En illustrasjon hvor Tormod viser et sugemerke til en lite imponert tilskuer
Tegning av en rådvill gutt som tenker på flere bomuligheter.

Som student har du mange muligheter når det kommer til bosted. Er du ikke fornøyd med situasjonen slik den er nå, eller skal du bli student til høsten og vil være tidlig ute med research? I så fall - bra jobba! Denne lystige guiden vil ta deg igjennom et knippe bo-muligheter du har foran deg. Hvilke passer deg best?

Vennekollektiv

Ah. Gode gamle vennekollektiv. Studentlivets gallionsfigur.

Du har gjort inntog i en helt ny by og tenker: hvorfor ikke bare flytte inn med vennene mine fra folkehøgskolen? For eksempel Tormod fra Stord. Han er jo lættis. En gang lagde han sugemerke på rumpeballen sin med en støvsuger. Det var jo helt hysterisk. Alle ler av Tormod og sier han er en artig fyr. Å bo med Tormod må jo bety at hver dag blir en fest.

En gang lagde han sugemerke på rumpeballen sin med en støvsuger. Det var jo helt hysterisk.

Etter to måneder sitter du i leiligheten, og Tormod har ikke tatt oppvasken etter fredagstacoen for tre uker siden. Han har ennå ikke innsett at sluket i dusjen faktisk må renses, men du må likevel presse frem et smil hver gang Tormod viser rumpa si. “Artig med sugemerke, Tormod. Like lættis som i går”, sier du og innser at det å like noen ikke betyr at du liker å bo med dem.

Vennekollektiv passer for deg som

 • tror at et vennskapsbånd ikke kan brytes bare fordi noen har glemt vaskeuken sin (jo, det kan det).
 • liker å bli irritert på andre for at de ikke har ryddet sitt eget rot
 • er fra Bergen og liker å rappe og har andre venner som også er fra Bergen og liker å rappe
En illustrasjon hvor Tormod viser et sugemerke til en lite imponert tilskuer

Bo alene

Ålreit, så kollektiv er kanskje ikke noe for deg. Hvorfor ikke bare bo alene? Det gir deg full frihet over eget liv. Du bestemmer hvor ryddig du skal ha det. Du bestemmer når du skal være hjemme og hva du skal spise. Du bestemmer om det skal være stille eller stereo på max. Deilig. Du sitter i din egen mørke leilighet med et pledd foran TV-en, og er din egen hersker.

Med ett merker du at det er noe som smyger seg innpå deg.

Er det trekk? Er det farlig radon-stråling? Nei. Det er kvelende eksistensielle spørsmål. Du sitter i stillhet og spør deg selv: Valgte jeg egentlig rett studie? Er det egentlig noen som liker meg, eller bare later de som? Når skal jeg bli avslørt som en talentløs streber? Sakte men sikkert råtner du bort, alene i en ukjent by. 

Er det trekk? Er det farlig radon-stråling? Nei. Det er kvelende eksistensielle spørsmål.

Enebolig passer for deg som

 • har en mentalitet av stål, som klarer å se på Netflix alene uten å få eksistensielle problemer
 • vil spise Grandiosa tre dager på rad uten å bli skamfull

Studentbolig

Hvis du allikevel skal råtne bort i ensomheten, kan du like gjerne gjøre det med økonomien i behold, tenker du kanskje. Du søker derfor etter studentbolig. Alle de sentrale leilighetene er opptatt, så du må ta til takke med en leilighet som ligger 47 minutter med buss fra skolen. I dét du flytter inn, skjønner du at “smart og effektiv plassbruk” egentlig betyr at du må stå på kne i senga mens du tar oppvasken.

Plutselig ringer det på døra. Hvem der? Overraskelsesbesøk fra Tormod, som du faktisk har begynt å savne?

Nei. Det er Vanja på 54 som kommer fra studentsamskipnaden for å sjekke om du har vinduer som kan åpnes.

Du har vinduer som kan åpnes. Det er da noe.  

Studentbolig er for deg som

 • liker å få overraskelsesbesøk klokken 07.30
 • tenker at kvadratmeter er oppskrytt
En illustrasjon av Vanja fra SIO som sier "Hei! Har du et øyeblikk til å snakke om vinduer?

Hjemme hos foreldre

Kanskje konkluderer du med at valget om å forlate redet var prematurt. Du flytter derfor tilbake til foreldrene dine. De bor jo i Drammen, og det er tross alt ikke så langt å pendle med tog. Joda, det er nærmere 7 timer med tog over til Bergen, men fordelene er mange: ingen utgifter (bortsett fra 1400,- i togbilletter hver dag), stort hus, lite ansvar, fullt kjøleskap.

“Har du ikke flyttet ut hjemmefra ennå, din loser?” ler de.

Sannsynligheten er stor for at du fort skjønner at dette er en tabbe uten like. Det var jo en grunn til at du flyttet ut, var det ikke? Det sosiale stigmaet er nemlig ikke til å tåle. “Fy søren for en taper du er!” sier de. “Har du ikke flyttet ut hjemmefra ennå, din loser?” ler de. Du blir svar skyldig.

“Mamma og pappa, kan dere plis slutte? Jeg leter etter ny plass å bo, bare vær så snill ikke mobb meg.”

Du blir helt rådvill og kjenner du må vekk før det går utover din psykiske helse for alvor.

Å bo hjemme passer for deg som

 • synes at frokosten etter one night stands blir bedre om mamma også sitter ved bordet
 • liker å bo i kollektiv, bare at de andre menneskene er 30 år eldre enn deg

Hotell

Om du først er blitt helt rådvill, kan du alltids tømme BSU-en for å bo noen måneder i himmelen. Hotellet – bygget som har alt. Vegg-til-vegg-tepper. Frokost med scones og vafler og fire forskjellige frokostblandinger. En TV med over 40 kanaler. (Du kan se på snooker i alle døgnets tider!) Innsvøpt i alltid nyvaskede laken kan du trygt sove deg til økonomisk ruin.

Hotell passer for deg som:

 • rett og slett hater penger
 • har vært på bar og tenkt "ja, jeg vil ha dette, bare i mini-versjon"
 • ELSKER snooker

På gata

Etter to måneder på hotell skjer det uunngåelige. Banken blir tom. Du har nå få andre muligheter enn å flytte ut sammen med byens mest hardbarka mennesker: Uteliggerne.

Du blir nødt til å kysse Samantha fra Bucuresti.

Det er ikke så ille som du først hadde tenkt. Med hjelp fra TV-aksjonen holder du deg varm på de kaldeste dagene. Ofte får du servert gratis suppe av noen gode ildsjeler. Samholdet på gata er uunnværlig. Du leker nødt eller sannhet sammen med en gjeng nede ved havnen. Du blir nødt til å kysse Samantha fra Bucuresti. Selv om du viser påtatt motvillighet, er det egentlig det eneste du ønsker. Kysset er ømt, gnistene spraker og dere tilbringer mye tid sammen etter dette. For første gang føler du deg komfortabel og etablert. Studentlivet kan begynne for alvor.

Å bo på gata passer for deg som

 • synes trekkspill er “din jam"

 

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania