familie

Det å vokse opp har nødvendigvis ikke alltid noe med alder å gjøre. For noen skjer det i det øyeblikket du inntar studentbyen, kanskje til og med før. Mens for andre er det vanskelig å gi slipp på visse ting. Kanskje de aldri helt vokser opp.

familien på skøytebanen

6 år eller 26 år, du er eller blir aldri for voksen for familien din!

familie
Du er ikke voksen før du innrømmer at du er barnslig, har jeg hørt..
Du kommer til å ta til høyre når du burde tatt til venstre.

Hva betyr det egentlig å vokse opp?

Når livet vårt starter har vi svært få brikker med i spillet. Vi får ikke velge dagen vi blir født, landet vi blir født i, navnet vårt, eller familien vi blir født inn i. Men dagen du begynner å ta egne valg kommer.

Det å ta egne valg er ikke alltid like lett, og du velger nødvendigvis ikke alltid "det rette" heller. Vi kommer til å oppleve å feile i valgene våre. Du kommer til å ta til høyre når du burde tatt til venstre.  Du vil si «nei» når du burde ha sagt «ja», men det er en del av prosessen. Uansett hvor voksen du er finnes det ingen garanti for at valgene du tar er riktige. Så hva betyr det egentlig å vokse opp?

Jeg tenker at det betyr at det hviler mer ansvar på våre skuldre, og vi har ikke nødvendigvis alltid noen ved siden av oss som kan hjelpe når vi skal ta viktige avgjørelser i hverdagen. Vi oppdager muligens svake sider ved oss selv. De kan vi enten begynne å jobbe med for å forbedre, eller så godtar vi at vi ikke kan være best i alt. Vi lærer å være alene, og begynner å sette pris på alenetid. Og ikke minst lærer vi å stå opp for både for oss selv og de andre som betyr noe for oss.

Barcelona by
Ett av de beste og viktigste valgene jeg har tatt er å flytte alene til Barcelona like før jeg fylte 20.

Voksen, mindre voksen eller ikke voksen i det hele tatt:

Jeg har tre ganske enkle regler som jeg liker å følge, og som har stor effekt uansett hvilken livsfase du befinner deg i:

  1. Hvis ikke du går etter hva du drømmer om, kommer du heller aldri til å få det.
  2. Hvis du ikke spør, kommer svaret alltid til å være nei.
  3. Hvis du ikke tar et steg frem, kommer du alltid til å stå på det samme stedet.

  // Charlotte, nettstudent i Barcelona