Illustrasjon av jungeltromme
Heading-bilde med tekst "Studievalg: go with the flow-chart"

OBS: Her kommer tekst. Er du ikke av typen som liker å gå rundt grøten, kan du hoppe rett til flow-chartet nederst på siden. Rett på sak. Der, ja. 

"Bli den du er!?"

På denne tiden av året er det mange som gjør et forsøk på å assistere deg når du står fremfor det evige spørsmålet: “hva skal jeg bli?” Høyskolen Kristiania prøver selv å veilede deg med å si:

“Av alt du kan bli - bli den du er.”

“Hæ? Skal jeg liksom bli et desperat menneske med identitetskrise som famler i blinde etter karrieremuligheter, da?” tenker du kanskje.

Og det er jo en betimelig tanke, men det er nok ikke slik slagordet er ment. Tanken fra Høyskolen Kristiania sin side, og nå bare skyter jeg fra hofta, er nok at du på et vis burde lytte til din indre jungeltromme og danse etter rytmene. Hva er det som driver deg? Hva engasjerer deg?

Illustrasjon av jungeltromme

Det høres jo fryktelig romantisk ut, men det er ikke alltid like lett å tolke sine indre trommer. Noen ganger er det blikkstille, og noen ganger kan du kun høre en uforståelig samtidskonsert i udefinerbar sjanger.

Her må jeg bare skyte inn og advare om at jungeltrommene dine ikke må forveksles med barnedrømmen din. Du har kanskje hørt noen si til deg at du burde gå i retning av hva du ville bli som barn. Det er et helt elendig råd. Karriereveien din er et for stort ansvar å legge på en 6-årings skuldre.

Planen var å gradvis manipulere beverne til underkastelse

Som barn var jeg selv fast bestemt på å bli beverkonge i Canada. Jeg skulle infiltrere beverne fra innsiden. Bygge demninger, tygge trær. Skaffe meg tillit. Planen var å gradvis manipulere beverne til underkastelse. Til slutt skulle jeg sitte på tronen som en hard, men rettferdig hersker over en armada av lojale bevere.

Etter å ha blitt voksen har jeg selvsagt frontalkrasjet i livets knallharde realiteter. Det viser seg at å livnære seg som beverkonge er vanskeligere enn først antatt. Pengene strømmer ikke akkurat inn. I tillegg er det å få bevere til å underkaste deg en tilnærmet en umulig oppgave - bevere har nemlig en mentalitet av stål. De lar seg rett og slett ikke vippe av pinnen. Å være beverkonge var en søt guttedrøm, men noen stabil karrieremulighet er det ikke. (Det er nok heller instagram-navnet til neste års Ex on the Beach-vinner.)

Det er en grunn til at ikke hele stipendet ditt går til hubba bubba i rull.

Generelt er det en dårlig idé å ta store beslutninger med utgangspunkt i hva ditt 6-årige deg mente. Det er en grunn til at ikke hele stipendet ditt går til hubba bubba i rull.

Dessuten er det mange yrker du ikke hadde peiling på at eksisterte da du var seks, men som du vet om nå. For eksempel markedsanalytiker. Har du hørt om Robert? Han som er en helt rå markedsanalytiker fordi han analyserte markedet etter sømmene, helt siden han fikk øye på sitt første marked som 3-åring? Nei, det har du ikke. Han finnes ikke. Det betyr ikke at det å være markedsanalytiker ikke kan være et godt alternativ.

Les også innlegget Hvordan bør du bo? 

Tipsene står i kø

Når du ikke kan legge fremtiden din i hendene på et barn, er det lurt å se andre veier etter svar. For mange kan det være hjelpsomt å stille seg selv åpne spørsmål.

For eksempel kan man spørre seg selv: “liker jeg å ha på meg brannmannhjelm og brannmanndress, mens jeg slukker brann i et hus hvor det brenner?

Hvis svaret ditt er “ja”, er sjansene store for at det å være brannmann er noe for deg.

For andre er det ikke like enkelt å finne jungeltrommens frekvens.

Høyskolen Kristiania er i alle fall ivrig etter å hjelpe deg på vei, blant annet via denne halv-køddene interessetesten (hvor alle svarene merkelig nok leder deg inn på et fag på Høyskolen Kristiania). I tillegg har skolen en gruppe studieveiledere som du kan kontakte for en rådføring. De består av voksne mennesker - ikke barn. På grunn av alle som sier at man burde følge barnedrømmen sin, føler jeg behov for å måtte presisere det.

En fiktiv reklameplakat fra studieveilederen "deg som barn"

Flow-chart

Som om ikke det var nok, kan du også la fremtiden din dikteres av dette flow-chartet jeg har laget kun for

Et intrikat flow-chart som leder deg til forskjellige studie-retninger på Høyskolen Kristiania

Som du ser, er det er mange som er på tilbudssida med gode og dårlige råd. Likevel er det til syvende og sist kun du som kan ta det endelige valget. Med mindre du heter Kronprins Håkon og må bli konge, og da er det jo ikke noe stress fordi du vet du skal bli konge. Lykke til i livet!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania
Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania