«Jeg gruer meg egentlig litt til jul, jeg». Kommentaren kommer overraskende på, fra en jeg kjenner ganske godt. Jeg innså at jeg ikke vet hvordan jeg skal forholde meg til at andre gruer seg til den tiden jeg gleder meg mest til av alt.

Grunnene kan være mange. For noen handler det rett og slett om at de ikke har noe sted å være på julaften. Noen opplever jula som vanskelig fordi det er årets dyreste uker, og forventingene til gaver og julemiddag er høye.

Flere opplever juletiden som ubehagelig på grunn av høyt alkoholkonsum, eller at jula med familien ikke er det den en gang var. Og mange skal feire jul uten noen som betydde mye for dem, for aller første gang.

Julemirakelet kan være en ekstra sengeplass

Høyskolen Kristiania har for tredje år på rad levert julegaver til Fattighuset i Oslo, som gir gaver til dem som av ulike grunner ikke har ressurser til å kjøpe inn selv. Det er en kjempefin måte å støtte og hjelpe noen som gruer seg til jul. 

Her om dagen så jeg en fantastisk annonse på min daglige scroll gjennom alt og ingenting. «Av ulike grunner blir det bare meg og yngstedatteren til jul i år. I den forbindelse ønsker vi å invitere noen som er ensomme, en aleneforelder med barn, eller en liten familie til å feire jul sammen med oss på hytta i år».

Og slik er det mange som strekker ut en hjelpende hånd. Julemirakelet trenger ikke være en jomfrufødsel og engler som daler ned i skjul. Det kan være en ekstra sengeplass, nok mat til én til rundt middagsbordet når jula ringer inn, eller et par julegaver til Fattighuset.

Husk at mange gruer seg

Det finnes nok ikke et fasitsvar på hva vi kan gjøre for at jula skal bli litt mindre urovekkende for de som gruer seg. Jeg synes det kan være vanskelig å vise hensyn samtidig som jeg gleder meg veldig selv, men jeg er overbevist om at det hjelper å vite og huske.

Vi som omtrent ikke kan vente på den store dagen skal høre Michael Bublé og spise pepperkaker til krampa tar oss, men vi trenger ikke presse alle andre til å glede seg til julehandel, bakst og adventsvers.

Før nyttårsforsett-kjøret begynner, har jeg laget meg et forsett for julen: Vit at mat, alkohol, økonomi, familierelasjoner og sammenkomster er vanskelig for flere enn du tror. Husk at mange gruer seg til jul.

//Studentblogger Maren Olava