Studentblogger Tina med koffert og buss i bakgrunnen.

Aaah! Den femtende! Endelige tikker det sårt trengte stipendet inn på konto. Men, vent litt. Det er juli og det betyr at det ikke er noe stipend denne måneden. Krise! Men trenger det å bety at du får besøk av Hallgeir Kvadsheim i nærmeste fremtid? Her er mine tips som gjør at du kan fortsette å svette i sommersolen (vi kan jo i hvert fall håpe på fint vær) i stedet for over regningsbunken.

bilde med "hæ er det ikke stipend i juli?"
Håper virkelig ingen kjenner seg igjen i dette.

Skaff deg en sommerjobb

Selv om det frister mest å hoppe direkte ut fra siste eksamen og rett i bikinisen, for å lande vannrett på en flytemadrass og bli der resten av sommeren, er det sjelden realiteten for oss studenter. De fleste av oss, meg selv inkludert, er avhengig av en sommerjobb. Og det trenger ikke å være så verst det heller. Les også: Slik skaffer du deg sommerjobb!

Bilde med forventninger og realitet av sommerferien. Strand og studentblogger Tina På Esso.
Jaja. Burgeren er i det minste god.

Skulle gjerne vært en tur på Santorini, men enn så lenge er det lite som en slår en kveldsdukkert etter vakt for å skylle av seg burgerfettet. Dette hørtes fryktelig ironisk ut, men  fridagene blir helt seriøst SÅ mye bedre når man har jobbet litt.

Ingen ferie på deg

I hvert fall ingen feriepenger. Har du fast deltidsjobb kommer feriepengene i perfekt tid for å betale leie i juli. Litt kjipt å bruke feriepengene på leie, litt kjipt å ikke ha noe sted å bo til semesterstart. Spørsmålet er bare hva som er kjipest.

Flyttesker.
Greit nok det er kjipt å bruke feriepengene på husleie, men etter min mening er det enda kjipere å flytte. Spesielt hvis du må bo i en av flytteeskene dine.

Ta en tur hjem

Mitt favorittriks! Du tjener kanskje ingen penger på å dra hjem (med mindre du som meg har sommerjobben i hjembyen, win-win), men den finnes en hel haug av andre fordeler. Som å ikke betale for middag. Eller lage middag. Ofte er det eneste du trenger å gjøre å sitte stille og svare ja takk eller nei takk. Få servert kaffe mens jeg spiller Sims på femte(ende) timen? Ja takk. Rart hvordan jeg ikke kan huske denne luksusen fra før jeg flyttet ut.

Studentblogger Tina med koffert og buss i bakgrunnen.
Ei som har tatt bussen hjem til litt luksus.

Nå ble det en liten digresjon her, men poenget er at man sparer masse penger på å være hjemme. Ikke bare fordi du ikke betaler for mat, men fordi du egentlig ikke trenger å kjøpe noe som helst. Det lokale kjøpesenteret gjør liksom ikke samme nytten som Oslo sentrum.

Og spør pent

Har du verken feriepenger eller sommerjobb kan måneden uten stipend bli ordentlig vanskelig. Har man ikke noen andre alternativer kan man alltids spørre mamma og pappa (eller noen helt andre) om et lite lån. Bare ikke dra på festival eller ferie rett etterpå, da kan det bli dårlig stemning.

Bilde av studentblogger Tina i Paris.
Ikke lån penger av andre og hopp på første fly til Paris. Hvert fall ikke hvis du vil bevare freden.
Bilde av reker og blåskjell.
Litt mindre av dette og sparekontoen hadde vært litt fullere. (Hvem er det jeg lurer, ville ikke vært foruten det måltidet der).

Knus sparegrisen

Du vet den kontoen du setter inn litt penger på hver måned for å ta ut igjen på slutten av måneden. Når man for eksempel bare MÅ HA sushi til middag. Vel, hadde du ikke gjort dette kunne du levd livets glade dager nå, selv uten stipend. Bare nevner det.

Selg ting!

Både økonomisk og miljøvennlig, og du får ryddet opp litt. 3x win! Jeg gjetter du har en hel haug med ting liggende som du ikke bruker, som en eller annen på Finn veldig gjerne vil ha (for 1/3 av prisen du har satt). Altså folk kjøper til og med brukte sokker. Der har du for så vidt en liten business-idé med på kjøpet.

Planlegg litt tidligere neste år

Jaja, lett å være etterpåklok. Men elleve måneder studiestøtte er absolutt ikke verst. De tre første årene jeg studerte var det ikke stipend i juni heller, det var ordentlig gøy. Uansett, de fleste studenter er (forhåpentligvis) klar over at det ikke er stipend i juli, så du har hele elleve måneder på deg til å planlegge hvordan du skal løse det. Hvis ikke bør du bruke et eller flere av mine gode (og litt selvsagte) tips.   Nyt sommeren med så god samvittighet du klarer!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania