Maren sitter i en lilla stol. Hun ser alvorlig ut.

Første uken i min første sommerjobb banker jeg forsiktig på døren til sjefens kontor. Han titter opp på meg, og ser tydelig brydd ut. "Eh, det er tomt for pølsebrød" får jeg stotret fram. "Da må du nesten prate med noen ansatte", lyder svaret. Jeg følte meg både dum og ydmyket. Hva svarer man når sjefen ikke vet hvem du er? "Jeg

Maren sitter i en lilla stol. Hun ser alvorlig ut.

Tre uker tidligere hadde jeg sittet nervøs inne på det samme kontoret, med håp om en sommerjobb. Jeg ønsket meg min egen MacBook, og visste at om den skulle bli realitet måtte den jobbes for.   Intervjuet gikk cirka slik:

"Hva heter du?"

–  Maren

"Hvor gammel er du?"

– 13, men jeg fyller 14 i år da...

"Hvor mye kan du jobbe?"

– Hele sommeren, jeg skal ingenting, kan jobbe hver dag hvis det trengs! "Ok" Så var jobben min, uten engang blikkontakt med mannen.  

Det har til tider vært beintøft å ha sommerjobb.
Maren, 13 år, grimase til kamera, før sommerjobb
13 år og lykkelig uvitende om evighetsvakter i sommerjobb.

Brått møte med livets harde realiteter

Sommerjobben var som de fleste andre sommerjobber unge får. Underbetalt og utmattende, men helt ok. Vi hadde det ganske gøy på jobb, men stresset mye og var litt redd for sjefen. Å ha sommerjobb som ung ble et brått møte med livets harde realiteter. Gjør du ikke jobben din godt nok får du høre det, og ikke alle er like opptatt av å si ting på en hyggelig måte. I sommerjobb har jeg jobbet i 14 timer uten pause, jeg har nesten tisset meg ut av stress, jeg har blitt tildelt enorme mengder med arbeid som aldri sto i kontrakten, jeg har grått fortvilet over arbeidsmengde, over arbeidsmiljø og elendig opplæring. Det har til tider vært beintøft å ha sommerjobb. Men jeg har også opplevd noen av mine beste minner i sommerjobb. Jeg har fått tildelt ansvars selv om jeg var ung, og opplevd arbeidsgivere som har trodd på meg og våget å satse på meg, selv om jeg har vært ufaglært. Sommerjobber har gitt meg muligheter jeg trodde jeg bare kunne drømme om, og en CV jeg stolt legger som vedlegg i enhver jobbsøknad. I tillegg har jeg fått venner for livet, erfaring og kunnskap, og forhåpentligvis en håndfull gode referanser. Det er jeg stolt av, og jeg vet med sikkerhet at det har hatt mye å si for hvilke jobber jeg har fått og hvilke jobbmuligheter jeg har i dag.

Du har rettigheter

Maren ligger i en rød sofa. Hun er glad.
Stå på krava. Jeg lærte på den harde måten. But look at me now: Koser meg glugg på jobben.

Det er både ubehagelig og urettferdig å bli skjelt ut for noe man gjorde feil, fordi man aldri fikk god nok opplæring. Det holder ikke å si at informasjonen du trenger finnes i den blå permen i hylla på bakrommet. Hadde jeg visst tidligere hvordan et arbeidsforhold kan og bør være, kunne jeg spart meg selv for mange tårer. Viktigst av alt er det å vite at du har rettigheter når du er på jobb, selv om du er nederst på rangstigen, ung og ny i jobben.

1. Du skal ha en fullverdig kontrakt som forteller deg hvilke arbeidsoppgaver du skal gjøre.

Du skal ikke gjøre masse jobb som ikke står i kontrakten din. Selvfølgelig kan det dukke opp andre ting, ofte veldig kule ting, som ikke står i kontrakten. Slike muligheter bør man gripe, men man skal slippe å bli overlesset i kjedelige oppgaver som aldri egentlig var en del av avtalen. Kontrakten signeres nettopp for at du som arbeidstaker skal være enig med arbeidsgiver om hva som er dine oppgaver.

2. Du har rett på godt arbeidsmiljø.

Du er kanskje ny, men maskineriet går ikke rundt uten deg. Du er like viktig som de andre ansatte, og skal bli like høyt verdsatt. Du skal ha det hyggelig på jobb, og ha samme forutsetninger som de andre har. At du trives på jobb er vesentlig for å kunne gjøre en god innsats.

3. Du skal ikke jobbe doble skift, og du skal ha pause.

En annen viktig forutsetning for å gjøre jobben med glans, er nok pauser. Vi er ikke duracell-kaniner. Vi må ha lunsj, søvn og gjerne et kveldsbad med storesøster også. Det finnes regler for hvor mange timer du har lov til å jobbe, hvor ofte du skal ha pause, og om du får jobbe på natten eller ikke. Dette varierer utifra hvor gammel du er.

4. Du må ikke jobbe for luselønn

Det kan være vanskelig å vite hva som er "normalt" å tjene. Dette varierer fra arbeidsplass til arbeidsplass, om du jobber for en privat arbeidsgiver eller f. eks. kommunen. Hvor gammel du er og ikke minst hva du jobber med har også mye å si. Det som derimot er helt sikkert er at du ikke skal gjøre en jobb for elendig betaling. Er du under 16 år bør du kunne forvente rundt 120,- i timen, er du under 18 er cirka 140,- å forvente, mens for en som er over 18 år vil rundt 150,- i timen være å forvente. Dette kan være forskjellig hos din arbeidsgiver, men ikke vær redd for å be om nok i lønn.

5. Du skal få opplæring

Det er ikke meningen at du skal kunne kasseoppgjør eller vite hvordan man renser en softis-maskin på forhånd. Du har krav på god nok opplæring.

 

Collage av maren i forskjellige sommerjobber
En sommerjobb-kollasj.
Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania