Sigrid foran en gate

Når halve Oslo tar frem Birkenstocks-sandalene, eksamensnervene runder hjørnet og bladene blir grønnere enn på lenge, nærmer sommeren seg med stormskritt. Og sommeren betyr sommerjobb, gjør det ikke? Jo. Og til deg som ikke har skaffet deg sommerjobb enda: Det finnes håp! Jeg har nemlig samlet sammen noen tips til deg.

Sommerjobben er ikke drømmejobben

Du må ha et åpent sinn. De fleste søker sommerjobb i vinterhalvåret. Nå har kanskje de ‘beste’ jobbene blitt tatt. Du må forberede deg på at sommerjobben kanskje ikke kommer til å være drømmejobben din. Det den derimot kommer til å være er: En jobb du tjener penger på, og som blir god erfaring i framtiden.

Leteaksjon

Deretter må du begynne en skikkelig leteaksjon. Sett deg ned og skriv opp alt av jobber du kommer over. Selv om du ikke oppfyller alle krav som stilles i en annonse, skader det ikke å søke. De aller fleste sommerjobber krever ikke utdanning, selv om noen skriver at det er ønskelig. På finn.no ligger det mange sommerjobb-annonser, og bare i dag er det lagt ut fem stykker i Oslo.

Hjemkommunen din

Du tenker å være i byen over sommeren? Oslo-sommer er jo noe spesielt, men kanskje er det lettere å få sommerjobb i hjemkommunen din? En kommune er veldig avhengig av ferievikarer. Kanskje hadde det vært en ide å flytte hjem til mor og far i ferien for å spare litt penger?

Bruk venner og familie for alt det er verdt

Å ha kontakter er gull verdt i jobbsøker-sammenheng. En sjef vil nesten alltid ansette en person de har blitt anbefalt av en de kjenner (om det er fordi den personen er en knallgod kandidat, eller fordi det føles frekt å ikke ansette personen, vet jeg ikke). Fortell alle i din omgangskrets at du er på utkikk etter en sommerjobb. Kanskje får du en jobb via en venn eller et familiemedlem. Det øker sjansene dine betydelig. Mange får faktisk sommerjobb via bekjente.

Jordbær
Kanskje er ikke drømmejobben å renske jordbær en hel sommer. Men du tjener penger på det.

Når du har funnet alle stedene du skal søke på

Nå gjelder det å skrive en  meget bra søknad som overbeviser alle fremtidige arbeidsplasser om at du er personen de skal ansette. Ikke minst en bra CV. En god CV inneholder ikke bare de tidligere jobbene du har hatt, men forteller også om hvilke type erfaring du har. Og måten du setter opp CVen din på, ikke minst! Husk, dette er en presentasjon av hvem du er og hvorfor du er den beste kandidaten. Da må du vise den beste siden av deg selv.

Tips til en god søknad:

  • Vis din kommende arbeidsgiver hvorfor nettopp du passer perfekt til denne jobben, ikke at denne jobben passer perfekt til deg.
  • Fortell hva du kan bidra med. Kanskje du kan lære de andre på jobben noe?
  • Fremhev kvaliteter og egenskaper som faktisk er en styrke i jobben du søker, ikke bare rams opp irrelevante egenskaper som sier seg selv. 'Jeg er snill og arbeidssom', sier ikke mye deg.
  • Skriv godt! En spennende start eller slutt på søknaden vil kanskje skille deg ut fra mengden av søkere, og gi deg pluss i boka.
  • Ikke nøl eller vær forsiktig. I stedet for å skrive "jeg har hørt jeg er god til å lage mat", bør du skrive "jeg er god til å lage mat".
Sigrid i Freia-kostyme
Jeg skrev at jeg elsket sjokolade i jobbsøknaden til Freia.

Skriv så mange e-poster at du får krampe i fingrene

Du må belage deg på å sende mange e-poster. Det er ikke nok å sende ut én jobbsøknad. Du må være skikkelig på og kontakte alle stedene du kommer over. Det er heller ikke sånn at alle sommerjobber lyses ut. Selv om en bedrift ikke har noen jobbannonse, kan det være de trenger folk, så send en åpen søknad likevel. Det verste som kan komme i retur er et "nei", og det er tross alt ikke så ille.

Eksempel på sommerjobber

Noen av mine sommerjobber har vært på matbutikk, sykehjem og turisthytte. Sistnevnte var virkelig en opplevelse. Jeg har alltid vært glad i fjellet, og en sommer bestemte jeg meg for at jeg ville tilbringe en sommer i fjellheimen. Der var vi en gjeng ungdommer som bodde og jobbe på en turisthytte i Jotunheimen og det ble en uforglemmelig sommer, samtidig som jeg tjente penger. Det er noe jeg anbefaler alle å gjøre!

Sommerjobb med utsikt.

Lykke til med å skaffe deg sommerjobb! Det er behov der ute. Du må bare stå på, så finner du deg sommerjobben som passer deg.