Oppfordringen fra studieveilederen er klar: Ikke utsett studiene, selv om vi er inne i en krevende tid. Tenk heller på hva du kan studere som sikrer deg en trygg jobb i fremtiden.

Tidligere var rådene for valg av studieretning at du bør velge med hodet og hjertet. Dette rådet gjelder fortsatt.

Dennis Haffner er teamleder og studieveileder i markeds- og kommunikasjonsavdelingen ved Høyskolen Kristiania. Han mener vi må anerkjenne at verden er i en unntakstilstand, men at vi på et tidspunkt skal tilbake til normalen.

– Det er så mange yrkesgrupper som gjør en fantastisk innsats nå, slik at alle vi andre kan komme tilbake til hverdagen så fort det er forsvarlig. Og da vil arbeidslivet trenge flinke folk i alle mulige jobber, sier han. 

Gjennom et yrkesliv vil det komme både nedgangstider og mange, mange oppturer, uansett yrke. Haffner forteller at han derfor alltid råder søkere til å prøve å tenke langsiktig når de skal ta et studievalg.

Viktig å tenke på helheten

Akkurat nå kan det virke som at få yrker er trygge, men det er viktig å tenke på det store bildet, mener Haffner.

– Bak alle sykepleiere, leger, butikkmedarbeidere og sjåfører står et stort spenn av yrker, og bidrar til at de får utført jobben sin. Selgere, innkjøpere, markedsførere, ledere, økonomimedarbeidere og HR-avdelinger – for å nevne noen – gjør at hjula holdes i gang.

Studieveilederen tror også mange jobber innenfor musikk, kultur og reiseliv får et realt oppsving når samfunnet nærmer seg normalen igjen.

Studenter på Høyskolen Kristiania står i et av fellesarealene og poserer for kamera.
Bestemt deg? Søk studieplass! Gå til søknadsskjema

Trygge yrker

Mange lurer selvfølgelig på om det finnes et spesielt yrke eller en utdannelse som er sikker å velge nå.

Dyktige teknologer, programmerere, helsemedarbeidere, ledere og selgere er yrker veldig mange bransjer og bedrifter alltid vil ha behov for, forklarer Haffner.

– Vi har gode utdannelser innenfor alle disse retningene, sier studieveilederen.

Er du interessert i salg, er en bachelorgrad i markedsføring og salgsledelse en god vei å gå. Det er også det eneste studiet fra Skandinavia som står på den anerkjente listen «Top Universities for Professional Sales Education».

Trine Larsen
Trine Larsen hos Hammer & Hanborg. Foto: Corinne Alice N Skau.

Hodejeger: – Enda viktigere å studere nå

– Ting er veldig annerledes akkurat nå, men det er viktig å tenke at vi kommer ut av dette. Det vil ikke vare evig, sier hodejeger og rekrutteringsrådgiver i Hammer & Hanborg, Trine Larsen.

Hun mener det er like viktig som før å velge utdanning med både hodet og hjertet. Er det én ting som har endret seg etter at krisen inntraff, er det at teknologien er viktigere enn noensinne.

– Uansett hva du kommer til å jobbe med i fremtiden vil det ha noe med teknologi å gjøre. De siste ukene har vist oss hvor viktig evnen til selvledelse, samarbeid på tvers og god kommunikasjon er.

Hodejegeren trekker frem yrkesveier som HR, analyse, helse, ledelse, innkjøp, logistikk og markedsføring som retninger det alltid vil være behov for.

– Jeg tror vi kommer til å gå inn i et tøffere arbeidsmarked, og det gjør det enda viktigere å studere. Nå kan det kanskje være lurt å ta den masteren som du har vurdert å ta. Utdannelse i seg selv er viktig, og mitt råd er å velge noe som er meningsfylt for deg.

Høyskolen Kristiania har masterstudiene næringslivet etterspør – se alle dine muligheter her!

Tre ting du bør tenke gjennom:

1. Hvilke yrker interesserer deg?

Det er viktig at du fortsatt velger noe du tror du vil trives med. Ta kontakt med læresteder. Be om råd fra venner, familie og kanskje noen som jobber i yrket du er interessert i. Det er mange gode råd og erfaringer å høste av.

Her kan du lese mer om de kreative studiene på høyskolen

2. Tenk langsiktig

Mange er nå redde for at akkurat deres yrkesvalg og interesser ikke vil ha en fremtid. Studieveilederen skjønner godt bekymringene, men mener vi må huske på at Norge fortsetter å gå rundt.

Dette gjelder også for opptak til høyere utdanning, og studiestart høsten 2020.

– Jeg vil si det er helt trygt å planlegge fremtiden sin. Akkurat nå er det mye som føles uforutsigbart, men å legge en god plan for hva du vil bruke tiden din på etter sommeren er kanskje det lureste du kan gjøre nå.

Studieinstitusjonene er allerede i gang med forberedelsene til studiestart til høsten.

– Dersom samfunnet ikke er helt tilbake til det normale innen den tid vil studieinstitusjonen du har kommet inn på hjelpe deg med å få en så god studiestart som mulig, fortsetter han.

Les mer om hvordan Høyskolen Kristiania løser digital undervisning her

3. Spør om råd

På Høyskolen Kristiania er de opptatt av å ta vare på hver og en student. Høyskolen har en egen avdeling for studentoppfølging, og studentene ved alle studiene har en egen kontaktperson.

Her skal det være lav terskel for veiledning, og enkelt å få svar på spørsmål. De tilbyr også oppstartsamtale, og har sin egen sosialrådgiver.

Mange av høyskolens studier har like emner det første året. Det vil si at du kan søke deg over til en annen spesialisering, dersom du finner ut at det vil være riktigere for deg.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.
Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med våre studentambassadører her!

Denne saken ble opprinnelig publisert på VG.no 26/3-2020.