør du lurt i å strukturere hverdagen litt.Foto: Høyskolen Kristiania/Jonatan Quintero

Noen elsker å jobbe hjemmefra, andre synes at det kan være krevende. Uansett er det viktig at man ikke tar lett på hjemmekontoret, det er nemlig fort gjort å prokrastinere bort hele arbeidsdagen på alt annet enn det du egentlig skulle gjøre!

For å trives på hjemmekontoret, enten du jobber eller studerer, er det viktig at du har noen faste rammer og rutiner. Her er våre beste tips til deg som skal jobbe hjemmefra!

Dette kan du studere ved Kristiania

Fem tips til deg som studerer hjemmefra

 • Etabler arbeidsplassen din
  Legg til rette for en god atmosfære rundt deg, med en behagelig stol og en innbydende arbeidspult. Når det er mye å tenke på for hjernen, kan det være til hjelp å ha det ryddig rundt deg, men ikke glem at litt pynt og duftlys kan bidra til økt inspirasjon! Ikke jobb fra sengekanten eller i sofaen; finn et sted (om du kan) som skal brukes utelukkende til jobb! Da kan du også ta ordentlig fri når du gir deg for dagen.

 • Planlegg pausene dine
  For å øke konsentrasjonen kan det være motiverende å vite når du skal forholde deg til en pause. Det finnes flere apper som legger til rette for en slik struktur, som f.eks Focus To-Do: Focus Timer&Tasks og Tiimo: Visual Daily Planner. Det kan også være så enkelt som å sette på alarm på telefonen og jobbe i intervaller på den måten. Bruk pausene til å riste litt på kroppen, tøy ut, spis noe som gir god energi, drikk vann, strekk på beina og få deg litt luft!

 • Definer arbeidsoppgavene dine
  Det kan være en ide å skrive en liste, og etter hvert krysse av for hvert punkt. Hvis mengden oppleves overveldende, kan du gjerne starte med en mindre oppgave som ikke krever så mye, og ta det derfra. Kjenn på gleden av å stryke ut punkt for punkt på listen din, og plukk med deg gnisten til neste oppgave. For mange er det beste en god, gammeldags liste på papir, men apper som Microsoft To Do, Google Keep og Apples Påminnelser/Reminders kan være gode alternativer!

 • Snakk med folk
  Selv om arbeidsoppgavene dine krever at du jobber selvstendig og individuelt, er det ikke alltid så smart å isolere deg fra andre impulser. Har du en kollokviegruppe, kan man for eksempel avtale et lite møte enten fysisk eller over nett. Bor du i et kollektiv, kan ddet være lurt å snakke litt med dem om studiene dine. Del dine problemstillinger med noen, og test ut hvordan det høres ut muntlig! 

 • Finn dine rutiner
  Uavhengig om du jobber mye hjemmefra, eller bare av og til, så er det lurt å etablere og bevare rutiner som gir gode arbeidsrammer. Vi er alle forskjellige og trives med ulike rutiner, så test ut og kjenn etter hva som gir mest mulig fokus og arbeidsro.

Utdanning som utfordrer + veiledning

 • Studenter som går gjennom gaten

  Ta en utdanning som utfordrer

  Fremtidsrettede utdanninger som arbeidslivet etterspør – i Oslo, Bergen og på nett.
  Finn ditt studium!
 • Tre studenter sitter i en trapp.

  Spør en student!

  Noe du lurer på? Spør en av våre studentambassadører, de er ekspertert på alt som har med Høyskolen Kristiania, opptak og studier å gjøre, og kan snakke med deg på chat, e-post, telefon eller videosamtale.
  Ta kontakt her!