Studentblogger Tina dekker arrangement

Med leiepriser som strekker seg godt opp mot 90% av stipendet ser de fleste studenter seg nødt til å ta seg en deltidsjobb. Hvert fall hvis man skal kunne leve og ikke bare overleve gjennom studietiden. Da jeg begynte å studere var jeg ganske stressa for følgende spørsmål: Hvor skal jeg jobbe? Når skal jeg jobbe? Hvor mye kan jeg jobbe?

Bilde med tekst: work work work
You better work

Som med mye annet finnes det ingen fasitsvar, men etter snart fem år som student med ca. 50% stilling ved siden av skolen deler jeg mine tips til hvordan man kan balansere studier og deltidsjobb.

Relevant deltidsjobb vs. "vanlig" deltidsjobb

First things first: Hva slags deltidsjobb bør du velge? En butikkjobb som dekker regningene, eller et spennende internship som ser bra ut på CVen? Kan du lande relevant jobb allerede i studietiden? Svaret er JA! Les Vidas innlegg om å jobbe på skolen her. Jeg vil anbefale deg å benytte deg av de mulighetene du får via skolen. Betalt eller ubetalt, just do it. Erfaring is key. Samtidig skader det aldri å ha noen faste vakter hver uke som hjelper betraktelig på en slunken studentkonto. Har du kapasitet går det helt fint å gjøre begge deler. Jeg jobber for eksempel både i markedsteamet til skolen, som studentblogger, og på bensinstasjon!

Studentblogger Tina dekker arrangement
Her er jeg på jobb i markedsteamet hvor jeg dekket arrangementet "Hvordan lande drømmejobben".

Når kan du jobbe? Og hvor mye?

Her er det eneste svaret "sjekk timeplanen", men det er lettere sagt enn gjort. På mitt studium, tekst og skribent, har vi ofte perioder med selvstendig arbeid, som gjør at man kan plukke opp en ekstravakt eller to. Fortell sjefen at du er fleksibel, så kan du gi et lite hint når kontoen trenger en ekstravakt. For å få noen flere timer på timelista (og litt færre timer søvn) kan du finne en jobb med arbeidstider utover kvelden. Selv jobber jeg alltid til klokken tolv på kveldsvakter på bensinstasjonen, en enorm forskjell fra andre butikker som stenger klokken seks! For ikke å snakke om søndagsåpent og helligdager (sjekk meg selge inn bensinstasjon her a). Å jobbe freelance kan også være en god ekstrainntekt hvor man kan styre arbeidstidene helt selv. Kanskje du kan grafisk design eller fotografi? Eller lage russelåter? (DER er det mye penger å hente etter hva jeg har forstått). Du kan også gjøre småjobber som å være barnevakt.

Studentblogger Tina på deltidsjobb på bensinstasjon.
Her er meg på min andre deltidsjobb, en jobb jeg har hatt i hele seks år!

Hvor mye du kan jobbe avhenger av hva du føler du har kapasitet til, jeg hører ofte at andre studenter jobber annenhver helg og én hverdag i uken.

Ikke ta ferie; jobb!

Dette høres fryktelig trist ut, men det er ikke like trist når lønningen kommer. Før hver ferie sier jeg til sjefen "jeg vil gjerne jobbe så mye som mulig i ferien". Slik sikrer jeg meg en god slump penger jeg kan fordele utover neste semester (/bruke opp før semesteret i det hele tatt er i gang). Ei jeg kjenner jobbet faktisk kun i feriene og fordelte dette utover slik at hun ikke trengte å jobbe når det var skole. Er du også et slikt supermenneske kan dette være et helt konge alternativ. Ønsker du deg sommerjobb bør du begynne å søke ASAP. Sjekk Sigrids tips til å skaffe seg sommerjobb i siste liten her.

Mye vil ha mer

En ekstravakt her og en ekstravakt der. Så frøktelig komfortabelt det var med noen ekstra kronasjer i måneden a gitt. Jeg kan kun snakke for meg selv, men det er fryktelig lett å bruke ekstra penger når man har dem og tilsvarende grusomt når man brått ikke har noe ekstra lenger. Pass på å ikke jobbe så mye at det går på bekostning av studiene! Jeg har selv måtte minne meg på en del ganger at jeg

hovedsakelig er student

og ikke bensinstasjonsmedarbeider. Money talks you know.

Studentblogger Tina på biblioteket.
Ikke bruk mer tid på deltidsjobben enn på biblioteket, du er først og fremst student!

Ikke jobb deg i hjel

Jeg skal ikke lyve, å jobbe ca. 50% ved siden av studiene kan være utfordrende, og jeg skifter innimellom fra "dette går helt fint!" til "når skal seg egentlig ha tid til å puste?". Det viktigste er å være strukturert, sette studiet først og huske å slappe av en gang i blant og. Når det er sagt liker jeg å jobbe mye, og det er fordi jeg trives så godt i begge jobbene mine! Dette leder oss til neste punkt.

Pass på at du trives!

DETTE ER SÅ VIKTIG. Sannsynligheten er stor for at man ikke kaprer den mest interessante deltidsjobben i verden (vil du det, anbefaler jeg å søke markedsteamet til høsten), men uavhengig av hva man gjør er det SÅ viktig at man ikke gruer seg til jobb. Jeg har vært i den situasjonen selv, og fordi jeg er konfliktsky tok det meg flere måneder før jeg turte å si opp.

Studentblogger Tina poserer med pelskåpe, hæler og mac.
Nøyaktig slik er det å jobbe i markedsteamet. Tuller. Litt ;)

Noen tips til slutt

Hvordan få seg deltidsjobb? 

Det er mange som er ute etter deltidsjobb rundt studiestart, så begynn å søke så tidlig som mulig. Har du allerede en deltidsjobb i en kjede et annet sted kan du høre om det er mulig å bli overført. I blogginnlegget "Hvordan lande drømmejobben" deler jeg mine tips fra Academic Work, Google, Schibsted og DnB til hvordan man bør utforme CV og søknad. Les innlegget her.

Husk lånekassens inntekstsgrense

Lånekassen har en inntektsgrense på 182 575 kroner, som betyr at du vil få redusert stipend hvis du overskrider denne grensen. (PS. Du vil ikke få mindre hver måned, men måtte betale tilbake mer som lån). Les mer om dette her.

Kan du ikke jobbe? Da kan du ha krav på ekstrastipend

Hvis du ikke har mulighet til å jobbe ved siden av studiene som følge av nedsatt funksjonsevne kan du få et ekstrastipend på 3763 kroner i måneden.

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania