Bilde av to mynter med ansiktet til studentblogger Jakob Skjelbred på.
Tekst av studentblogger Jakob Skjelbred.

Teknikker for å ta enklere avgjørelser

Om det gjelder valg av studieretning, valg av bolig og/eller valg av hva jeg skal ha til middag, så har jeg alltid hatt litt problemer med å ta raske avgjørelser. Mitt hovedfokus har vært å ta riktige avgjørelser – men det er ikke alltid du har all verdens av tid på deg før det er for sent.

Spørsmålstegn
Står du fast? Spør andre om råd. For eksempel på et nettforum.

Derfor har jeg eksperimentert meg fram til noen teknikker som kan gjøre det enklere å ta en avgjørelse - for deg (og meg) som sliter med å ta et valg. Jeg kan ikke love deg en mirakelkur som kurerer all vinglepetteri, men teknikkene hjelper deg til å komme over den aller verste vinglinga.

Spør andre

La oss begynne enkelt: Å spørre andre om råd er aldri feil. Innspill utenfra kan hjelpe deg til å se situasjonen fra flere sider. Problemet for vinglepettere er jo selvfølgelig at vi har en tendens til å alltid være enige med den siste som snakket. Derfor kan det være lurt å ta eventuelle råd med en klype salt.

Om det gjelder valg av studieretning eller valg av hva jeg skal ha til middag, så har jeg alltid hatt litt problemer med å ta raske avgjørelser. 

Når du er på jakt etter innspill fra andre, er det to typer folk du bør spørre: De du virkelig stoler på, og de du er fullstendig uenig med i absolutt alt.

Personlig vil jeg anbefale deg å snakke med noen du aldri er enig med. Det vedkommende anbefaler deg å velge, kan du ganske enkelt utelukke. Eventuelt går det an å be om råd fra fremmede som du møter på bussholdeplassen, i heisen eller på et nettforum. Da får du kanskje et mer objektivt perspektiv.

Magefølelsen, hjertet eller hodet?

Om du er så heldig at du har en magefølelse, et hjerte eller et hode – så er det eldste trikset i boka å følge det disse sier... Forhåpentligvis sier de det samme. Hvis ikke må du nesten velge hvem av dem du skal høre på.

Personlig er jeg alt for glad i mat til å kunne overhøre noe magen har bestemt seg for.

Bilde av en person som holder hendene sine over magen.
Magen befaler!

For og imot-lister

Å lage lister er en klassisk teknikk, som gjør det litt lettere å ta et valg. Om ikke annet hjelper det deg med å rydde opp i tankene dine. Ved å lage lister som veier de ulike alternativene opp mot hverandre, får du kartlagt valgmulighetene dine på en listig måte. Å skrive lister kan være både inspirerende og listbetont. Forhåpentligvis hjelper dette deg ett steg nærmere det å finne ut av hva du egentlig har mest list til.

Du vet du har søkt på rett studium når... ...du svarer JA på noen av disse spørsmålene her!

Kron og mynt / stein, saks, papir / hjemmelaget spå:

Alle disse teknikkene har samme utgangspunkt. De lar tilfeldighetene avgjøre. Det høres kanskje skummelt ut, men det speeder i det minste opp betenkningstiden. Selv bruker jeg elle melle, deg fortelle-metoden, både til å ta små valg i hverdagen (som hvilken smoothie skal jeg kjøpe?) og til større beslutninger (som hvor jeg skal bo?).

Illustrasjon av hjemmelaget papirspå.
Spå deg til en riktig avgjørelse.

Om du vegrer deg for å ta avgjørelser, kan jeg anbefale de tilfeldige metodene. De bidrar til å gjøre beslutningsprosessen til en mer positiv opplevelse. Å bli spådd med en hjemmelaget spå er jo bare gøy! Forhåpentligvis overskygger det alvoret i avgjørelsen du står overfor.

Nødløsninger

Om du er av typen som liker oppmerksomhet kan du alltids lage en poll på Instagram, og la andre stemme over hva slags valg du skal ta. Eventuelt kan du gjøre som Britney gjorde i 2007: Shave hodet og skaffe deg en verge som tar alle økonomiske og personlige avgjørelser for deg. Akkurat den løsningen krever kanskje mer jobb enn den er verdt.

Bilde av mobiltelefon med Instagram-avstemming som hjelpemiddel for å ta et valg.
Usikker på et valg? La følgerne dine på Instagram bestemme!