Offentlig eller privat utdanning? Sliter du med valget, illustrasjon
Tekst av studentblogger Vida Emilie Larsson.

For ett år siden var det jeg som satt med øynene klistret til søkefeltet på google, og så etter alt jeg kunne finne om private og offentlige skoler, hvilke ulikheter de hadde, hvilke linjer som tilbys og hvor mye de kostet. Jeg mailet, chattet, grublet, noterte og diskuterte med familie.

Hvorfor valgte jeg privatskole framfor offentlig? Se min punktliste med positive og negative sider ved privat og offentlig utdanning.

Vida sitter i en vinudskarm.
Vida studerer Bachelor i kreativ markedskommunikasjon.

STEINRIKE STUDENTER??

Nei – like muligheter for alle!

Offentlige studier byr på like muligheter for alle, det er velkjent. Du behøver ikke sosial status eller rike foreldre for å søke. Men det gjør du heller ikke ved en privatskole.

Å være student i Norge er alt resten av verden drømmer om, fordi vi er likestilte og har lånekassen i ryggen uansett hva vi har lyst til! Derfor må jeg først og fremst si at det ikke spiller noen rolle hvilken bakgrunn du har, når du velger. Etter min erfaring møter du likesinnede uansett hvilket skolemiljø du trer inn i. I tillegg må jeg presisere at utdanning i Norge er trygt, fullstendig uavhengig av pris. Så la ikke frykt styre avgjørelsen din.

ÉN ÅPENBAR ULIKHET AV BETYDNING

Den mest åpenbare ulikheten mellom privat og offentlig skole, sett bort fra pris, er vitnemålet. Snittet ditt fra VGS er avgjørende ved inntak til offentlige skoler. Der følger man karaktersnitt, rangering og begrensede studieplasser, og dermed har vitnemålet ditt mye å si for å komme inn. Sånn sett betyr det at hvem du har vært på videregående skole, teller mer i offentlig opptak. Personlig opplever jeg basert på det, at offentlig skole er vedvarende tradisjonell. Offentlig forvaltning har strenge systemer, lover og regler. For mange kan det være trygt, men på samme tid risikerer jo det en slags utdatert undervisning(?) Food for thought, hehe.

kreativitet-hk.jpg
Velg studier basert på det du interesserer deg for.

SIKRE STUDIEPLASS I DAG

På studier med rullerende opptak, som på Høyskolen Kristiania, kan du søke om opptak så lenge det er ledig plass, og så lenge du har et gyldig vitnemål fra videregående. Selv har jeg et par standpunktkarakterer jeg ikke er særlig stolt av. Derfor må jeg si min lave selvfølelse som følge av læringsvansker fikk et hopp - da alt jeg trengte for å søke bacheloren min var et gyldig vitnemål.

Riktignok er det noen forskjeller i opptakskrav på min høyskole også:

 • For noen studier er det søknadsfrist 15. april, og for disse gjelder et best mulig vitnemål.
 • Mens andre studier har opptaksprøver og prøvespill!

HVEM TJENER PÅ UTDANNINGEN DIN?

Privatskoler etterstreber studenter, og brenner for god respons på alt de gjør for utdanningen vår. Ser du smart på det, så går jo ikke driften rundt om de ikke gjør oss godt. Da jeg skulle søke var jeg usikker på tanken om profitt for de voksne i utdanningen jeg ville ta.

Ville noen tjene penger på meg som student?

Høyskolen Kristiania er en privat høyskole, men den eies av en stiftelse. Det betyr at alt eventuelt overskudd føres tilbake til høyskolen. Disse pengene kommer oss studenter til gode, både gjennom undervisning og forskning. Det er altså ingen som kan ta ut millionutbytte her. Om du tenker litt på det, så tjener faktisk skolepengene meg som student. Privatskolen tjener alt på at jeg blir fornøyd, og løsner tøylene fra de tradisjonelle formene for å kunne tilby noe du ikke får alle andre steder. Vi får en praktisk tilnærming til studiet med viktige og spennende gjesteforelesere. Privatskolers mål (utover faglig kvalitet) er på mange måter å sette oss i kontakt med bransjen- og gjøre hvert studieår elektrisk! 

Kreativitet innovasjon og forretningsutvikling - kollokviegruppe på biblioteket

MINDRE KLASSER = HØYERE KVALITET

Om du googler litt vil det dukke opp artikler og kronikker som stiller spørsmålet:

Hvorfor får privatskole-studenter bedre karakterer enn studenter ved offentlige skoler?

Ikke at dette er en sort/hvitt-påstand, men jeg tror det henger sammen med strukturen i skolene. Jeg opplever mindre klasser og tettere kontakt til foreleserne her på HK, som en ganske aktuell og betydelig faktor. I tillegg går ting effektivt. De ansatte er, uten unntak, folk som har jobbet i relevante bransjer i mange år. Foreleserne brenner for sine fag, og kommer med gode eksempler og kontakter fra arbeidslivet. De er ikke bare utdannet til å lære videre. Selv hadde jeg feks en gjesteforeleser fra Try reklamebyrå et helt semester, hvor fett er ikke det?

UNNGÅR VISNET STUDIELØP

Et godt eksempel på en gjesteforeleser som brenner for faget, er en jeg hadde her om dagen. I dag er hun partner i egen bedrift, men for noen år siden jobbet hun fast ved skolen. Da skolen ansatte henne, ga hun klar beskjed om at de skulle bytte henne ut etter maksimum seks år, for at ikke studieløpet skulle visne. Og skolen byttet henne ut etter et fantastisk samarbeid! Det er umulig for meg å si hvordan det er på andre skoler, men jeg vil si det er ganske tøft gjort, og viktige faktorer som seals the deal for meg.

En reporter står fremoverlent med et bredt smil og intervjuer en gutt som har på seg en stripete skjorte med skalla hodeskalle og mørkt halvlangt skjegg. Foran kamera står en gutt med Nike-sekk og sort collegegenser med glattbarbert hode- Ved siden står en annen jente med sort halvlangt hår og en veske over skulderen.

UTDANNING SKAL VÆRE KULT

Studier tar opp så mye tid av livet ditt, så det er faktisk helt avgjørende at disse årene blir gøyale. For mange snakker vi om de berømte tjueårene her, så bruk dem fornuftig. Studer det du har lyst til, føl deg trygg i å kjøre på. Jeg bryr meg om at utdanningen min gir meg det jeg vil ha. Ingen andre skoler i Norge tilbyr akkurat den utdanningen jeg tar på Høyskolen Kristiania nå. Så jeg tok et valg, og det valget står jeg for i dag. Under legger jeg ved mine for/mot-lister fra da jeg skulle velge mellom offentlig eller privat utdanning.

Tenk på hva som betyr noe for deg!

OFFENTLIG VS PRIVAT

Offentlig utdanning

Positivt (4):

 • Gratis skolegang
 • Alle får like muligheter
 • Lånekassen i ryggen
 • Veletablert

Negativt (7):

 • Manglet en fullstendig linje for mine ønsker
 • Vitnemålet avgjør om du får studieplass
 • Tradisjonell studietilnærming, lite fokus på nye metoder
 • Store, anonyme klasser
 • Mer skole, mindre selvstudie
 • Lengre saksbehandlingstid
 • Større avstand mellom studenter og forelesere

Privat utdanning

Positivt (9):

 • Lånekassen i ryggen
 • Alle får like muligheter
 • Eventuell opptaksprøve teller mer enn vitnemål
 • Forelesere fra bransjen, ofte gjesteforelesere
 • Større fokus på praktisk/kreativ tilnærming
 • Balanse mellom forelesninger og selvstudie
 • Færre studenter per foreleser
 • Din stemme teller, du blir hørt
 • God respons i arbeidslivet

Negativt (3):

 • Større lån
 • I noen miljøer har de et dårlig rykte
 • Mer uforutsigbart