Midt oppi eksamenstiden avbryter enda et stressmoment julemusikken. Du må finne julegaver! Til alle! Og ikke bare er det ingen som egentlig ønsker seg noe som helst, studentøkonomien er ikke det beste utgangspunktet for å skape de største glisene i det papiret glir av gaven.

Her er mine beste tips til gaver som gir mening både for mottakeren og lommeboka. 

Gi tid

De aller fleste voksne mennesker har mer enn nok, på grensen til (eller langt over) alt for mange ting. Jeg lurer på hvor mange ”morsomme” popcorn og iskremmaskiner som har blitt stuet vekk innerst i kjøkkenskapet, fremdeles i esken, dagen etter å ha blitt pakket opp. Det samme med baderomskapene. Hvor mange har egentlig brukt opp et helt gavesett? (Som dessuten er så sterkt parfymerte at man må holde pusten resten av dagen).

I en hverdag hvor de fleste har alt de trenger, finnes det likevel én ting de fleste ønsker seg litt mer av: Tid. Hva med å tilby å være barnevakt noen kvelder? Klippe plenen om sommeren. Lufte hunden. Vaske huset. Gjøre juleshoppingen for noen? Eller kanskje du kan invitere bestemor på en helg i storbyen hvor dere kan dra på kafé og skravle? Jeg er ganske sikker på at hun blir mye mer glad for tid sammen med deg enn enda mer nips hun allerede har skapene fulle av.

Kjøp brukt

Både Finn og Tise har side på side på side med masse fine ting i tilnærmet ny tilstand, - til halve prisen (eller enda mindre!). Ønsker noen seg noe som er litt utenfor prisklassen du hadde planlagt å bruke kan du gjøre et kupp her. Bare husk at dette blir en gave uten byttelapp, - så vær sikker på at den faller i smak hos mottakeren. Å kjøpe brukt er bra for både lommeboka og miljøet, vinn-vinn!

Laget med kjærlighet

Hjemmelagde julegaver trenger ikke kun å være brente mandler på krukke med sløyfe rundt, selv om det både er hyggelig og godt. Hva med å bruke ferdighetene dine til å lage en helt spesiell personlig gave? Kanskje du kan lage en liten bok med små dikt eller noveller, skrive en sang til et familiemedlem eller lage en video eller fotoalbum du vet de vil elske? Som tekststudent vet jeg at besteforeldrene mine hadde blitt kjempeglade for en tekstsamling. Kun fantasien, og for så vidt evnene dine, setter grensen for hva du kan gi. Brått kan du ha julegaveverket ditt i mappen din i tillegg. Kanskje kan du strikke, male eller snekre. Eller hva med å tilby full SFX-makeup til niese og nevø før karneval i barnehagen? Er ganske sikker på at det hadde blitt en hit.

Kjøp bruksting

Det høres fryktelig kjedelig ut, men så er det også fryktelig nyttig. Har du søsken som også studerer? Fyll en eske med diverse tørrvarer som posesupper og dopapir, og sleng på noe litt mer spenstig som en melkesjokolade og vips, gaven kommer definitivt til å komme til nytte. Føler du deg i det spandable hjørnet kan du også legge ved noen rengjøringsmidler. Til de mer voksne, hvor behovet for vaskemiddel ikke påvirker middagsvalgene resten av uken, er telys, et magasin, en dusjsåpe (som ikke er fra et overpriset gavesett) og en god pose kaffe eller te noe som ikke stues vekk i skapene frem til neste tiår, men heller blir brukt.

Spleiselag

Hvor ofte hører vi ikke at voksne mennesker ikke ønsker seg noe? Det stemmer ikke helt, for de fleste ønsker seg masse, det er bare at det er for dyrt å ønske seg. Løsningen? Spleis! Kjenner du noen som har snakket om en weekend-tur i evigheter? Eller en konsert? Gå sammen en hel gjeng og legg sammen, og brått kan dere overraske med en hotellovernatting i Gøteborg eller en konsertopplevelse. Mitt triks er å være med mamma og pappa på alle gaver de gir til alle andre, på denne måten ender man fort opp på fra-lappen, uten å egentlig å ha bidratt økonomisk. Litt sleip må det være lov å være.

Droppe julegavene?

Hva? Er jeg helt Grinchen? I mine venninnegjenger er det ingen som gir hverandre julegaver, i stedet drar vi heller ut å spiser en gang før eller etter jul. Da får vi en koselig kveld sammen som ikke innebærer å stresse rundt på et svett kjøpesenter for å kjøpe noe ingen egentlig ønsker seg og deretter få tilbake noe man egentlig ikke ønsker seg selv heller. Hvis man gjerne vil ha julegave er hemmelig julenisse også en morsom idé: Alle trekker én person de skal finne en gave til. Det beste med dette er å kjøre en førjulskveld hvor man åpner gavene sammen, og prøver å gjette hvem som har gitt hva. Da blir det både en morsom lek, kun én gave oooog en hyggelig kveld. Vinn-vinn-vinn! 

Og et siste tips: Vær ærlig! Si at du ikke har all verdens penger å bruke på julegaver, og alle kommer til å skjønne det. Når alt kommer til alt handler julen om å være sammen <3

//Studentblogger Tina