Tre bilder av studentblogger Tina med rare ansikstuttrykk.

Jeg lurer på hvor mange ganger jeg har fått spørsmålet "hva skal du bli når du blir stor, da?" fra det året jeg kunne snakke, til nå når jeg er godt inne i studiene. Før var det lett å svare, men etter hvert som årene går, jo mer usikker blir jeg på hva jeg faktisk skal bli. Forvirringen virket å bli ekstra stor da jeg ikke gikk ut i jobb etter å ha fullført min første bachelor, men heller valgte å studere på nytt. Får til stadighet kommentaren: "Er du her enda?" når jeg er på jobb på den lokale bensinstasjonen. "Ja, å rulle baconpølser er mitt store kall i livet, OKAY?". (Det er for så vidt ganske zen, har ingenting i mot å rulle baconpølser).

Nå ser omtrent denne samtalen slik ut for min del:

Messengersamtale om hva du skal bli.
Noen ganger sier jeg bare ja, og later som om jeg skal bli forfatter eller journalist. Har til og med fått tips om hva slags bøker jeg bør skrive!

Hvorfor valgte jeg ikke den «enkle» veien?

Med enkel mener jeg definitivt ikke enklere studier (herregud, jeg hadde sikkert ikke overlevd én side av visse pensum), men enklere i form av at man utdanner seg til et bestemt yrke også blir man det.

Innimellom skulle jeg ønske jeg studerte sykepleie, så kunne jeg kommet med et konkret svar når folk spør hva jeg skal bli. Alle vet liksom hva en sykepleier er, uavhengig om du velger å spesialisere deg eller ikke. Så kommer jeg på at jeg ikke tåler blod, besvimer av sprøyter og er mindre stødig på måleenheter enn jeg trodde. Her har jeg en liten flashback fra sjokoladesuppen jeg lagde til fjorårets bursdagsselskap. Det var for så vidt en Toro-sjokoladekake, så jeg tror ikke kokk hadde vært veien for meg heller.

Bolle med Toro-sjokoladekake som har blitt sjokoladesuppe i stedet.
Her ser dere grunnen til at jeg ikke kan bli sykepleier. Eller kokk for den saks skyld. Sorry for å ødelegge matlysta deres.

Yrke versus interesse

Er det en god idé å satse på hobbyen sin? Eller bør man jobbe mot et bestemt yrke? Kanskje går disse litt inn i hverandre?

Les også: Tør å velge kreativt

Jeg valgte min første utdanning basert på yrket jeg så for meg. Så oppdaget jeg noe, til min store overraskelse: Interessen var ikke like stor som jeg trodde. Nåværende utdanning valgte jeg basert på interesse: Jeg elsker å skrive! Nå vet jeg ikke sikkert hvilket yrke som venter meg etter endte studier, noe som både er litt skummelt og litt spennende. Men det ordner seg. Jeg har aldri angret på å følge hjertet! Og bonus: Jeg fikk uansett god nytte ut av første studium.

Studentblogger Tina med en søt katt på fanget.
Skulle jeg fulgt en annen interesse måtte jeg blitt profesjonell kattekoser. Synd det ikke er en greie. PS. Katten er ikke min (i wish), bare en som bor i gata. Crazy catlady incoming.

Vet egentlig noen hva de skal bli?

Hvor mange kjenner du som vet helt sikkert hva de skal bli? Ikke så mange? Hvor mange voksne kjenner du som endte et helt annet sted enn hva som var planen? Ganske mange? Kanskje det ikke er så farlig at du ikke vet helt sikkert?

Les også: Drit litt i det perfekte studiet

Nærmest ubemerket går setningen "hva skal du bli når du blir stor?" fra drømmer, til et stressmoment til noe folk ikke spør deg om lenger fordi du endte opp med å bli noe uansett. Kanskje ikke det du hadde sett for deg fra barnsben, kanskje ikke idéen som kicket inn i tenårene, og kanskje ikke heller det mest åpenbare valget etter studiet.

Det eneste som er viktig er at du gjør noe DU trives med. Uavhengig av om andre ikke skjønner hva du driver med, om du studerer hobbyen din, eller om du jobber målrettet mot drømmeyrket. You do you!

Bitmoji av studentblogger Tina som er sjokkert, gråter og ligger i fosterstilling.
Bonus: En illustrasjon av hvordan jeg reagerer hvis det er sprøyter i nærheten. Igjen: Sykepleier er ikke veien for meg.

Lykke til med å finne svar på et av livets største spørsmål!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania