Representanter fra Academic Work på eventet "Hvordan lande drømmejobben".

Tidligere i vinter skrev jeg litt om hva jeg skal bli, og at jeg rett og slett ikke vet det. Men, selv om jeg ikke vet hva jeg skal bli, har jeg i flere år sett for meg drømmejobben min. Og jeg tviler på at jeg er den eneste som kan kjenne det kile litt i magen av å tenke på den jobben man virkelig ønsker seg. Men det er jo litt mye å håpe på. Eller kanskje ikke?

Portrett av studentblogger Tina på eventet "hvordan lande drømmejobben".
Studentblogger Tina, altså meg, spent på hvordan man kan lande drømmejobben!

I regi av Studentunionen og Academic Work ble studenter ved Høyskolen Kristiania og Westerdals institutter invitert til eventet «Hvordan lande drømmejobben»? for inspirasjon, motivasjon og gode tips på veien mot nettopp drømmejobben. Fikk du ikke vært der? Fortvil ikke! Jeg deler de beste tipsene jeg fikk her på studentbloggen.

Bilde av salen med publikum og representanter fra Studentunionen. Skjerm med teksten "hvordan lande drømmejobben" bak.
Flinke representater fra Academic Work og Studentunionen tok oss gjennom kvelden.

Motivasjon kommer innenfra

Eventet fikk en pangstart med motivator Odd Sevland – som ikke lenger liker å kalle seg motivator. Han kunne nemlig fortelle at motivasjon må komme innenfra. Du må ville gjøre noe selv, og for å ville gjøre noe vil det alltid lønne seg å omgås mennesker som inspirerer deg. Mennesker som er positive, som både kan utfordre deg og heie på deg.

Portrett av Odd Sevland på arrangementet "Hvordan lande drømmejobben".
Odd Sevland kunne fortelle at motivasjon må komme innenfra, og da er det avgjørende å omgås med personer som inspirerer deg.

I tillegg hadde han noen suksesskriterier å dele:

 • Stå opp om morgenen
 • Dra på forelesning
 • Følg med under forelesningen

Dette hørtes jo ikke så alt for vanskelig ut, om jeg får si det selv.

Bevis det!

Portrett av Adrian Søbyskogen på eventet "Hvordan lande drømmejobben".
Gründer av CompEdge Consulting, Adrian Søbyskogen viktigste tips var: Bevis hva du kan!

Deretter overtok Adrian Søbyskogen, LinkedIn-ekspert og gründer av CompEdge Consulting, scenen. Hans viktigste budskap var: Bevis det. Ønsker du å jobbe med markedsføring? Begynn allerede nå. Ønsker du å drive med grafisk design? Skaff deg en plattform hvor du kan vise det.

Du trenger ikke å ha en jobb for å gjøre det du har lyst til å drive med.

Samtidig er sjansen for å få en jobb mye større når du har tidligere arbeid du kan vise til.

Jeg kan ikke alt, men jeg er gira på å lære ting.

Du må alltid være villig til å lære mer. Bruk YouTube, se hva andre gjør akkurat nå. Fremoverlente ledere bryr seg mer om passion og ydmykhet. Det holder ikke med bare gode karakterer. Det er viktigere å vise ferdigheter og personlighet. Si "jeg kan ikke alt, men jeg er gira på å lære ting".

Representanter fra studentunionen med foredragsholdere Adrian Søbyskogen og Odd Sevland.
Representanter fra Studentunionen og Academic Work med foredragsholdere Adrian Søbyskogen og Odd Sevland.

Kvalitetene som gjør deg ettertraktet

Leonard Kongshavn fra Google, Silje Torgnes fra Schibsted og Karoline Nauste fra DnB stilte til paneldebatt hvor de delte sine tips om hvilke kvaliteter som gjør deg ettertraktet på jobbmarkedet. De var alle enige om at de ser etter personer med evnen til å tillegge seg ny kunnskap. Yrkene vi har er i konstant endring, og det er viktig å kunne henge med. Kongshavn kunne fortelle at du som er ny i en stilling ikke er forventet å kunne alt, men du må tørre å spørre om det du lurer på. Det er bedre å feile enn å ikke gjøre noe i det hele tatt.

Portrett av representanter fra Schibsted, Google og Nauste på arrangementet "hvordan lande drømmejobben".
Silje Torgnes fra Schibsted, Leonard Kongshavn fra Google og Karoline Nauste fra DnB stilte til paneldebatt!
Det er bra å kunne noe uventet.

Uansett hvor klisje det høres ut: Vær deg selv. Du skal ta med hele deg på jobb, så vis at du har en fin personlighet. Alle vil ha gode kollegaer. I tillegg er det avgjørende å gjøre et godt forarbeid, sette seg inn i jobben og vise at man er interessert. Det er nyttig å gjøre seg selv synlig. Hvis du har muligheten; kom deg frem i media og vis hva du kan, så arbeidsgiveren vil komme til deg. Et annet insider-tips fra Google er å kunne noe uventet. Noe som kanskje ikke er direkte knyttet til stillingen du søker på, men som likevel kan være nyttig for arbeidsplassen.

Drømmejobben kan endre seg

Å forvente å gå rett inn i drømmejobben etter studiene kan være litt for overambisiøst. Trikset kan derfor være å tenke over hvilke steg du bør ta for å komme deg nærmere. Få mer erfaring, benytt deg av kontakter, fortsett å utvikle deg. Og husk at det du ser som drømmejobben nå kanskje ikke er drømmejobben din om fem år! Grip de mulighetene som kommer, og du vil vokse på veien.

Det verste du kan gjøre er å gi opp!

Aldri ta et avslag personlig. Det verste du kan gjøre er å gi opp. Til de fleste stillinger er det mange søkere, og noen ganger kreves det også en god dose flaks. Gå til noen du stoler på og spør hva du kan gjøre bedre. Og fortsett å prøve! Det er det viktigste.

Hvordan skriver man en god søknad?

Representanter fra Academic Work på eventet "Hvordan lande drømmejobben".
Academic Work kunne hjelpe studentene med CV og søknad.

Så hvordan skriver man søknaden som skiller seg ut i bunken og gjør deg steget nærmere drømmejobben? Jeg har laget en liste av Academic Work og representantene fra Google, Schibsted og DnB sine tips.

 • Gjør det personlig! Ikke lever masseproduserte søknader hvor du henviser til "dere", eller enda verre: Feil navn. Vis at du har satt deg inn i stillingen og er interessert i nettopp den.
 • Vær ærlig og vis at du har evnen til å lære. Man vil ikke ansette noen som er arrogante og tror de vet alt.
 • Dropp det første avsnittet! Ikke ta med et sammendrag av det de har skrevet i stillingsutlysningen, de vet hva de har søkt etter.
 • Det holder med én side.
 • Det vi alle lurer på: Bilde eller ikke bilde? Det har egentlig ingen betydning i følge Google, Schibsted og DnB.
 • Forvent at det fremover vil bli mye vanligere med videointervjuer hvor man sender inn en video av seg selv.
 • Vis engasjement! Besøk bedriften på Åpen dag og/eller ta kontakt. Da er det større sannsynlighet for at ditt navn vil bli kjent igjen i bunken.
 • Begynn å søke allerede nå! Det er forventet at folk har tre måneders oppsigelse, så det lønner seg å begynne søkingen før du har graduert.
 • Og til slutt: Man kommer langt med å være snill og grei.

Et steg nærmere drømmejobben?

Med denne lærdommen i bakhodet føler jeg meg uten tvil bedre rustet til å søke på drømmejobben når den tid kommer, og jeg håper du fikk noen gode tips til søknadsprosessen. En stor takk til Studentunionen, Academic Work, Odd Sevland, Adrian Søbyskogen, Google, Schibsted og DnB for en lærerik kveld. Lykke til med jobbsøkingen alle flinke studenter — Dette klarer vi!