Viser en konsert fra fadderuken Into Campus 2019. Masse folk står tett sammen foran scene.
Som følge av koronasituasjonen, blir årets fadderuke noe annerledes enn tidligere. Into Campus-styret har i det siste jobbet med å lage et alternativt program, i tråd med retningslinjene for smittevern. Bildet er fra Into Campus 2019.Foto: Studentunionen

16. – 19. august braker det løs for Into Campus 2021, den populære fadderuken for studenter ved Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristiania i Oslo og Bergen. Into Campus-styret har jobbet med å lage et program, som både tilpasset koronasituasjonen og som er i tråd med retningslinjene for smittevern. 

Faddere vil få en god oversikt over ansvaret de har, og vil følge opp nye studenter i større grad enn tidligere.

Celine Herregården, leder for Into Campus Oslo, kan fortelle om noen av planene de har for fadderuken. Med flere tusen studenter, er det mange hensyn å ta i forhold til smittevern. De har blant annet bestemt at det fortsatt ikke blir satt opp telt på Youngstorget. I stedet vil det bli en kombinasjon av digitale og fysiske samlinger.

— I år blir det mindre faddergrupper på maks 20 personer med studenter fra samme klasse. Velkomstseremonien vil bli vist på nett, og da kan man samles i faddergruppen og se dette sammen. Faddere vil få en god oversikt over ansvaret de har, og vil følge opp nye studenter i større grad enn tidligere, forteller Celine.


Gratis å delta på fadderuken

På grunn av endringene ved årets fadderuke, vil det være gratis å delta i Oslo. Det vil likevel være enkelte arrangementer hvor studentene må kjøpe billetter. I disse dager holder styret på å ferdigstille programmet, og Celine kan avsløre at det vil bli flere spennende aktiviteter gjennom uken.

— Vi vil legge opp til festlige arrangementer på kveldstid. Vi jobber med å få til et godt opplegg for dette, som overholder smittevernstiltakene. Vi prøver også å få til flere aktiviteter ute, så vi krysser fingrene for at været blir bra. Jeg kan ikke si mye om disse aktivitetene ennå, annet enn at det blir veldig gøy, og jeg håper mange vil delta!

Fadderuke i 2019. Mange studenter samlet på benker med bord, foran en scene.
— Det vil også bli flere fysiske samlinger med faddergruppen, hvor det selvfølgelig skal være tiltak i forhold til smittevern. Målet vårt er at man skal kunne møte hverandre og ha det gøy, forteller fadderansvarlig i Into Campus Oslo, Emilie Fredriksen. Her fra fadderuken i 2019.Foto: Studentunionen

Into Campus samarbeider også tett med skolen, og Celine forteller at de jobber med å få til spennende foredrag, og muligheter for at studentene kan besøke de ulike campusene.

— Vi har lyst til å arrangere en rebus, hvor man kan bli kjent med byen og se hvor de ulike campusene ligger. Dette er spesielt fint for nye studenter som ikke er så godt kjent i Oslo. I tillegg har vi lyst til å få til en egen campussafari, hvor studentene kan få nærmere informasjon om de ulike campusene, og forhåpentligvis få møte noen av de ansatte. Vi kommer selvfølgelig til å sørge for at det ikke er for mange studenter samlet samtidig.


Konsert og bar til bar i Bergen

Styret i Into Campus i Bergen jobber også iherdig med å få klart programmet. På regjeringens pressekonferanse den 12. juni, ble det klart at man fra 15. juni kan arrangere offentlige arrangementer for inntil 200 personer. Nestleder Susanne Lindtner Abrahamsen, forteller at de i planleggingen av fadderuken tar utgangspunkt i de nye retningslinjene.

— Vi regner med å samle opp mot 600 personer i fadderuken. Planen er å dele opp studentene i tre puljer, slik at alle får deltatt på det samme arrangementet, fordelt på ulike kvelder. Vi ønsker blant annet å booke inn en artist eller DJ for tre kvelder, en kveld for hver pulje. De andre kveldene vil vi arrangere temafester. I tillegg ønsker vi å få til en bar til bar-runde med konkurranser. Her vil selvsagt alle bli delt inn i mindre grupper, slik at det er lettere å overholde smittevernsreglene.

Jeg tror det blir en helt super uke, forhåpentligvis blir det like gøy som det alltid har vært!

Into Campus i Bergen blir sannsynligvis ikke gratis, men billettene vil bli billigere enn tidligere år. Mye av det som skjer på dagen vil være digitalt. Men i likhet med Oslo, ønsker også styret i Bergen at studentene skal bli kjent med campus.

— Vi vil arrangere en rebus med konkurranser en av de første dagene. Her kan du bli kjent med byen. Vi har også lyst til at noen av stoppene skal være på skolen, slik at studentene også blir kjent der. I tillegg ønsker vi å arrangere en aktivitetsdag med aktiviteter som lar seg gjennomføre med tanke på smittevern, forteller Susanne og fortsetter:

— Jeg tror det blir en helt super uke, forhåpentligvis blir det like gøy som det alltid har vært!

Hvorfor delta på fadderuken?

Susanne mener at å delta på Into Campus er viktig for å få en god start på studieåret. Selv var hun nær ved ikke delta under fjorårets fadderuke.

— Jeg vurderte å ikke være med i fjor, men jeg er veldig glad for at jeg ble med likevel. Du får mulighet til å knytte sosiale bånd, som vil bidra til å gi deg en trygg start på studieåret. Da blir det ikke like skummelt å møte opp første skoledag.

Et utvalg av 8 personer styret i Into Campus. De er alle pyntet i kjole og dress, og smiler til kamera.
I disse dager holder styret i Into Campus på å ferdigstille programmet for årets fadderuke. Her er deler av styret for Into Campus 2020. Foto: Studentunionen

Eline fremhever også fordelene med at du får bli kjent med skolen og fadderne.

— Det er fint se å hvilket campus man hører til, og at man får møte noen av de ansatte. Dette kan gjøre deg litt tryggere. Det er også en stor verdi i å bli kjent med fadderne. De er allerede godt kjent med skolen, og de kan hjelpe deg med praktiske ting og svare deg på det du lurer på.


Vil du være fadder for årets nye studenter?

Fadderansvarlig i Into Campus Oslo, Emilie Fredriksen, kan fortelle at det fortsatt er et stort behov for faddere til årets arrangement. Hun oppfordrer alle som vil bidra til at nye studenter får en god opplevelse til å melde seg som fadder

— Du bør bli fadder hvis du ønsker å gi de nye studentene en trygg og fin velkomst. Som fadder vil du vise studentene hva skolen har å by på, integrere dem i studentmiljøet og gjøre dem kjent med byen. I tillegg vil du selv få en morsom uke!

I år er det spesielt viktig med ansvarsfulle, imøtekommende og engasjerte faddere.

Emilie påpeker at rollen som fadder kanskje er viktigere enn noen gang, på grunn av situasjonen vi er i.

— I år er det spesielt viktig med ansvarsfulle, imøtekommende og engasjerte faddere. Det er allerede en usikkerhet og utrygghet i disse tider, og dette er følelser man kjenner ekstra på som ny student.

— Det vil også bli flere fysiske samlinger med faddergruppen, hvor det selvfølgelig skal være tiltak i forhold til smittevern. Målet vårt er at man skal kunne møte hverandre og ha det gøy. Vi tror det blir knallbra, avslutter hun.


*Saken er skrevet med forbehold om eventuelle nye tiltak fra regjeringen og påfølgende endringer i programmet.


Fristen for å bli fadder i Into Campus Bergen er søndag 21. juni.

Det er ikke blitt satt en frist for å melde seg som fadder i Into Campus Oslo.

Du kan også delta som crew eller teamleder. Les mer om hva det innebærer.

Dette vet vi om høstsemesteret