Tre studenter sitter i sofa med PC.
Trine Larsen
Trine Larsen hos Hammer & Hanborg. Foto: Corinne Alice N Skau.

Trine Larsen, hodejeger og rekrutteringsrådgiver i Hammer & Hanborg, mener det alltid er viktig å velge utdanning med både hodet og hjertet. Men er det én ting som har endret seg etter at covid-19 inntraff, er det at teknologi og etikk er viktigere enn noensinne.

Hodejegeren trekker frem yrkesveier som HR, analyse, helse, ledelse, innkjøp, logistikk og markedsføring som retninger det alltid vil være behov for.

– Jeg tror vi kommer til å gå inn i et tøffere arbeidsmarked, og det gjør det enda viktigere å studere. Nå kan det kanskje være lurt å ta den masteren som du har vurdert å ta. Utdannelse i seg selv er viktig, og mitt råd er å velge noe som er meningsfylt for deg.

– Jeg tror vi kommer til å gå inn i et tøffere arbeidsmarked, og det gjør det enda viktigere å studere. 

Ikke utsett studiene

Oppfordringen fra studieveileder Ask Eirik Thorvaldsen er klar: Ikke utsett studiene, selv om vi er inne i en økonomisk krevende tid. Tenk heller på hva du kan studere som sikrer deg en trygg jobb i fremtiden. 

– Gjennom et yrkesliv vil det komme både nedgangstider og mange, mange oppturer, uansett yrke, sier Thorvaldsen, som forteller at han derfor alltid råder søkere til å prøve å tenke langsiktig når de skal ta et studievalg.

Viktig å tenke på helheten

I vanskeligere tider kan det virke som at få yrker er trygge, men det er viktig å tenke på det store bildet.

– Bak alle sykepleiere, leger, butikkmedarbeidere og sjåfører står et stort spenn av yrker som bidrar til at de får utført jobbene sine. Selgere, innkjøpere, markedsførere, ledere, økonomimedarbeidere og HR-avdelinger – for å nevne noen – gjør at hjulene holdes i gang.

Trygge yrker

Ask står lent mot et rekkverk på en mesanin i et kontorbygg.
– Det kan være mye som føles uforutsigbart, men å legge en god plan for hva du vil bruke tiden din på neste høst er kanskje det lureste du kan gjøre nå, sier studieveileder Ask Thorvaldsen.Foto: Kristiania/Jonatan Quintero

Mange lurer selvfølgelig på om det finnes et spesielt yrke eller en utdannelse som er sikker å velge.

Dyktige teknologer, programmerere, helsemedarbeidere, ledere og selgere er yrker veldig mange bransjer og bedrifter alltid vil ha behov for, forklarer Thorvaldsen.

– Vi har gode utdannelser innenfor alle disse retningene, sier studieveilederen.

Usikker? Ta Kristianiatesten!

Tre ting du bør tenke gjennom:

1. Hvilke yrker interesserer deg?

– Det er viktig at du fortsatt velger noe du tror du vil trives med. Ta kontakt med læresteder. Be om råd fra venner, familie og kanskje noen som jobber i yrket du er interessert i. Det er mange gode råd og erfaringer å høste av.

2. Tenk langsiktig

Mange er redde for at akkurat deres yrkesvalg og interesser ikke vil ha en fremtid. Studieveilederen skjønner godt bekymringene, men mener vi må huske på at Norge og verden fortsetter å gå rundt. Dette gjelder også for opptak til høyere utdanning.

– Jeg vil si det er helt trygt å planlegge fremtiden sin. Det kan være mye som føles uforutsigbart, men å legge en god plan for hva du vil bruke tiden din på neste høst er kanskje det lureste du kan gjøre nå.

3. Spør om råd

På Kristiania er vi opptatt av å ta vare på hver og en student. Vi har en egen avdeling for studentoppfølging, og studentene ved alle studiene har en egen kontaktperson.

Her er det lav terskel for veiledning, og enkelt å få svar på spørsmål. Vi tilbyr også oppstartsamtale, og har vår egen sosialrådgiver.

Mange av høyskolens studier har like emner det første året. Det vil si at du kan søke deg over til en annen spesialisering, dersom du finner ut at det vil være riktigere for deg.

Global - Fagområder + Spør en student (Double Content Card)