Matvarer.

Som student med en hektisk timeplan og uten alt for mye erfaring på kjøkkenet kan middagene bli litt nedprioritert. Men å gi kroppen ordentlig næring trenger verken å være dyrt, tidkrevende eller vanskelig. Her er 10 studentvennlige middagstips for enhver smak!

Et tips før du går på middagshandling: Planlegg en ukesmeny hvor du får brukt opp alle ingrediensene gjennom uken, - det blir både mye rimeligere og du unngår matsvinn.

For flere gode, studentvennlige middagstips kan du følge @fattigstudent, @emilienutrition, @sunn.studentmat, @student.matglede, @veganmisjonen og @vegetarbloggen på Instagram.

Kremet pasta med soltørket tomat (vegetar)

Tilberedningstid: 25 min

Ca. pris pr. porsjon: 40 kr

Smakfull kremet pasta med soltørket tomat!

En rask, enkel og skikkelig god middag! Denne retten fungerer like godt med et vegansk alternativ til fløte, - eller med bacon eller spekeskinke om du vil ha kjøtt. Oppskriften blir én stor eller to små porsjoner, - perfekt for å ha rester til lunsj dagen etter.

Du trenger:

  • 1 fedd hvitløk
  • 4-5 champignon
  • 0,5 gul løk
  • Noen soltørkede tomater
  • 1 boks matfløte
  • Pasta
  • Salt og pepper
  • Smør eller olje til steking

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk, og del resten av grønnsakene i biter. Kok ønsket mengde pasta etter anvisning på pakken. Stek hvitløk, løk og champignon i litt smør eller olje i stekepanna til det blir gyllent. Tilsett deretter soltørket tomat og et dryss med salt og pepper. Stek et par minutter. Hell over matfløten, og la det putre i ca. 10 minutter. Server pastaen med fløtesaus på toppen.

Kyllingburger

Tilberedningstid: 15 min

Ca. pris pr. porsjon: 55 kr

Digg helgemat som du rekker å lage før vors! Denne retten kan gi deg middag to dager på rad, - eller en real lunsj dagen etter hvis du bruker hele pakken (400 g) kyllingkjøttdeig. Tilbehøret kan selvsagt byttes ut med hva enn du måtte ønske. Oppskriften er én porsjon.

Du trenger:

  • 200 g kyllingkjøttdeig
  • 2 hamburgerbrød
  • Hvitløksdressing
  • Sweet chilisaus
  • Salat
  • Rødløk
  • Ananasringer (hermetiske eller ferske)
  • Salt og pepper
  • Smør eller olje til steking

Slik gjør du:

Sett komfyren på 200 grader. Ha smør eller olje i stekepanna. Bland kyllingkjøttdeigen med salt og pepper og lag to burgere. Mens burgerne steker deler du opp salat, rødløk og ananasringer. Sett burgerbrødene i ovnen i ca. 2-3 minutter. Anrett kyllingburgerne på burgerbrød med hvitløksdressing, salat, rødløk,  ananasringer og sweet chilisaus.

Chili sin carne (vegansk)

Tilberedningstid: 1 t

Ca. pris pr. porsjon: 30 kr

Chili sin carne servert med speltlompetortilla, rømme og guacamole.

Litt mer tidkrevende, men definitivt verdt det! Det beste med denne retten er at den kan fryses ned og tas opp for en ordentlig middag på bare minutter i en hektisk eksamensperiode. Denne oppskriften tilsvarer 3-4 porsjoner avhengig av hvor sulten du er.

Dette trenger du:

  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 – 1,5 chili
  • 1,5 gul løk
  • 2 paprika
  • 2 bokser kidneybønner
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 2 poser tacokrydder (evt. hjemmelaget!)
  • Salt og pepper
  • Smør eller olje til steking

Slik gjør du:

Finhakk hvitløk og kutt opp resten av grønnsakene. Surr hvitløk, chili og løk i litt smør eller olje i en kasserolle. Tilsett hakkede tomater. Skyll kidneybønnene godt før du tilsetter dem i gryten. Smak til med tacokrydder, salt og pepper. La gryten putre litt før du tilsetter paprikaen mot slutten. Server gjerne med tortillachips, rømme og gaucamole, eller bare spis den som den er!

Ovnsbakt laks og grønnsaker

Tilberedningstid: 25 min

Ca. pris pr. porsjon: 60 kr 

Visste du at å lage en ordentlig fiskemiddag ikke trenger å ta særlig mye lenger tid enn å steke en frossenpizza? Denne sunne middagen er perfekt for å booste eksamenshjernen! Oppskriften er én porsjon. 

Du trenger:

  • 2 laksefileter (200 g)
  • Brokkoli
  • Rødløk
  • Gulrot
  • Potet
  • Salt og pepper
  • Olje til steking
  • Rømme 

Sett komfyren på 225 grader. Del opp alle grønnsakene i biter (jo mindre biter, jo kortere steketid). Legg laksefiletene i midten. Dryss over med salt, pepper og litt olje. La fisken og grønnsakene steke i ca. 20 minutter. Server med rømme.

Tacosalat (vegetar/vegansk alternativ)

Tilberedningstid: 15 min

Ca. pris pr. porsjon: 45 – 70 kr avhengig av ingredienser

Taco eller tacosalat, det er spørsmålet.

Mangler du oppvaskmaskin i studenthybelen? Da frister det lite å lage taco fordelt i alle bollene du har i skapet. Løsningen? Tacosalat! Restene tar du med til lunsj på skolen dagen etter. Oppskriften er én porsjon.

Dette trenger du:

  • 200 g kjøttdeig/Kidneybønner for vegansk alternativ
  • Tacokrydder
  • Salat
  • Agurk
  • Paprika
  • Mais
  • Tomat
  • Tortillachips
  • Ost
  • Rømme
  • Tacosaus
  • Avokado til guacamole (kan sløyfes etter hva lommeboka sier)

Slik gjør du:

Stek kjøttdeig og tilsett tacokrydder. Lag guacamole på ønsket måte av avokadoen: Det enkleste er å mose den med litt salt, pepper og hvitløk. Kutt opp grønnsakene. Server alt på en tallerken med rømme, salsa og guacamole ved siden.

Lompepizza

Tilberedningstid: 10-15 min

Ca. pris pr. porsjon: 40 kr

Lompepizza er perfekt for å bruke opp det du har i kjøleskapet, her med tacorester.

Den perfekte middagen i fadderuken, - eller for å bruke opp det du har i kjøleskapet. Enklere enn dette blir det ikke, og alle liker pizza! Oppskriften er for 1 person.

Dette trenger du:

  • 3-4 lomper
  • Ketchup eller pizzasaus
  • Ost
  • Ønsket topping: Grønnsaker, kjøtt, dressing og krydder.

Slik gjør du:

Sett komfyren på 225 grader. Fordel lompene utover et stekebrett. Ta på ketchup eller pizzasaus, ost og ønsket topping. Gjerne bruk grønnsaks- og påleggsrester du har i kjøleskapet. Stek i ca. 10 min, - følg med, de er plutselig klare!

Bønnequesadilla (vegetar)

Tilberedningstid: 25 min

Ca. pris pr. porsjon: 55 kr

Visste du at quesadilla er like godt med bønner som med kylling? Hvis du fortrekker kylling kan du bytte ut bønnene i oppskriften. PS. Denne retten gir deg en misunnelsesverdig lunsj på skolen dagen etter. Oppskriften er én stor porsjon.

Dette trenger du:

  • 4 tacolefser eller lomper
  • 1 boks kidneybønner
  • 1 pose tacokrydder
  • 1 paprika
  • 0,5 gul løk
  • 1 chili
  • 4 ss salsasaus
  • Litt ost
  • Rømme
  • Olje eller smør til steking 

Slik gjør du:

Sett komfyren på 200 grader. Finhakk chili og del opp paprika og løk. Stek det deretter i pannen sammen med kidneybønnene. Tilsett tacokrydder og salsasaus. Fordel deretter blandingen utover to tacolefser/lomper, strø på litt ost og stek quesadillaene i ovnen i ca. 10 min. Spis quesadillaene som de er eller server med salat, rømme og guacamole.

Enkel wok

Tilberedningstid: 15 min

Ca. pris pr. porsjon: 50 kr

Wok er muligens den raskeste middagen du kan lage, og finnes i uendelige varianter!

Travel uke? Wok kan lages i vanlig stekepanne og er ferdig på null komma niks! I tillegg får du i deg masse grønnsaker.

Dette trenger du:

  • Wokblanding eller andre grønnsaker
  • Strimlet kylling eller svinekjøtt
  • Nudler
  • Soyasaus
  • Salt og pepper
  • Olje til steking

Slik gjør du:

Ha olje i en stekepanne eller wok. Ha litt salt og pepper på kjøttet før du steker det i woken. Tilsett grønnsakene mot slutten så disse forblir sprø. Kok nudler i en kjele. Server woken med soyasaus over. 

Salat med egg og fetaost (vegetar)

Tilberedningstid: 10 min

Ca. pris pr. porsjon: 50 kr

Friske farger og gode smaker! Lag ekstra og ha niste dagen etter.

Salat trenger absolutt ikke å være kjedelig, det er denne retten et godt eksempel på! Lag dobbel porsjon og du kan glede deg til skolelunsjen dagen etter.

Dette trenger du:

  • Salat
  • Agurk
  • Paprika
  • Rødløk
  • En halv avokado
  • 2-3 Egg
  • Fetaost (velg ferdig krydrede i olje for mest smak)

Slik gjør du:

Kok eggene etter preferanse. Del opp alle grønnsakene mens eggene koker. Server salaten med egg og fetaost. Bruker du fetaost fra glass eller boks kan du bruke litt av oljen over salaten.

Bakt potet

Tilberedningstid: 1-1,5 t

Ca. pris pr. porsjon: 50 kr

Bakt potet smaker like godt hjemme som etter en tur på byen, - og mye rimeligere er det og! Det praktiske med bakt potet er at den lager seg selv i ovnen, så du står fritt til å gjøre andre ting i mellomtiden. Dette er ikke den sunneste retten på menyen, men passer bra for litt helgekos. Toppingen kan du bytte ut etter eget ønske.

Dette trenger du:

  • En stor bakepotet
  • Kryddersmør
  • Skinke eller bacon
  • Ost
  • Mais
  • Hvitløksdressing

Slik gjør du:

Sett komfyren på 220 grader. Bruk en gaffel og stikk små hull i poteten, dekk den deretter i aluminiumsfolie (har du ikke aluminiumsfolie fungerer det fint uten). La poteten bake i 1-1,5 time avhengig av størrelse. Mot slutten kan du steke bacon hvis du ønsker dette. Del poteten på midten og fyll i kryddersmør, skinke eller bacon, ost, mais og hvitløksdressing.