For masterstudiene i samarbeid med Heriot-Watt University gjelder egne studiebetingelser. Se dem her.

Fullfinansierte nettemner på fagskolenivå har egne studiebetingelser. Se dem her.

1. Studieavtalens gyldighet

Disse bestemmelsene gjelder for studenter ved Høyskolen Kristiania – Ernst G. Mortensens stiftelse (heretter Kristiania) og Fagskolen Kristiania AS (heretter Kristiania).

Med «student» menes i denne sammenheng en person som aksepterer disse bestemmelsene. Aksept av bestemmelsene er å anse som en gyldig avtale mellom studenten og Kristiania.
Med «studier» menes i denne sammenheng enhver form av opplæringstilbud i porteføljen til Kristiania. Det kan være emner, kurs, studieprogram, m.m. i henhold til aktiv portefølje på nettsiden til Kristiania.

2. Forpliktende avtale

Avtalen er bindende fra det tidspunkt studenten aksepterer avtalen igjennom Kristianias webportal. I tillegg til avtalen og bestemmelsene, vises det til gjeldende Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høyskolen Kristiania (for høyskolestudier) og Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Fagskolen Kristiania (for fagskolestudier), og underliggende retningslinjer, samt studiespesifiserte vilkår som er tilgjengelige på nettsidene.

Ved bestilling godtar studenten at vi kan hente ut elektroniske vitnemål fra Nasjonal vitnemålsdatabase (NVB) i forbindelse med opptaksbehandlingen. Dokumentasjon for øvrige opptakskrav må lastes opp etter registrert bestilling.

Dersom bestillingen gjøres av annen person enn studenten kreves det tilstrekkelig fullmakt. I de tilfeller der det er inngått avtale mellom en bedrift og Kristiania om bedriftsinterne tilbud, og felles påmelding foreligger, så vil avtalevilkårene komme i tillegg til ordinære betingelser.

Studenten kan innen 14 dager fra avtaleinngåelsen gå fra avtalen etter reglene om angrerett etter Lov om opplysningsplikt og angrerett mv. ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted § 20.

Ved bruk av angrerett bør vedlagt skjema «Angreskjema – ved kjøp av varer og tjenester som ikke er finansielle tjenester» benyttes. Avbestillingen bør skje skriftlig per post eller e-post. Det er studenten som har bevisbyrden for at rettidig avbestilling har skjedd.

3. Kristianias ansvar

Kristiania er forpliktet til å tilby tjenester i samsvar med gjeldende studieplaner/emneplaner og informasjon på nettsidene.

Kristiania forbeholder seg retten til å kansellere bestillingen dersom relevant dokumentasjon for opptak uteblir etter 3 - tre - måneder fra bestilling.

Kristiania og/eller samarbeidende utdanningsinstitusjon avgjør om studenten tilfredsstiller studiets opptakskrav. Det framgår av beskrivelsene på nettsidene studietilbudets nivå, gjennomføring og kvalifikasjon.

Kristiania vil løpende kunne kontrollere studentens innlogging og bruk av læringsportalen.

Kristiania samler inn opplysninger om våre studenter for å kunne oppfylle vår del av avtaleforpliktelsene og levere et best mulig studietilbud, samt for å utføre undervisningsoppgaven vår i allmennhetens interesse med hjemmel i relevant lovverk. Dette kan være opplysninger som kontaktinformasjon, betalingsinformasjon eller andre typer hensiktsmessig og relevant personlig informasjon. Opplysningene samles inn, lagres og behandles i henhold til norsk personvernlovgivning og EUs personvernforordning, GDPR.

Ytterligere informasjon om Kristianias behandling av personopplysninger fremgår av den til enhver tid gjeldende personvernerklæringen som er publisert på nettstedet til Kristiania.

Kristianias rettigheter og plikter utover det som her er angitt, fremgår av Kristianias til enhver tid gjeldende forskrift og retningslinjer.

4. Endringer i studiet

Kristiania kan foreta endringer i studiet iht. forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høyskolen Kristiania og forskrift om opptak, studier og eksamen ved fagskolen Kristiania, der spesielle forhold til sier at endringer er nødvendig. Endringsadgangen omfatter blant annet endringer i programbeskrivelse, emnebeskrivelser, vurderingsformer, undervisningsformer mv. Kristiania vil ved eventuelle vesentlige endringer i studiet varsle og begrunne avviket overfor studenten.

5. Studentens ansvar

Studenten plikter å sette seg inn i, holde seg oppdatert om, og følge informasjon gitt av Kristiania, herunder til enhver tid gjeldende forskrift og retningslinjer.

Studenten er kjent med at dersom undervisningen gjennomføres samlingsbasert kan opplæring legges til ettermiddag og kveld, i enkelte tilfeller også til helger.

Studenten plikter å dokumentere relevante opptakskrav til studiet så snart som mulig etter at bestillingen er sendt.

Det er studentens ansvar å holde Kristiania oppdatert om postadresse, e-postadresse og telefonnummer, slik at informasjon kommer frem. Endring av slik informasjon gjøres i StudentWeb. Studenten er ansvarlig for å orientere Kristiania om eventuell navnendring.

Alle studenter blir tildelt en egen e-postadresse ved Kristiania, som skal benyttes i kommunikasjon med Kristiania. Studenter plikter å sjekke e-post jevnlig.

Personlig studiemateriell inkludert pensumlitteratur, bruk av kopimaskin/skriver og kjøp av nødvendig utstyr/programvare (se informasjon i tilknytning til det enkelte studieprogram), er ikke inkludert i studieavgiften. Studenten må ha egen datamaskin til rådighet i studieperioden.

Utøvelsen av studieretten er generelt begrenset til å gjelde studentens personlige og individuelle benyttelse av studiet og tilhørende materiale. Avledet eller indirekte bruk, eksempelvis ved å gi tredjemann uautorisert tilgang, å skaffe seg tilgang til studiet utenfor ordinær bruk, kopiere deler av studiet og tilhørende til andres bruk, videresende samt å foreta endringer i eller tilpasninger av studiet og tilhørende materiale, er ikke tillatt.

Mener studenten at det foreligger et mislighold fra Kristianias side, må melding gis innen rimelig tid og senest innen 4 uker fra studenten oppdaget, eller burde ha oppdaget, misligholdet.
Kopiering av studiemateriell, dataprogrammer eller annen informasjon som tilhører Kristiania eller noen Kristiania har avtale med, er strengt forbudt med mindre skriftlig samtykke er innhentet fra rettighetshaver. Dette gjelder også ulovlig nedlastning eller deling av datafiler ved bruk av Kristianias IT – utstyr og nettverk.

Studentens rettigheter og plikter utover det som her er angitt, fremgår av Kristianias til enhver tid gjeldende forskrift og retningslinjer.

6. Betalingsforpliktelser

Studieavgiften må betales fullt ut uansett i hvilken grad studenten benytter seg av studieretten i de ulike emnene eller om studiet gjennomføres på kortere tid. Studenten vil ikke bli refundert for ikke benyttet studierett så fremt studiet ikke må avbrytes grunnet «personlig force majure» (se punkt 7.) Normert studierett for det enkelte studiet er oppgitt i de enkelte emnebeskrivelsene.   

Faktura utstedes når studenten får godkjent opptak til studiet og bestillingen blir ferdigbehandlet.

Studieavgift gir studenten rett til deltakelse ved organisert undervisning og tilgang til læringsportalen for studiet studenten er tatt opp til, samt ordinær og utsatt gjennomføring av eksamen. Ny eksamen (kontinuasjonseksamen) medfører ekstra kostnad i henhold til de til enhver tid gjeldende satser.

Studenten samtykker til at det kan foretas kredittsjekk av studenten. Kristiania har rett til å nekte studenten kjøp av studiet mot faktura dersom studentens økonomiske situasjon tilsier at kreditt ikke bør ytes.

Kristiania har ingen part i Lånekassen sine regler eller avtalen mellom studenten og Lånekassen, og tar derfor ingen forbehold om støtte fra Lånekassen.

Semesteravgift er en avgift til studentsamskipnaden, og hver enkelt samskipnad fastsetter prisen per semester. Dette er gjelder studenter som tar 15 studiepoeng eller mer per semester.

Ved mer enn 14 dagers forsinket innbetaling av studieavgift eller andre avgifter/gebyrer, skal studenten betale rente i henhold til Lov om rente ved forsinket betaling, Det vil påløpe et purregebyr i henhold til sats fastsatt i Forskrift til inkassoloven. Dersom kravet ikke er betalt innen 14 dager etter at purring/inkassovarsel er sendt vil kravet bli inndrevet gjennom rettslig inkasso.

Kristiania kan, etter skriftlig søknad fra studenten, innrømme betalingsutsettelse for en begrenset tid, dersom studenten kan dokumentere særlig tungtveiende grunner som påvirker studentens betalingsevne. Ved mislighold av eventuell avdragsavtale forfaller alle resterende avdrag til betaling omgående.

Studieavgiften går frem av nettsiden, og justeres normalt årlig i henhold til lønns- og prisvekst.

Dersom studiet finansieres av tredjepart etter avtale med Kristiania (for eksempel bedrift/organisasjon/arbeidsgiver), utstedes faktura direkte til tredjepart.

Studieavgift inkluderer ikke administrasjonsgebyr ved studie-/emnebytte, forlenget studierett, kontinuasjonseksamen, faglig godkjenning og andre avgifter. Informasjon om andre avgifter og gjeldende priser skal være tilgjengelig på Kristianias nettsider. Det er ikke angrerett på disse varene/tjenestene nevnt i dette avsnitt.


7. Oppsigelser

En eventuell oppsigelse av avtalen skal meddeles Kristianias studieadministrasjon. Studenten er ansvarlig for å dokumentere at oppsigelsen er gitt og Kristiania oppfordrer derfor studenten til å melde oppsigelsen skriftlig.

Oppsigelsesfristene er 14 dager etter angitt oppstartsdato i det enkelte emnet. Dersom studenten ikke utsetter oppstartdato, eller det er spesifisert fast oppstartdato, gjelder kun 14 dagers angrerett fra avtaleinngåelsen.

Dersom studiet avbrytes på grunn av uforutsette, alvorlige forhold som gjør videre studier urimelig tyngende eller umulig (personlig force majeure) betales kun for tilbudt undervisning. Ved anvendelse av denne klausulen ligger bevisbyrden på studenten. Dokumentasjon på foreliggende personlig force majeure (legeattest e.l) må sendes Kristiania innen 14 dager fra forholdet påberopes.

8. Kristianias mislighold

Studenten kan heve avtalen dersom det foreligger vesentlig mislighold fra Kristianias side. Kristiania vil i hevningstilfelle refundere betalte avgifter for det enkelte emnet.


Eventuelle erstatningskrav vil reguleres av alminnelige erstatningsrettslige prinsipper.

Kristiania fraskriver seg prisavslag eller erstatningsansvar ved avtalebrudd som er å betrakte som force majeure. Med force majeure siktes det til ytre, ekstraordinære og for Kristiania upåregnelige begivenheter som griper inn i og hindrer oppfyllelse av avtalen.

Dersom Kristiania misligholder avtalen ved at den ikke gir det emnet/ kurset/ studiet, i form eller innhold, som studenten etter avtalen har krav på, har Kristiania rett til å utbedre dette i form av supplerende eller alternativt relevant opplæringstilbud. Dersom forholdet ikke utbedres, kan studenten kreve prisavslag eller heve avtalen.

9. Studentens mislighold

Kristiania kan heve avtalen dersom studenten ikke oppfyller sine forpliktelser gitt i de gjeldende studiebetingelser, Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høyskolen Kristiania eller Fagskolen Kristiania med underliggende retningslinjer. Er avtalen oppsagt på grunnlag av brudd på betalingsforpliktelser, kan studenten også nektes fremtidig studierett innenfor Høyskolen Kristiania – Ernst G. Mortensens stiftelse og Fagskolen Kristiania AS.

Forutgående varsel vil bli sendt til studenten ved heving av avtalen fra Kristianias side. Varslingen skal være skriftlig.

Ved vesentlig brudd på betalingsforpliktelsen bortfaller studentens studierett, samt eksamensrett der eksamen er tilknyttet Kristiania, inntil utestående beløp er gjort opp.

10. Kristianias bruk av studentproduksjon

Rettigheter tilknyttet åndsverk vil til enhver tid følge av «IPR – retningslinjer for studenter ved Høyskolen Kristiania». Retningslinjene skal være tilgjengelig på Høyskolens nettsider.

11. Forbehold

Kristiania tar forbehold om eventuelle trykkfeil i studieprogram, studieplan, programbeskrivelse, utdanningsplan, emnebeskrivelse eller øvrig informasjon som gjelder for det enkelte emne.