Vida spiser spagetti i forgrunn over en limegrønn bakgrunn, med en tekst der det står at man ikke må tørre å gjøre disse feilene hun skal fortelle om

Det hviler mye ansvar på deg under en hjemmeeksamen. Du må sørge for å følge kriteriene for innlevering av oppgaven, skrive etter akademisk oppbygging og holde deg unna ALT annet som frister når timeplanen er fri for forelesninger! Spesielt de første gangene man har hjemmeeksamen kan disse tingene få hjertet til å slå. Så mye frihet (og ansvar) føles tross alt litt rart i en eksamenssituasjon.

1. Ikke sitér kildene feil 🔍

Vi kommer ikke unna kildene. Jeg har aldri turt å teste hva som skjer dersom jeg siterer kilder feil på eksamen, og jeg kommer aldri til å finne det ut heller. Både forelesere og medelever er fullstendig opphengt i at kildene må legges korrekt. Det er en ekte eye-opener når du begynner høyskolestudier, for reglene er mange. Skal du referere til kilden i løpende tekst gjelder rekkefølgen etternavn, årstall og sidetall. Når du skal referere til kilden i litteraturlista gjelder etternavn, fornavn, årstall, navn på boka, utgave og forlag! Pjoh. Enda verre er det med kilder fra internett.

HOT TIP: Wikipedia er kirkegården av feilinformasjon på internett og ikke godkjent som kilde

Sjekk reglene for kildehenvisning hos Høyskolen Kristiania HER!

2. Ikke oppdag for sent at du har feil pensum 📚

Hva skal man si. Når man har pugget en ROMAN hele semesteret, forkledd i pensumomslag, går man kanskje litt på veggen. Jeg ser ikke helt hvordan jeg ikke skjønte tidligere at jeg hadde fått feil bok, men å bruke tid og penger på å kjøpe nye, riktige trykkede pensumbøker, mens du egentlig skal gjøre ditt livs verk i emnet, er helt pyton. Hva er oddsen for at akkurat min pensumbok ble feiltrykket, og hva er oddsen for at jeg faktisk har trodd den var ekte vare helt til nå. Krise.

Studentblogger er sjokkert over at hun har lest på feil pensum, og ikke oppdaget det før på eksamen
Disclaimer: En roman om Claire som bytter identitet er ikke høyskolepensum

Les også: Min første hjemmeeksamen – helvetesuka minutt for minutt

3. Ikke begynn for sent ⏰

Vær grei med deg selv og begynn på dag én. Å ha en til to uker på en eksamen virker overdrevent mye, men det er mye deiligere å ta tid til overs, enn å måtte gjøre skippertak de siste dagene! Som regel finner man ut at eksamensoppgaven blir ganske krevende jo mer man skriver, og det eneste du faktisk trenger da, er TID. God tid på eksamen er som god tid i dusjen, nesten.

4. Ikke reis på ferie 🏖

Dette henger litt sammen med forrige punkt. Ikke tro du har så god tid. Jeg er blant de som gang på gang tror jeg klarer eksamen på halve tiden. Derfor har jeg nå for andre gang (er det mulig) bestilt reise midt i et av semesterets viktigste hjemmeeksamener. Under denne eksamen går turen til Barcelona, og jeg gleder meg veldig. Men du kan tro jeg har angret, etter å ha presset eksamen 13 timer dagen før for å bli ferdig. Skippertakene er bare ikke riktig vei å gå. Skulle du likevel være så teit å bestille tur, kan det også hende du blir nødt til å ta en kontinuasjonseksamen. 

Les også: En reiseguide for tynne lommebøker.

Vida myser med øynene og har på seg caps, fordi hun er på ferie i syden, istedenfor å gjøre hjemmeeksamen.
#Granca

5. Ikke glem å spise MAT 🍝

Siste tips sier seg selv mine kjære venner. Pass på kropp og sjel, spis god mat. <3

Se flere innlegg fra studentbloggen her.