Nettstudium - Nettstudium

Smittevern i helsetjenesten

Lær om smitteforebygging, håndtering av utbrudd og om smittevern på både system- og individnivå.

Oppstart
Høst 2021
Studiested
Nettstudium
Nivå
Nettstudium
Pris
21 300 kr pr semester1900 kr registreringsavgift
Språk
Norsk
Gjennomføring
Deltid
Studielengde
1 år
Studiepoeng
30
Opptakskrav
Programbeskrivelse
Med forbehold om endringer

Fagskoleutdanningen Smittevern i helsetjenesten gir verdifull kunnskap i møte med noen av vår tids store samfunnsmessige utfordringer, nemlig smitte og antibiotikaresistensDen pågående koronapandemien har tydeliggjort hvor sårbare vi er for smitte, som følge av økt mobilitet og globalisering, og hvor viktig det er med et effektivt smittevern. I takt med en økende introduksjon av resistente mikrober i Norge, vil behovet for kompetanse innen dette fagfeltet øke betraktelig i årene fremover. 

Gjennom studiet vil du lære om forebygging av smitte, håndtering av utbrudd og smitte i hverdagen, sykdomsfremkallende bakterier og virus, infeksjonssykdommer og blokkering av smittemåter. Studiet ser på de mikrobiologiske og miljømessige faktorene som bidrar til forekomsten, utbredelsen, overføring og kontrollen av smitte.  

Du vil få en innføring i smittevern både på systemnivå og individnivå. Med denne kompetansen vil du kunne delta aktivt i behandlingen av smittebærende pasienter, samt kunne veilede både pasienter, pårørende og medarbeidere i helsetjenesten om smittsomme sykdommer.   

Studiet er først og fremst tiltenkt deg som har fullført og bestått videregående opplæring innen Helse- og oppvekstfag, og som jobber eller har jobbet som helsefagarbeider, ambulansefagarbeider, portør eller helsesekretær. Relevant yrkeserfaring anbefales, og er en fordel for gjennomføring av studiet.

Hva lærer du? 

Utdanningen er består av to emnerPraktisk smittevern og Medisinsk mikrobiologi og infeksjonssykdommer. 

I emnet Praktisk smittevern vil du lære om smittevern på forskjellige arenaer i helsetjenesten, som for eksempel legekontor, sykehjem og hjemmetjenesten. Du vil få en innføring i hvordan smittekjeden kan brytes mellom pasienter. Videre vil vi se nærmere på hygiene med hensyn til miljøet som omgir pasientene, og hvordan basale smittevernrutiner kan forebygge smitte og infeksjoner.  

Emnet gir kunnskap om aktuelle lover og forskrifter relatert til smittevern, meldeplikt og tvang. Du vil lære om samfunns- og individperspektivet i arbeidet med smittevern. Du vil tilegne deg nødvendig kompetanse om smittevern i helseinstitusjoner, slik at du blir en ressurs for smittevernarbeidet på egen arbeidsplass.  

det andre emnetMedisinsk mikrobiologi og infeksjonssykdommervil du få en innføring i mikroorganismers levemåter, virulens og smittemåte. Du vil i tillegg lære om antibiotikaresistens, infeksjonsforebygging og pasientsikkerhet.  

Gjennom emnet vil du få en forståelse for samspillet mellom mikroorganismer og menneskerog sykdommene de forårsaker. Vil vi se nærmere på hvordan infeksjonssykdommer kan forebygges og komplikasjoner denne type sykdommer kan medføre. Du vil videre lære om ulike infeksjonssykdommer slik at du kan informere, følge opp og veilede pasienter som har fått påvist en infeksjonssykdom, og deres pårørende.  

Flere av fag- og timelærerne på studiet jobber i det aktuelle yrkesfeltet og kan dermed bidra med ny og oppdatert kunnskap om det som skjer innenfor sitt fagfelt. Utdanningen blir i tillegg kvalitetssikret av et eksternt bransjeråd hvert år.   

Jobbmuligheter

Etter fullført og bestått utdanning vil du ha tilegnet deg relevant kunnskap og ferdigheter som kreves for å sikre forsvarlig og effektiv smitteforebygging, og hvordan man håndterer et utbrudd på en rask og korrekt måte. Du vil ha god kompetanse om smittevern i helseinstitusjoner, og vil kunne bidra aktivt i smittevernarbeidet på egen arbeidsplass.  

Du vil være en viktig ressurs i smittevernarbeidet på ulike arenaer i helsetjenesten som:

 • Legekontor 
 • Sykehjem 
 • Sykehus  
 • Omsorgsbolig  

Har du spørsmål eller trenger veiledning?

Ta gjerne kontakt med oss:

Tlf : +47 22 59 61 00 - åpent hverdager 08:00 – 16:00

E-post: nettstudier@kristiania.no

Studiedetaljer

Studieprogramleder

Eleni Canameti
Les mer om Eleni

Aktuelt fra våre nettstudier

Se flere artikler fra Fagskolen Kristiania
 • student på høyskolen kristiania med mac på fanget fotografert ovenifra

  23/5-regelen – hva er det?

  Hva er 23/5-regelen? Det kan fort bli forvirrende. Les mer om hva denne regelen går ut på, og hvordan du kan benytte deg av den for å søke høyere utdanning.
 • Sebastian Philipsson går nettstudiet Regnskapsmedarbeider på Fagskolen Kristiania. Han har skjegg og har på seg en sixpence, en hvit hals, en grå ullgenser og sekk på ryggen. Han står ute i skogen, det ligger snø på bakken.

  Bruker permitteringstiden på nettstudier i regnskap 

  Da Sebastian Philipsson ble permittert, benyttet han anledningen til å videreutdanne seg på nett.
 • Tre studenter med hver sin laptop sitter rundt bord og hygger seg. Teksten "Mitt Kristiania" kan sees i bildet.

  Mitt Kristiania – snarveien til alt du trenger

  Er du ny student og kjenner at det er mye å sette seg inn i? Vel, da har vi gode nyheter! På Mitt Kristiania finner du frem til det meste du trenger!
 • En kvinnelig student sitter ved et bord med en Mac fremfor seg, og har en videosamtale med en mann. De vinker til hverandre gjennom skjermen. Kvinnen har blå hodetelefoner, en oransje genser og mørkt hår. Mannen på skjermen har blondt halvlangt hår, skjegg og briller.

  Slik foregår nettstudier på Fagskolen Kristiania

  Vurderer du å søke nettstudier på Fagskolen Kristiania? Her svarer vi på alt du trenger å vite om våre nettstudier.
 • Kine Johansen står ute ved kysten på Nøtterøy i Tønsberg. Kine har mørkt hår og pannelugg og fregner. Hun har på seg en skjorte med blå og hvite striper, sorte runde briller og smiler.

  Fikk smaken på digital markedsføring i voksen alder 

  Etter å ha drevet sin egen barnehage gjorde Kine Johansen en helomvending i karrieren og ble nettstudent i Digital markedsføring.
 • En dame med langt blondt hår sitter i en brun skinnsofa og snakker i telefonen. med en Mac på fanget. Hun har på seg en mørkeblå dressjakke og briller.

  Slik kan du jobbe med juss uten å være advokat

  Er du interessert i juss og administrativt arbeid? Da kan Juridisk assistent være utdanningen for deg!
 • Illustrasjonsfoto av globus på en gressplen.

  Bli med i Kristianias klimakonkurranse 2021

  Har du en idé til hvordan Kristiania kan bli grønnere? Send inn ditt forslag til vår klimakonkurranse!
 • Ingrid Fastvold Johanessen og Vahlere sitter i en trapp. Ingrid har blondt hår i en hestehale og en grå hettegenser. Vahlere har mørkt utslått hår, hvit t-skjorte og blå øyenskygge.

  Ferdig utdannet – men ønsker å studere videre?

  Føler du deg ikke helt ferdig med å studere? Fagskolen Kristiania og Høyskolen Kristiania tilbyr et hav av studiemuligheter for deg som er sulten på mer kunnskap!

Kontakt oss

Ønsker du nyhetsbrev?
Mobilnummer