Jente som taster på en pc. Ved siden av henne ligger en mobiltelefon og en pc-mus. I bakgrunnen av bildet kan man se et solgløtt i en gul gyllen tone.

– Jeg ønsket meg en mastergrad, men da måtte jeg flytte til Ålesund. Det fristet ikke å reise, så da valgte jeg å studere på nett. Det var genialt, sier Amanda Eide.

Måtte sjonglere

Nettstudier kan virkelig være genialt. Spesielt hvis du har jobb, familie og/eller andre forpliktelser som gjør det vanskelig å møte opp i forelesning. Eide hadde to jobber samtidig som hun var involvert i en gründerbedrift, men ønsket seg mer kjøtt på beinet. Høyskolen Kristiania Nettstudier ble løsningen.

– Jeg hadde mange baller i luften og måtte sjonglere, men fleksibiliteten gjorde at jeg fikk tid til alt. Du velger selv når du skal lese og jobbe med skole. Den friheten passet veldig bra for min del.

Jobben tilpasset arbeidsdagene

Med sine to arbeidsplasser, var ukedagene til Eide fylt opp med mye jobb. Hun tok kontakt med sjefen sin i Bring og fikk tilpasset arbeidsdagene for å kunne fullføre en Master of Science in Marketing.

– Vi synes det er veldig positivt når ansatte hos oss ønsker å heve kompetansen sin, og da er jo nettstudier høyaktuelt. Det skjer stadig endringer rundt oss, og skal du henge med i arbeidslivet, må du være oppdatert på faget ditt. Det er kjempebra at det finnes slike alternativer, sier Norunn Alling. Hun er seniorrådgiver og jobber med organisasjonsutvikling i HR-avdelingen til Posten og Bring. Alling forteller at de har erfaring med flere ansatte som har tatt videreutdanning ved siden av jobben i selskapet.

– Vi oppfordrer faktisk til å studere på nett, men da er det viktig at de er strukturerte og har den motivasjonen som skal til for å komme i mål. Vi har også en egen stipendordning der våre ansatte kan søke om å få dekket utgifter knyttet til videreutdanning. Seniorrådgiveren sier at det ikke spiller noen rolle om utdanningen er tatt på nett eller stedsbasert når Posten eller Bring skal ansette noen.

– Vi er opptatt av om de er kvalifiserte. Ikke hvordan de har blitt kvalifiserte. Holdninger og personlige egenskaper er vel så viktig, sier Alling.

Bilde av en musematte med Høyskolen Kristiania sin logo. Man ser en liten del av et tastatur, en kaffekopp og et utvalg av skolens kataloger

Lærte mest av selvstudium

I tillegg til mastergraden hos Høyskolen Kristiania Nettstudier, har Eide flere års erfaring fra tradisjonelle skolebenker. Da hun tok bacheloren sin i Bø i Telemark, fant hun sin egen studieteknikk som gjorde det mest effektivt med selvstudium.

– Når du utdanner deg, finner du ut hvordan du studerer best. I mitt tilfelle var det selvstudium. Jeg har stor interesse for faget og lærte mest da jeg leste for meg selv.

Og dette med interesse for faget, trekker Eide fram som en viktig faktor for å lykkes som nettstudent. Den fleksible studiemodellen er fin på mange måter, men den gjør også at studentene må ha en solid dose selvdisiplin og finne tid til å studere.

– Å ta en mastergrad på nett, er på ingen måte en dans på roser. Det krever mye av deg, men har du interesse for faget, er det mye enklere å sitte seg ned. Noen dager studerte jeg før jobb. Andre ganger måtte jeg vie kveldene mine til å lese.

– Hva er dine beste råd til andre som vurderer å videreutdanne på nett?

– Har du interesse for et fag og sliter med å få tiden til å gå opp, kan jeg absolutt anbefale nettstudier. Jeg tror også det kan være en fordel å jobbe ved siden av. Du kommer i flere situasjoner der du kan bruke eksempler fra arbeidslivet i eksamensoppgavene.

SE HELE STUDIETILBUDET: