Bilde av studentblogger Maren Olava med penger som flyr rundt seg. Hvor dyrt er privatskole?
Tekst og foto av studentblogger, Maren Olava Ask Hütt.

Jeg undra fælt på hvordan jeg skulle ha råd til å studere ved en privat høyskole. Betaler man alt samtidig, eller litt hver måned? Har man råd til å leve ved siden av? Hvor dyrt blir det? Må man være rik?

Lurer du også på noe av dette? Da har du kommet til rett sted.

Neida, man trenger ikke være millionær

Plakaten utenfor blå.
Det er jo kanskje litt særegent for Høyskolen Kristiania at man plutselig får ansiktet sitt på en fet plakat utenfor Blå på Grünerløkka.

Jeg trodde lenge jeg måtte vinne i lotto eller noe, for å ha råd til å gå på privatskole. Sånn er det heldigvis ikke.

Høyskolen Kristiania er støttet av lånekassen, som vil si at du får lov til å få litt ekstra studielån. Dermed må du ikke ha spart opp nok egne penger til å betale hvert semester. Skolepengene betaler du som en semesteravgift i august og januar. Man får disse pengene i støtte fra lånekassen, og betalingsfristen for skolepengene er alltid etter at lån og stipend har kommet. Det varierer fra studium til studium hva man betaler i semesteret. Hva ditt studium koster kan du sjekke i oversikten over bachelorstudier.

Hva er forskjell på stipend og lån, lurer du? Alt du får utbetalt er i utgangspunktet lån. Det som er fett er at om du består eksamen blir hele 40% av lånet ditt omgjort til stipend. Det vil si at du får pengene gratis av Den Norske Stat. (Jeg elsker Norge ?)

Studenter ved offentlige utdanninger får litt over 20.000 i stipend og lån i august og januar. Vi som går på privatskole får 30.000 ekstra i skolepenge-lån i tillegg. Det vil si at du får litt over 50.000 kroner, som du kan (les: må) bruke på semesteravgiften. Det er verdt å merke seg hva disse pengene skal gå til, så man ikke glemmer seg og føler seg veldig rik.

Under har jeg laget en liten liste, med spørsmål og svar på ting jeg selv lurte på da jeg vurderte privatskole:

1. Hvordan søker man lån og stipend?

Det er ganske enkelt. I juni-tider åpner Lånekassen opp for å søke studielån. Da legger du ganske enkelt inn litt info om deg selv og hvilken skole du skal gå på. Så behandler de søknaden din. Du får ganske kjapt svar om hvor mye støtte du får. Svaret på om du kommer inn på Høyskolen Kristiania kommer senest i starten av juli. Det går fint an å vente med å søke stipend til du har fått vite det.

2. Er det ikke kjipt med så mye studielån?

Både ja og nei. Det ér mye penger i lån, men studielån er nok det tryggeste lånet du kan ha. Et studielån viser at du har kunnskap og er dermed en slags garanti for at du kan få deg jobb og betale ned lånet ditt. I tillegg er det lav rente, som betyr at lånet ikke vokser seg til dobbel størrelse i løpet av tiden du bruker på å betale det ned.

I tillegg er det én ting som er viktig å si: Det er verdt det. Alle gangene med kule gjesteforelesere, fantastiske caser, lærerike utflukter, live-podcaster, arrangementer.. The list goes on. Man får valuta for pengene.

Deichman
Det koster litt mer, men så får vi jo også litt mer. Lese dikt på Deichman Hovedbibliotek for eksempel.

3. Må man jobbe ved siden av studiene?

Jeg kjenner mange studenter som klarer seg helt fint uten jobb ved siden av studiene. Er du interessert i mer økonomisk frihet, eller et litt dyrt sted å bo, bør man kanskje vurdere det. Utifra hvor mye du har i semesteravgift, hva du betaler i leie, hvor dyr strøm du har og så videre, ser du fort dette selv.

4. Er det ikke vanskelig å få jobb i Oslo?

Tina, Maren, Vida og Tien
Kollegaene mine på studentbloggen har også blitt venninner.

Nei, det er fullt mulig å få seg jobb i Oslo.

Selv har jeg hatt diverse småjobber i Oslo. Det har jeg fordi stipend-pengene gjerne går tom etter betalt leie, internett, strøm, busskort og netflix, mat og diverse nødvendigheter. Jeg er veldig glad i å reise på konserter og lignende, så bittelitt ekstra kommer alltid godt med. For å få seg jobb i Oslo må du kanskje tenke litt utenfor boksen.

Siden jeg flyttet til Oslo for snart tre år siden, har jeg tjent penger på mye forskjellig. Jeg har passet hunder (verdens beste måte å tjene penger på), jobbet som vikar i barnehage og stått i døra på utested.

Når jeg har vært hjemme i ferier og lignende har jeg jobbet litt på den gamle jobben min, og til slutt har jeg nå fått jobb gjennom skolen, som redaktør for studentbloggen. Skolen har flere stillinger for oss som er studenter. Følg med på bloggen fremover, så lover vi å komme med noen tips og tanker om nettopp det.

Den koseligste deltidsjobben!

Alt ordner seg!

Alt i alt går det rundt økonomisk, selv som student på privatskole. Noen måneder er det litt trangere enn andre, men det er nok ikke noe verre for meg enn for vennene mine som går på offentlige skoler og universiteter. Vi stiller alle ganske likt, uavhengig av studiested. Den eneste forskjellen er at jeg kanskje bruker noen år lenger på å betale ned studielånet mitt. Samtidig får jeg jo også den kuleste utdanningen da. ;)  

Dette innlegget ble først publisert juni ’18.